Ειδήσεις

Τζαβάρας: "Το ΕΚΕΒΙ ήταν στο παρελθόν όαση δημοσιονομικής ανομίας"

«Δεν πρέπει να συγχέουμε το βιβλίο ως πολιτιστική αξία με το βιβλίο ως εμπορευματική ή οικονομική αξία», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΑΙΘΠΑ, αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού, κ. Κώστας Τζαβάρας, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη με θέμα τις εξελίξεις στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ).

Ο υπουργός τόνισε ότι «δεν είναι δυνατόν μία προσπάθεια που γίνεται για να δούμε πώς θα εξελιχτεί η ιστορία ενός θεσμού που λέγεται ΕΚΕΒΙ μαγικά να φεύγει και στη θέση της να μπαίνει ως αντικείμενο συζήτησης ότι το βιβλίο στην Ελλάδα είναι υπό διωγμόν» και κατήγγειλε τη μεθοδολογία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όπως ανέφερε, για πολιτικούς λόγους μετατόπισε τη συζήτηση σε ένα πλασματικό θέμα. «Κάποιοι, με τη μέθοδο του τέλειου εγκλήματος, βρήκαν την ευκαιρία να συνδέσουν τη στρατηγική για μία αειφόρο προοπτική του βιβλίου με τη θεσμική επιβίωση του ΕΚΕΒΙ», επισήμανε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά «Δε θα ενδώσω σε εκείνους οι οποίοι με αφορμή την κρίση στο ΕΚΕΒΙ προσπαθούν να εμφανίσουν την Ελλάδα ως χώρα στην οποία διώκεται το πολιτιστικό αγαθό που λέγεται βιβλίο. Τη χάρη δεν πρόκειται να τους την κάνω, σε αυτή την υπόθεση δε θα με έχει κανένας σύμμαχο. Δε θα παραδώσω εύκολα τα όπλα. Τα συμφέροντα τα βλέπω, τα αναγνωρίζω, καλό είναι να μη σταματήσουν να υπάρχουν, αρκεί να μη λειτουργούν με τρόπο που δημιουργεί σκιές διαπλοκής στην πολιτική σκηνή του τόπου. Αρκετά με τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες - τους πληρώσαμε πολύ ακριβά».

Ο κ. Τζαβάρας τόνισε μεταξύ άλλων ότι το «ΕΚΕΒΙ έχει ελλείψεις και παθογένειες που κάθε άλλο παρά είναι στην κατεύθυνση των δράσεων που πρέπει να σχεδιάσουμε για την υποστήριξη του βιβλίου», αναφέροντας ότι στο παρελθόν ήταν «όαση δημοσιονομικής ανομίας», και ανακοίνωσε πως με απόφασή του ξεκινά διαχειριστικός έλεγχος στο ΕΚΕΒΙ. Παράλληλα, όπως ανέφερε, θα ξεκινήσει διάλογος καλώντας όλους όσους «νοιάζονται για την υπόθεση "βιβλίο"» να καταθέσουν τις προτάσεις τους προκειμένου να υπάρξει μια σύνθεση όλων των διαφορετικών απόψεων ως βάση για την επεξεργασία της καλύτερης και αποτελεσματικότερης πολιτικής για το βιβλίο.

Ερωτηθείς για το μέλλον των εργαζομένων στο ΕΚΕΒΙ, ο υπουργός τόνισε ότι από τις βασικές του πρόνοιες είναι «να μη μειωθεί ούτε κατά κεραία οποιοδήποτε δικαίωμα και οποιαδήποτε απαίτηση έχουν οι εργαζόμενοι. Είναι μια προσωπική μου ευαισθησία και θα την υπηρετήσω μέχρι τέλους», είπε, και σημείωσε ότι τα έργα του ΕΣΠΑ θα προχωρήσουν κανονικά.

Καταλήγοντας ο κ. Τζαβάρας δήλωσε: «Στόχος μας είναι να προωθήσουμε τις παραγωγές των πνευματικών δημιουργών με συγκεκριμένους τρόπους, όπως συμμετοχές σε διεθνείς εκθέσεις - όχι μόνο στις εκθέσεις της Μπολόνια και της Φρανκφούρτης, αλλά και σε όλες τις άλλες διεθνείς εκθέσεις που προσφέρονται.
Να ενθαρρύνουμε τις παραγωγές βιβλίων με συγκεκριμένα κίνητρα. Για εμάς όλοι οι εκδότες είναι ίσοι απέναντι στην Πολιτεία - δεν τους κατηγοριοποιούμε χρησιμοποιώντας ως κριτήριο την εμπορική τους επιτυχία, είναι όλοι συνομιλητές μας. Παράλληλα στόχος μας είναι να συνεχίσουμε ό,τι θετικό έχει προκύψει από τη μέχρι σήμερα δράση του ΕΚΕΒΙ και όλες τις καλές πρακτικές τις οποίες δεν τις μηδενίζουμε. Θα πάμε και στις βιβλιοθήκες, θα συνεχίσουμε τη biblionet, θα συνεχίσουμε όλα αυτά που σας είπα προηγουμένως και στη συνέχεια με βάση ό,τι υπάρχει στη διάθεσή μας και με ό,τι μπορούμε να επινοήσουμε μέσα από ένα καλόπιστο διάλογο με τους ενδιαφερόμενους θα καταλήξουμε σε μια πολύ κοινά αποδεκτή σύνθεση για το πώς πρέπει να εξοικονομηθούν και θεσμικά τα πράγματα στο χώρο του βιβλίου».

Σχόλια