default-image

Στη μάχη κατά της ρατσιστικής βίας η ΕΛ.ΑΣ.

Κρήτη
Στη μάχη κατά της ρατσιστικής βίας η ΕΛ.ΑΣ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με έξι γραφεία Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας η ΕΛ.ΑΣ. στην Κρήτη επιχειρεί να τιθασεύσει φαινόμενα βίας και καλομεταχείρισης σε βάρος αλλοδαπών.

Στο πλαίσιο της ανάληψης δράσης από την αστυνομία για την ανάσχεση του φαινομένου που κάθε άλλο παρά σπάνιο είναι και στην κοινωνία του νησιού, "ειδικευμένοι" αστυνομικοί καλούνται να διαχειριστούν καταγγελίες με ανάλογο περιεχόμενο αλλά και να προλάβουν κρούσματα  βίας και ρατσιστικής αντιμετώπισης.

Τα Γραφεία Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας ξεκινούν τη λειτουργία τους μέσα στο Φεβρουάριο στις 4 Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας του νησιού και επιπλέον στο Γεροπόταμο Ρεθύμνου και την Ιεράπετρα.

Το προσωπικό, περίπου 15 αστυνομικοί σε πρώτη φάση ξεκινούν την εκπαίδευση τους στα τέλη Ιανουαρίου προκειμένου να αναλάβουν δράση άμεσα.

Το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας για τους αστυνομικούς που θα στελεχώσουν τις υπηρεσίες.

Η εκπαίδευση πραγματοποιείται σε πέντε εκπαιδευτικές σειρές, με μέριμνα της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης της Ελληνικής Αστυνομίας και ολοκληρώνεται αρχές Φεβρουαρίου.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει, κυρίως, την εξής θεματολογία:

? Ανάλυση κοινωνικών ζητημάτων και αντιμετώπισης ρατσισμού

? Ανάλυση θεμάτων Δημόσιας Ασφάλειας

? Αντιμετώπιση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων

? Νομικές διατάξεις που αφορούν στην παράνομη μετανάστευση και το  ρατσισμό

? Αναγνώριση κινήτρων ρατσιστικής βίας

? Φαινόμενα ρατσισμού στην Ελλάδα και εμπειρία του δικτύου καταγραφής περιπτώσεων ρατσιστικής βίας

? Διεθνής Προστασία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - Σύγχρονοι προβληματισμοί.

Με την παρακολούθηση του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού προγράμματος, οι αστυνομικοί που στελεχώνουν τις Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, θα αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις, ώστε να ανταποκρίνονται με επάρκεια στην αντιμετώπιση και διαχείριση περιστατικών, που εκδηλώνονται με ρατσιστικά κίνητρα και υπόβαθρο., σύμφωνα με το αρχηγείο της ΕΛΑΣ.

Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας θα λειτουργούν πλέον σε όλη την Ελλάδα. Ειδικότερα, ιδρύονται 2 Τμήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και 68 Γραφεία Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας σε όλη την Ελλάδα.

Τα Γραφεία Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας λειτουργούν ως εξής:

? 5 στην Αττική, στις αντίστοιχες Υποδιευθύνσεις της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και

? 63 στην Περιφέρεια, στις αντίστοιχες Υποδιευθύνσεις και Τμήματα Ασφάλειας που λειτουργούν στις Αστυνομικές Διευθύνσεις των Νομών.

Για την διερεύνηση σχετικών καταγγελιών λειτουργεί όλο το 24ωρο, η ειδική τηλεφωνική γραμμή 11414. Διασφαλίζεται το ανώνυμο και το απόρρητο της επικοινωνίας. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, υπάρχουν σε ειδικό «banner» στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News