default-image

Δικαίωση εργαζομένων

Κρήτη
Δικαίωση εργαζομένων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εργαζόμενοι ΔΕΥΑΗ εναντίον μνημονίου και περικοπών; Σημειώσατε 1... Σε μια απόφαση σταθμό, που δείχνει το δρόμο και για εργαζόμενους σε άλλους χώρους, η δικαιοσύνη δικαίωσε προσωρινά τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΗ στην προσφυγή τους κατά των εις βάρος τους περικοπών μέσω του τελευταίου μνημονίου.

Τα «χαράς ευαγγέλια» από το δικαστικό μέτωπο που βάζουν προσωρινά μπλόκο στα επαχθή μέτρα κατά των εργαζομένων προέκυψαν για τους υπαλλήλους της ΔΕΥΑΗ από το Μονομελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου. Μια απόφαση που χαιρετίζουν οι εργαζόμενοι σε κάθε κλάδο αυτής της χώρας, αφού δίνει καταρχήν ελπίδα και προοπτική να πετύχουν την ανατροπή τους τσεκουρέματος στη τσέπη τους.

Η απόφαση

Ποια είναι ακριβώς η απόφαση; Το Μονομελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου με προσωρινή διαταγή του ανέστειλε την εφαρμογή του μνημονίου 3 περί μειώσεων των μισθών και των υπάλληλων της ΔΕΥΑΗ. Οι υπάλληλοι είχαν υποστεί ήδη μειώσεις της τάξης του 35%, τμηματικά σε 3 περιόδους, (7%, 3%, 25%).

Οι υπάλληλοι της ΔΕΥΑΗ διά της δικηγόρου τους κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα και πήραν προσωρινή διαταγή περί αναστολής των παραπάνω μειώσεων. Προς τιμήν του μάλιστα στο δικαστήριο, κατόπιν συνεννόησης με το δήμαρχο, βρέθηκε και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Στειακάκης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ των εργαζομένων, εστιάζοντας στη δύσκολη, επίπονη και ανθυγιεινή δουλειά που κάνουν.

Βεβαίως η δικαστική επιτυχία για τους υπαλλήλους της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Ηρακλείου είναι προσωρινή. Εκκρεμεί τώρα η κύρια συζήτηση και η οριστική πλέον εκδίκαση του αιτήματός τους, που έχει προγραμματιστεί για τις 8 Φεβρουαρίου.

Οι ΔΕΥΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Ηρακλείου, όπως όλες οι ΔΕΥΑ, δεν ανήκουν ουσιαστικά στο δημόσιο τομέα. Λειτουργούν ως ιδιωτικές επιχειρήσεις. Δηλαδή δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Ούτε φυσικά οι μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ αποφέρουν δημοσιονομικό όφελος για τα ταμεία του κράτους.

Για το λόγο αυτό πανελλαδικά οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ έχουν ξεκινήσει δικαστικό αγώνα κατά των συνεχόμενων οριζόντιων περικοπών...

Βεβαίως αυτή είναι η μια παράμετρος. Η άλλη, εξίσου σημαντική, έχει να κάνει, όπως τόνισε εμφατικά σε χθεσινές του δηλώσεις ο δήμαρχος Ηρακλείου, με την ιδιαίτερη και δύσκολη φύση της δουλειάς των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ.

«Οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ προσέφυγαν διότι με βάση το μνημόνιο και την ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο, οι περικοπές τους είναι πάνω από 30%. Πολιτικά είμαστε στο πλευρό τους και τους στηρίζουμε απόλυτα.

Ήδη μάλιστα είναι σε εξέλιξη μια σχετική συζήτηση και με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη και με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα», σημείωσε ο κ. Κουράκης και πρόσθεσε:

«Πρέπει να αναγνωρίσουν τα υπουργεία πως στην προκειμένη περίπτωση των ΔΕΥΑ υπάρχουν ιδιαιτερότητες. Οι εργαζόμενοι ασχολούνται, ας μου επιτραπεί ο όρος, με "σκληρά" ζητήματα του περιβάλλοντος. Όπως είναι η διαχείριση των λυμάτων, στερεών και υγρών. Δουλεύουν κάτω από σκληρές συνθήκες. Είναι πάντα παρόντες σε ζητήματα καταστροφών, πολιτικής προστασίας, π.χ. πλημμύρες. Προσωπικά, άλλωστε έχω διατελέσει και πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ για ένα διάστημα, γνωρίζω άριστα το δύσκολο χαρακτήρα και τις συνθήκες που δουλεύουν. Τους στηρίζω απόλυτα. Και νομίζω στο τέλος θα τα καταφέρουμε να αποτρέψουν τις περικοπές»...

Του Μπάμπη Σαββίδη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News