default-image

Βουλή: Γ. Στουρνάρας για Eurogroup-αποκρατικοποιήσεις

Οικονομία
Βουλή: Γ. Στουρνάρας για Eurogroup-αποκρατικοποιήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε ενημέρωση του Σώματος σε ό,τι αφορά το Eurogroup της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια του οποίου δόθηκε το "πράσινο φως" για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς τη χώρα μας, αλλά και αναφορικά με τις συμβάσεις αποκρατικοποιήσεων, προέβη ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας με την εισηγητική του ομιλία του στη Βουλή, στα πλαίσια της συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών.

Μερικά σημεία της εισηγητικής του ομιλίας μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω:

«Κυρίες και κύριοι βουλευτές, θα ήθελα να κάνω μία σύντομη ενημέρωση στο Σώμα για την προχθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Για πρώτη φορά στο Eurogroup, η Ελλάδα δεν ήταν αρνητικός πρωταγωνιστής. Η συζήτηση τελείωσε σε λιγότερο από 10 λεπτά. Υπάρχει μεγάλη ελπίδα και αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει, κάτι που είναι φανερό και από τις τοποθετήσεις όσων μίλησαν, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, που οι αναλύσεις λένε ότι θα βγουν στις αγορές. Υπήρξε μια νότα αισιοδοξίας, μετά από πολύ καιρό, για το πώς εξελίσσεται η κατάσταση στην Ευρωζώνη.

Πήραμε τα 9,2 δισ. που περιμέναμε, από τα οποία τα 7,2 δισ. θα είναι σε ομόλογα EFSF για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα 2 δισ. για εσωτερικές ανάγκες.

Υπάρχει μείωση των spreads, οι επιτοκιακές διαφορές έχουν πέσει σε επίπεδο 2010. Αυτό δε με εφησυχάζει, απλώς έχει ελαττωθεί η ταχύτητα με την οποία πηγαίναμε στα βράχια. Τώρα κάνουμε προσπάθεια να στρίψουμε το σκάφος.

Η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών συγκαλείται σε συνέχεια της απόφασης της κυβέρνησης, την οποία νομοθετήσαμε και υλοποιούμε, για πλήρη ενημέρωση της Βουλής από το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου σχετικά με συμβάσεις αποκρατικοποιήσεων.

Η συγκεκριμένη κοινοβουλευτική διαδικασία εφαρμόζεται για πρώτη φορά και δείχνει εμπράκτως τη βούληση της κυβέρνησης για συναίνεση και διαφάνεια, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την παροχή αγαθών κοινής ωφέλειας, στην προκειμένη περίπτωση στον τομέα των υδάτων.

Απώτερος στόχος της σημερινής συνεδρίασης είναι η πλήρης ενημέρωση των μελών της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων για τη διαδικασία αξιοποίησης της ΕΥΑΘ, αλλά ταυτόχρονα και η δυνατότητα διατύπωσης χρήσιμων προτάσεων και παρατηρήσεων, εκ μέρους των βουλευτών προς  τα μέλη της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ.

Η επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, την επίτευξη δημοσιονομικής σταθερότητας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.  

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να διασφαλιστεί η νομιμότητα και η διαφάνεια σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, με γνώμονα πάντοτε το συμφέρον του ελληνικού δημοσίου.

Θα ήθελα να τονίσω ότι το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων δε θα έχει μόνο δημοσιονομικό όφελος, αλλά θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια στρατηγική αναδιάρθρωσης των υφιστάμενων επιχειρήσεων, με επενδυτική στροφή σε νέους τομείς και υπηρεσίες, δημιουργώντας πολλαπλασιαστική αξία, τόσο για τις ίδιες τις επιχειρήσεις, όσο και για τον τελικό καταναλωτή.

Κατά συνέπεια, η προστιθέμενη αξία των αποκρατικοποιήσεων δεν είναι εισπρακτική, αλλά είναι η αναπτυξιακή προοπτική που αυτή θα φέρει, με το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Αναμένεται να δημιουργηθεί αρκετά μεγάλος αριθμός νέων θέσεων εργασίας και να αναδειχθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των τοπικών κοινωνιών, όπου λειτουργούν οι υπό αποκρατικοποίηση εταιρείες.

Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ θα εξηγήσει στη συνέχεια αναλυτικά τη διαδικασία αξιοποίησης της συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στην ΕΥΑΘ Α.Ε.,  εταιρεία με αξιόλογο χαρτοφυλάκιο, με κερδοφορία και ελκυστικούς όρους αποτίμησης.

Επίσης, θα παραστούν και οι αρμόδιοι συνάδελφοι υπουργοί, προκειμένου να υπάρχει μια πλήρης ενημέρωση από την πλευρά της κυβέρνησης στο υπό συζήτηση θέμα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News