Ειδήσεις

Επιμένει ο Κάμερον

Μουδιασμένη η Ευρώπη από τον απόηχο της ομιλίας Κάμερον για τη νέα σχέση που επιδιώκει μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, σχολιάζει με επικριτικό τρόπο το σκληρό και επικίνδυνο παιχνίδι που παίζει ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος εμφανίστηκε πάντως και την Πέμπτη απόλυτος στις θέσεις του από το βήμα του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ του Νταβός.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον, υποστηρίζοντας την απόφασή του να επιδιώξει αλλαγή στις σχέσεις της Βρετανίας με την Ένωση, την οποία και θα ακολουθήσει δημοψήφισμα «μένουμε ή φεύγουμε», δήλωσε ότι «πολιτική ένωση δε γίνεται με ένα κοστούμι για όλους».  

«Οι χώρες στην Ευρώπη έχουν την ιστορία τους, τις παραδόσεις τους, τους θεσμούς τους, θέλουν την κυριαρχία τους και να κάνουν τις δικές τους επιλογές», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι «η προσπάθεια να χωρέσουν όλοι στο ίδιο κοστούμι μιας κεντρικής πολιτικής ένωσης θα ήταν μεγάλο λάθος, στο οποίο δε θα συμμετέχει η Βρετανία».

Οι αντιδράσεις πάντως συνεχίζονται. Μετά τη Γερμανία και η Γαλλία χτυπά το καμπανάκι εν χορώ με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες από κοινού, αν και σε διαφορετικούς τόνους, επέκριναν ως λανθασμένη την απόφαση του Λονδίνου να επιζητήσει αλλαγή των κανονισμών που ισχύουν για όλους.

Στο πνεύμα αυτό ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εκτίμησε ότι ο Κάμερον «δεν είναι δυνατόν να διαπραγματεύεται την Ευρώπη» και να χρησιμοποιεί την προοπτική ενός δημοψηφίσματος για να τη «μικρύνει».  

Σχόλια