default-image

Ποιοι προκαλούν πανικό στην αγορά λαδιού

Οικονομία
Ποιοι προκαλούν πανικό στην αγορά λαδιού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενώ έχουν "παγώσει" οι αγορές ελαιολάδου στην Κρήτη και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου καλεί τον ελαιοπαραγωγικό κόσμο της Κρήτης να αντισταθεί και να μην υποκύψει στις πιέσεις για ένα μικρό χρονικό διάστημα, στην ανατολική Κρήτη και συγκεκριμένα στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καβουσίου, την Κυριακή 20 Ιανουαρίου πωλήθηκαν 30.000 κιλά ελαιολάδου στην τιμή των 2,80 ευρώ για οξύτητα 0,3 βαθμών σε μεγαλέμπορο της Κρήτης. Τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου δόθηκε προσφορά από εκπρόσωπο ιταλικής εταιρείας η τιμή των 2,78 ευρώ για 90.000 κιλά στην οξύτητα των 0,3 βαθμών στον ίδιο Αγροτικό Συνεταιρισμό.

Οι τιμές αυτές κινούνται στο ύψος των τιμών που διαμορφώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στην κρητική αγορά ελαιολάδου, πριν τη φήμη για ραγδαία πτώση των τιμών. Το ερώτημα που θέτουν οι ελαιοπαραγωγοί είναι: Γιατί τόσος πανικός στην αγορά ελαιολάδου; Ποιοι προκαλούν αυτόν τον πανικό; Πού στοχεύουν;

Η Ισπανία

Η κρίση αυτή στην εξέλιξη των τιμών του ελαιολάδου παρατηρήθηκε στην ισπανική αγορά, με μια 15νθήμερη κάμψη στα μέσα Δεκεμβρίου του 2012. Η αντίδραση των Ισπανών παραγωγών ήταν να περιορίσουν σημαντικά τις προσφορές τους και έδειξαν ότι δεν ενέδωσαν στην τεχνητή αδιαφορία των μεγάλων αγοραστών, που δεν μπόρεσαν να αναβάλουν και πολύ τις αγορές, φοβούμενοι μήπως αργότερα αναγκαστούν να αγοράσουν ακριβότερα.

Στα τέλη Νοεμβρίου 2012, καταγγελία για εισαγωγή στην Κρήτη μεγάλης ποσότητας τυνησιακού ελαιολάδου σε πολύ χαμηλή τιμή, που δεν επιβεβαιώθηκε, οδήγησε σε μια προσωρινή πτώση της τιμής στην αγορά ελαιολάδου της Κρήτης και άνοιξε την ψαλίδα μεταξύ τιμών Κρήτης και Πελοποννήσου, τη στιγμή που διαμορφώνονταν υψηλές τιμές στην αγορά.

Τι συμβαίνει

Ο τρόπος πώλησης χωρίς δημοπρασίες σε μικροποσότητες σε μεγάλους αγοραστές έχει συμβάλει ώστε να λειτουργεί στην πράξη ένας διαρκής μειοδοτικός διαγωνισμός. Με τον τρόπο αυτό οι μεγάλοι αγοραστές αναζητούν και επιτυγχάνουν τις ελάχιστες δυνατές τιμές, στις οποίες ενδίδουν, ως είναι φυσικό, οι ασθενέστεροι οικονομικά παραγωγοί.

Από την άλλη πλευρά, οι μεγάλες Ενώσεις δεν έχουν την απαιτούμενη ρευστότητα για συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων, ενώ και οι μικρότερες με ισχύ και επώνυμη παρουσία στο ελαιόλαδο (π.χ. Σητεία, Πεζά, Μεσσηνία κ.ά.) έχουν ατονήσει κατά κάποιο τρόπο τη δραστηριότητά τους.

Κρήτη: Δε θα μείνει τσίκουδο σε ελαιόδενδρο

Ενώ η ελαιοσυλλογή βρίσκεται σε εξέλιξη, φαίνεται ότι δε θα μείνει τσίκουδο στους ελαιώνες της Κρήτης μετά την ανοδική πορεία του ελαιολάδου τη φετινή ελαιοκομική περίοδο. Η διαμόρφωση των τιμών σε επίπεδα από 2,50-2,86 ευρώ το κιλό για οξύτητα 0,3 βαθμών έχει καλλιεργήσει ένα κλίμα αισιοδοξίας στους απογοητευμένους ελαιοπαραγωγούς από τις χαμηλές τιμές των προηγούμενων χρόνων, οι οποίες δεν κάλυπταν το κόστος παραγωγής.

Ο αυξημένος όγκος παραγωγής της φετινής σοδειάς στην Κρήτη, ο οποίος εκτιμάται ότι θα αγγίξει τους 100 χιλ. τόνους περίπου, έναντι 65 χιλ. τόνων της περυσινής χρονιάς, η καλή ποιότητα του ελαιολάδου που παράγεται και η εξέλιξη των τιμών φαίνεται ότι θα δώσουν ένα αυξημένο εισόδημα στους ελαιοπαραγωγούς μετά από μία μακρά "έρημο" τριών ετών που το ελαιόλαδο είχε περάσει στα αζήτητα και οι τιμές του κινούνταν σταθερά κάτω από τα 2 ευρώ το κιλό.

Οι αυξημένες προσδοκίες ξανάφεραν τον κόσμο της ελαιοκαλλιέργειας στο χωράφι που τα τελευταία χρόνια άρχισε να το εγκαταλείπει. Ήδη άρχισαν να γίνονται οι πρώτες αγορές σε λιπάσματα και αγροτικά εφόδια. Παρ' όλα αυτά, η επιβίωση των παραγωγών που ήδη υπάρχουν στην ύπαιθρο είναι δύσκολη και θα παραμείνει δύσκολη.

Γράφει

ο Λεωνίδας Γ. Κουδουμογιαννάκης  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News