default-image

Άναψε φωτιές ο Κάμερον

Κόσμος
Άναψε φωτιές ο Κάμερον

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άργησε αλλά έριξε την αναμενόμενη "βόμβα" του ο Βρετανός πρωθυπουργός, εξαγγέλλοντας επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης της γηραιάς Αλβιόνας με την Ε.Ε. και τη διοργάνωση  δημοψηφίσματος για την παραμονή ή έξοδο της χώρας από την Ένωση μέχρι το 2017 με την προϋπόθεση ότι θα κερδίσει τις εκλογές το 2015.

Επιμένοντας πως είναι δυνατός ο επαναπατρισμός αρμοδιοτήτων από τις Βρυξέλλες, ο Κάμερον επιχειρηματολόγησε ότι, χωρίς αλλαγές, η «ανεπιθύμητη απομάκρυνση» της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα είναι πιθανότερη.

«Το δημοψήφισμα τότε θα είναι "μένουμε ή φεύγουμε"», είπε, αλλά επανέλαβε πως στην παρούσα συγκυρία κάτι τέτοιο θα ήταν «κενό ερώτημα». Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε, έξοδος από την Ε.Ε. «θα είναι εισιτήριο χωρίς επιστροφή», λέγοντας πως η ίδια η κυβέρνηση προτιμά η Ευρώπη να πετύχει και η Βρετανία να μείνει εντός.  

Η προσφορά του Κάμερον είχε ως βασικό στόχο να κατευνάσει τα αντιευρωπαϊκά αισθήματα στο εσωτερικό του κόμματός του, χωρίς όπως φαίνεται με επιτυχία. Την ίδια στιγμή όμως άνοιγε τον Ασκό του Αιόλου με το ρίσκο να θέσει το Λονδίνο σε τροχιά σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες, με οτιδήποτε αυτό σημαίνει.

Παράλληλα, η κίνηση του Βρετανού πρωθυπουργού κινδυνεύει να ρίξει τη σκιά της στην προσπάθεια της Ε.Ε. εν γένει, και όχι μόνο της Ευρωζώνης, να προχωρήσει σε στενότερη ενοποίηση ενώπιον της κρίσης. Στη συζήτηση μάλιστα είχε μπει, κατ' εξαίρεση, μέχρι και η Ουάσινγκτον, με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να διαμηνύει ότι οι ΗΠΑ «εκτιμούν τη παρουσία μίας ισχυρής Βρετανίας σε μία ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση».

Οι αντιδράσεις στην ομιλία Κάμερον ήταν άμεσες, όχι μόνο από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αλλά και από την ίδια τη Βρετανία. Οι Εργατικοί έσπευσαν να κατακεραυνώσουν τον Κάμερον κάνοντας λόγο για ένα τεράστιο ρίσκο κόντρα στο εθνικό συμφέρον προς όφελος του κομματικού. Την ίδια στιγμή, Παρίσι και Βερολίνο διεμήνυαν στο συντηρητικό πρωθυπουργό της Βρετανίας πως «η Ευρώπη δεν είναι α λα καρτ».

Εκτός από τον Μίλιμπαντ πάντως, αντίθετος εμφανίστηκε και ο ηγέτης των συγκυβερνώντων Φιλελευθέρων Δημοκρατών και αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ, ο οποίος επίσης μιλά για κινήσεις ενάντια στο εθνικό συμφέρον που υπονομεύουν την εύθραυστη ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας. «Δεν επιθυμούμε ένα δημοψήφισμα για το αν θα παραμείνουμε ή θα φύγουμε από την Ε.Ε.», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μίλιμπαντ, και κάλεσε τον Κάμερον να δηλώσει αν θα ψηφίσει υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. στην περίπτωση που αποτύχει να διαπραγματευτεί μια νέα σχέση.  

Εντωμεταξύ, και ο Σκοτσέζος πρωθυπουργός Άλεξ Σάλμοντ, που μάχεται για την ανεξαρτησία της Σκοτίας από τη Βρετανία, επέκρινε τη «συγκεχυμένη ομιλία» του Κάμερον.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News