Ειδήσεις

Οι γιατροί ζητούν την εξόφληση των δεδουλευμένων τους

Την ελαχιστοποίηση του «κουρέματος» και την άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους ζητούν οι γιατροί, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα κατά τη σημερινή τους συνάντηση.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ έκανε λόγο για «σφοδρή» αδικία που επιτελείται απέναντι στους γιατρούς μετά τη χθεσινή διυπουργική απόφαση να αποπληρωθεί μέρος των οφειλών των γιατρών και όχι το ποσό που τους αντιστοιχεί από το ελληνικό κράτος.

Συγκεκριμένα πρόκειται για δεδουλευμένα χρηματικά ποσά τριών χρόνων, για τα οποία οι γιατροί έχουν ήδη αποδώσει στο κράτος απόδειξη παροχής υπηρεσιών χωρίς να πληρωθούν και μάλιστα έχουν ήδη φορολογηθεί για τα ποσά αυτά χωρίς να τα λάβουν.

Παράλληλα ο κ. Πατούλης εξέθεσε στον κ. Σταϊκούρα το οικονομικό, κοινωνικό αλλά και ηθικό αδιέξοδο των λειτουργών υγείας απέναντι στα νέα μέτρα. Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, ο κ. Σταϊκούρας δεσμεύτηκε για την αποπληρωμή των οφειλών που για τα πρώτα τέσσερα ταμεία του ΕΟΠΥΥ ανέρχονται στα 1,7 δισ. ευρώ και στα 240 εκατ. για τα ταμεία που εισήχθησαν στη συνέχεια.

Στα ποσοστά «κουρέματος» και κατανομής των χρηματικών ποσών στους επί μέρους κλάδους και κατηγορίες γιατρών ανέφερε ότι δεν είχε καμία συμμετοχή, δηλώνοντας ότι αν του είχε δοθεί διαφορετική κατανομή των ποσοστιαίων αναλογιών από το υπουργείο Υγείας, δε θα είχε αντίρρηση να τις υπογράψει.

H κατανομή προβλέπει: 1) στους ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς για μηνιαίες οφειλές έως 4.000 ευρώ 10% κούρεμα και για οφειλές άνω των 4.000 ευρώ 20% κούρεμα και 2) στα Διαγνωστικά Κέντρα , μηνιαίως, για οφειλές έως 15.000 ευρώ 10% κούρεμα και σε οφειλές άνω των 15.000 ευρώ 20% κούρεμα.

 Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζήτησε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, το ποσοστό του «κουρέματος» των αμοιβών των γιατρών να είναι πολύ μικρότερο του ανακοινωθέντος και να δοθεί προκαταβολή αποπληρωμής των οφειλών, κάτι στο οποίο ο κ. Σταϊκούρας συμφώνησε και υποσχέθηκε ότι μπορεί να ανέρχεται μέχρι και στο 80% αυτών.

Για το θέμα του κουρέματος των οφειλών των γιατρών που έχουν εκχωρήσει τις απαιτήσεις τους σε εταιρείες factoring, αποφασίστηκε μετά από εισήγηση του κ. Πατούλη, ειδική συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού και του προέδρου του ΙΣΑ με τους γιατρούς και την Πειραιώς factoring για να διευθετηθεί εν όψει του κουρέματος της αποπληρωμής των οφειλών τους.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχόλια