default-image

"Να ανακηρυχθεί η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη"

Ηράκλειο
"Να ανακηρυχθεί η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο Βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, επισημαίνει τη σημασία να ανακηρυχθεί η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, καθώς και τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην υποθαλάσσια περιοχή του Νομού Ηρακλείου.

Σε επίσημο κείμενο της ΕΕ γίνεται εκτεταμένη αναφορά στις ανακαλύψεις κοιτασμάτων αλλά και στις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την ανακάλυψη νέων στην περιοχή της Μεσογείου.

Ωστόσο στο προσχέδιο της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον Ενεργειακό Οδικό Χάρτη 2050, της αρμόδιας επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας, γίνεται μια σαφής και ρητή αναφορά στη σημασία των κοιτασμάτων αυτών για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ και τονίζεται ότι θα πρέπει να υπάρξει μια σαφής τοποθέτηση των Βρυξελλών για το θέμα της ΑΟΖ.

Η εισήγηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του οδικού χάρτη της ΕΕ για την Ενέργεια, επί της ουσίας επισημοποιεί για πρώτη φορά το άμεσο ενδιαφέρον των Βρυξελλών για τα κοιτάσματα της Μεσογείου. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η διατύπωση που χρησιμοποιείται από το ΕΚ δίνει νέα διάσταση όχι μόνο στις γεωτρήσεις που πραγματοποιούνται σε Ισραήλ και Κύπρο αλλά και στις έρευνες που έχουν ξεκινήσει από τη χώρα μας στην περιοχή του Ιονίου και την Κρήτη.

Ο Ηρακλειώτης Βουλευτής αναφέρει ότι: «το ειδικό ερευνητικό σκάφος Nordic Explorer της PGS βρίσκεται ήδη στην περιοχή νοτίως της Κρήτης στο πλαίσιο των σεισμογραφικών ερευνών για την εύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου. Η έρευνα ξεκινάει ανοιχτά του Νομού Ηρακλείου και θα κρατήσει πιθανότατα και όλο τον Ιανουάριο».

Όπως επισημαίνει ο Λευτέρης Αυγενάκης: «η ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Μεσόγειο και τον Αρκτικό Ωκεανό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όχημα υπέρβασης της κρίσης και περιορισμού της εξάρτησης της χώρας από εξωτερικές αγορές στον τομέα της ενέργειας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News