default-image

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: "Αυστηρός έλεγχος στο μονοπώλιο του ΟΠΑΠ"

Οικονομία
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: "Αυστηρός έλεγχος στο μονοπώλιο του ΟΠΑΠ"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αρνητική για τον ΟΠΑΠ είναι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με το μονοπώλιο που έχει ο Οργανισμός, όπως μεταδίδει το Bloomberg, δικαιώνοντας τη William Hill που είχε προσφύγει κατά της επιχείρησης.

Όπως απεφάνθη σήμερα Πέμπτη το Ε.Δ., το κοινοτικό δίκαιο θέτει όρια στο αποκλειστικό δικαίωμα του ΟΠΑΠ να οργανώνει και να εκμεταλλεύεται τα τυχερά παίγνια στην Ελλάδα.

Στην απόφασή του το Δικαστήριο υπογραμμίζει ότι, αν παρά ταύτα το κράτος-μέλος εκτιμά ότι η ελευθέρωση της αγοράς αυτής θα αντέβαινε στο επίπεδο προστασίας των καταναλωτών και της κοινωνικής τάξης το οποίο το κράτος αυτό σκοπεί να διασφαλίσει, τότε μπορεί να περιοριστεί στη μεταρρύθμιση του μονοπωλίου, ιδίως διά της υποβολής του σε αποτελεσματικό και αυστηρό έλεγχο.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι αντιβαίνει προς το δίκαιο της Ένωσης εθνική κανονιστική ρύθμιση η οποία παρέχει σε έναν και μόνον οργανισμό το μονοπώλιο των τυχερών παιγνίων, χωρίς να μειώνει πράγματι τις δυνατότητες συμμετοχής σε παίγνια, εφόσον, αφενός, δεν περιορίζει τις δραστηριότητες στον τομέα αυτόν κατά συνεπή και συστηματικό τρόπο και, αφετέρου, δε διασφαλίζει αυστηρό έλεγχο της επέκτασης των τυχερών παιγνίων αποκλειστικώς και μόνο στο μέτρο που είναι αναγκαίο για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας.

Μετά την αρνητική απόφαση δημιουργούνται νέα δεδομένα όσον αφορά την αποτίμηση της επιχείρησης. Για τον ΟΠΑΠ υπήρχε έντονο ενδιαφέρον τις τελευταίες ημέρες με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίησή του να φτάσει τα 2,3 δισ. ευρώ και το ΤΑΙΠΕΔ να ζητάει 800 εκατ. με 1 δισ. ευρώ για το 33%.

Η μετοχή υποχωρεί κατά 9% σε επίπεδα χαμηλότερα των 6,5 ευρώ με αποτέλεσμα να έχει αποσυρθεί το ενδιαφέρον των επενδυτικών κεφαλαίων, το οποίο ήταν ιδιαίτερα έντονο τις τελευταίες μέρες.

Η αρνητική απόφαση για το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ ανοίγει τους δρόμους για τους ξένους ανταγωνιστές, ωστόσο οι τελευταίοι με τις σημερινές συγκυρίες είναι δύσκολο να ξαναέλθουν στην Ελλάδα.

Διαβάστε ολόκληρη την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου εδώ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News