default-image

Επανέλαβαν τις θέσεις για τα λιμάνια στον υπουργό Ναυτιλίας

Κρήτη
Επανέλαβαν τις θέσεις για τα λιμάνια στον υπουργό Ναυτιλίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση του προεδρείου της ΚΕΔΕ με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Μουσουρούλη στο υπουργείο, στην οποία κατέθεσαν και πάλι τις θέσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων για τη διαχείριση των Λιμανιών στα πλαίσια του υπό συζήτηση  σχεδίου Νόμου για την Ανασυγκρότηση του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και Άλλες Διατάξεις.

Πάγια θέση της ΚΕΔΕ είναι ότι τα λιμάνια και οι λιμενικές ζώνες αποτελούν ζωτικό τμήμα των πόλεων και ο τρόπος ανάπτυξής τους πρέπει να συνδέεται με τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη των πόλεων, καθώς και την αναπτυξιακή δυναμική των ευρύτερων ζωνών.

Πάγια, επίσης, θέση της ΚΕΔΕ είναι ότι η συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι ζωτική και καθοριστική σε ότι αφορά το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τη λειτουργία των λιμανιών και των λιμενικών ζωνών.

Ειδικότερα πρέπει:

1. Να διασφαλιστεί η αυτονομία των μεγάλων λιμανιών που εντάσσονται στα Λιμενικά Δίκτυα και η ενεργός συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στους φορείς διοίκησης των Δικτύων.

2. Η ιεράρχηση και η κατάταξη των λιμανιών να είναι συμβατή με τον χωροταξικό σχεδιασμό και τον αναπτυξιακό τους ρόλο.

3. Για τις χερσαίες λιμενικές ζώνες:

α) Να διασφαλιστεί η ενεργός συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στον σχεδιασμό των χρήσεων και λειτουργιών, έτσι ώστε οι λιμενικές ζώνες να μην είναι ξεχωριστό και ανταγωνιστικό κομμάτι στην πόλη.

β) Να μην δημιουργηθούν χρήσεις εμπορικές, τουρισμού και αναψυχής που δυναμιτίζουν την ανάπτυξη αντίστοιχων ζωνών μέσα στις πόλεις.

γ) Να γίνει με σαφή κριτήρια ο επανακαθορισμός των λιμενικών ζωνών με την ενεργό συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης και η απόδοση του χερσαίου τμήματος που δεν θα εντάσσεται στον λιμένα, να γίνεται στον οικείο δήμο.

4. Για τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία:

α) Να επισπευστεί η διαδικασία έκδοσης των Προεδρικών Διαταγμάτων για τη συγκρότηση των Δημοτικών και Διαδημοτικών Λιμενικών Ταμείων και να εκδοθούν άμεσα όλες οι διοικητικές πράξεις από τον Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

β) Να παραμείνει εθελοντική η συνένωση ακολουθώντας πάντα τις γενικές αρχές της Εθνικής Πολιτικής για τα λιμάνια και της Νησιωτικής Πολιτικής.

γ) Διαφωνούμε με την πρόβλεψη ότι: «θα εφαρμοστεί πλήρως το νέο πλαίσιο λειτουργίας σε όλα τα Λιμενικά Ταμεία, είτε συγχωνευμένα είτε αυτόνομα».

5. Κεφ. Δ άρθρο 11 παρ. 5, 6: δεν λαμβάνονται μέριμνα για μειωμένη τιμολόγηση ελλιμενισμού πλοίων σε νησιωτικούς Δήμους, με αποτέλεσμα το κόστος να επιβαρύνει τους κατοίκους.

6. Άρθρο 11 παρ. 9: ορίζεται υποχρεωτικά για κάθε Εταιρεία ότι πλέον των αμοιβών του εξειδικευμένου προσωπικού υπάρχει ασφάλιση με αντίστοιχη αύξηση κόστους που θα επιβαρύνει τους κατοίκους.

7. Να διασφαλιστεί έκπτωση εισιτηρίου για τους κατοίκους των νησιών (μεταφορικό ισοδύναμο με επιδότηση από το Υπουργείο).

8. Διαφωνούμε με την απόδοση του 10%, δεδομένου ότι είναι αρμοδιότητα που ασκείται από το Κράτος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News