default-image

Αφιέρωμα στο δάσκαλο και την παιδεία

Πολιτισμός
Αφιέρωμα στο δάσκαλο και την παιδεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ιστορική-Λαογραφική Εταιρεία Ν. Λασιθίου και το περιοδικό "Αμάλθεια", με αφορμή την εορτή των Τριών Ιεραρχών, διοργανώνουν τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου εκδήλωση, η οποία θα είναι αφιερωμένη στον δάσκαλο και την Παιδεία. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Επιμελητηρίου Λασιθίου με ώρα έναρξης τις 7 το απόγευμα και είσοδο ελεύθερη.

Στις προθέσεις της Εταιρείας είναι να πραγματοποιηθεί μια εκδήλωση αναστοχασμού και απόδοσης φόρου τιμής στον Δάσκαλο οποιασδήποτε βαθμίδας, στον οποίο οφείλουμε τα θεμέλια της προσωπικότητάς μας.

Η εκδήλωση θα είναι διαρθρωμένη σε τέσσερα μέρη. Στο πρώτο θα γίνει μια αναφορά στην θρησκευτική εορτής των Τριών Ιεραρχών και στο πως αυτή καθιερώθηκε ως εορτή των δασκάλων και της παιδείας.

Στο δεύτερο μέρος θα γίνει μια προσπάθεια να σκιαγραφηθεί το προφίλ του καλού δασκάλου. Ειδικότερα θα παρουσιαστεί ο ρόλος της Παιδείας στο πλαίσιο των κοινωνικών θεσμών, η θέση του δασκάλου και ο ρόλος του στο εκπαιδευτικό οικοδόμημα καθώς και η υπόστασή του, ως λειτουργού και το ήθος που θα πρέπει να τον χαρακτηρίζει.

Θα γίνει προσπάθεια, ακόμα, να διερευνηθούν μερικά χρήσιμα ερωτήματα, όπως το αν ο καλός δάσκαλος είναι άμεσα αναγνωρίσιμος, πως τον βλέπουν οι μαθητές, ποιος είναι ο απαιτούμενος χρόνος για να αναδειχθεί η μορφή του, πόσο συμβάλλει στη μελλοντική ζωή των μαθητών του, ποιες είναι οι κρίσιμες τάξεις για τους μαθητές, πως σχετίζεται με το μελλοντικό εισόδημά τους, ποια μπορούν να θεωρηθούν κρίσιμα χαρακτηριστικά για τη μορφή του, ποια είναι τα σύγχρονα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει, πότε δικαιώνεται κ.α.

Στο τρίτο μέρος σύντομα νάκλια, διηγήματα και χρονογραφικού στυλ κείμενα των συναδέλφων Μ. Φασουλάκη, Α. Μπλαζογιαννάκη, Α. Ρουμπελάκη, Έ. Μπουκουβάλα-Κλώντζα και του Στ. Κουρουπάκη,  θα συνδέσουν τα μικρά αφιερώματα στις μορφές σημαντικών Δασκάλων από την περιοχή του Αγίου Νικολάου, τα οποία θα παρουσιάσουν οι κκ Λ. Κλώντζας, Ι. Σταμέλος, Εμμ. Πιθαρούλης, Μ. Κακουλάκης και Μ. Καρτέρη-Σιγανού.

Οι εκλεκτοί ομιλητές θα κάνουν ειδική αναφορά στους αείμνηστους Καθηγητές και Δασκάλους: Ιωάννη Επιτροπάκη, Γιώργο Μπία, Δημήτριο Αμαριωτάκη, Ανδρέα Λογκάκη, Εμμανουήλ Ταβλά, Ιωάννη Λουκαράκη και Ευστάθιο Χαλκιαδάκη.

Στο τέταρτο μέρος η "Αυτοσχέδιος χορωδία" με τους συναδέλφους μουσικούς Μανώλη Κλώντζα, Βασίλη Τράνακα, Γιάννα Παπαδάκη, Πάτρα Φαρσάρη και τη μαθήτρια Αιμιλία Βασιλείου θα ερμηνεύσουν μερικά τραγούδια αφιερωμένα στον Δάσκαλο και στους μαθητές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News