default-image

Ντάνιελ Ντέι Λιούις: "Θα πρωτοστατήσω για την επιστροφή των Μαρμάρων"

Πολιτισμός
Ντάνιελ Ντέι Λιούις: "Θα πρωτοστατήσω για την επιστροφή των Μαρμάρων"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την Αθήνα επισκέφτηκε χθες ο διάσημος Ιρλανδός ηθοποιός Ντάνιελ Ντέι Λιούις με αφορμή την επίσημη πρεμιέρα της ταινίας "Λίνκολν", στην οποία πρωταγωνιστεί, θέλοντας παράλληλα να ενισχύσει την Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών, όπου θα διατεθούν τα έσοδά της.

Ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις, εκτός του ότι συγκαταλέγεται στους καλύτερους ηθοποιούς του κόσμου, είναι και φιλέλληνας, καθώς έχει επισκεφτεί αρκετές φορές τη χώρα μας.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, που τον συνόδευε κατά την ξενάγησή του στην Ακρόπολη το πρωί της Τρίτης, ο Λιούις τής είπε ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει να γυρίσουν στην Ελλάδα και ότι θα πρωτοστατήσει στον αγώνα γι' αυτό.

Χαρακτηριστική είναι και η δήλωσή του στην εφημερίδα "Τα Νέα": «Ακρόπολη, το σύμβολο της Δημοκρατίας! Κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει κάπου και στην αφίσα της ταινίας μια μικρή Ακρόπολη μαζί με τον Λίνκολν!».

Την ξενάγηση του διάσημου ηθοποιού στην Ακρόπολη ανέλαβε η αρχαιολόγος Ίρις Πλαϊτάκη, ενώ τον υποδέχτηκε στο χώρο ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητής κ. Δημήτρης Παντερμαλής.

«Καιρός είναι να ξανανέβω στην Ακρόπολη, γιατί πέρασαν πολλά χρόνια από την τελευταία φορά», σχολίασε ο διάσημος Ιρλανδός ηθοποιός λίγο πριν την έναρξη της ξενάγησής του στον Ιερό Βράχο, ενώ κατόπιν στάθηκε ιδιαίτερα στο επίπεδο της Αρχαϊκής Εποχής με τις περίφημες Κόρες, έργα για τα οποία ζήτησε περισσότερες πληροφορίες.

Μετά την ξενάγησή του γευμάτισε στο "Διόνυσο", όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, γεύτηκε ένα μενού το οποίο περιελάμβανε ψαρόσουπα ως πρώτο πιάτο, αρνάκι με μελιτζάνες ως κυρίως, κόκκινο κρασί και μους μαστίχας για επιδόρπιο.

Το βράδυ της Τρίτης, μετά την ειδική προβολή της τελευταίας του ταινίας "Λίνκολν", ανέβηκε καταχειροκροτούμενος στην κατάμεστη σκηνή της αίθουσας "Παλάς" και συνομίλησε με το κοινό για τη νέα του ταινία, που είναι κάτω από τη σκηνοθετική σκοπιά του Στίβεν Σπίλμπεργκ, και η οποία ενδεχομένως θα χαρίσει στον Ιρλανδό ηθοποιό ένα τρίτο Όσκαρ Α' ρόλου (η ταινία έχει συγκεντρώσει 12 υποψηφιότητες).

Προσκεκλημένος και αυτή τη φορά στην Ελλάδα από την Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών Παιδιών, ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις ήταν ευχάριστος, χαμογελαστός και θερμός κατά τη διάρκεια της βραδιάς. Επαναλαμβάνοντας χαρακτηριστικά τα λόγια κάποιου από τους θεατές, τόνισε ότι «η δημοκρατία δεν είναι χάος», δίνοντας μάλιστα την υπόσχεση ότι όπου και αν βρίσκεται και με όποιον τρόπο μπορεί δε θα πάψει ποτέ να προασπίζει την έννοιά της. «Όπως δε θα ήθελα να είμαι σκλάβος κανενός, έτσι δε θα ήθελα να είμαι και αφέντης κανενός», είπε ο ηθοποιός.

Τον Ντέι Λούις παρουσίασε στο κοινό η πρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών κ. Δάφνη Οικονόμου, επισημαίνοντας την προσήλωση και αφοσίωσή του στο έργο της Εταιρείας, ένα έργο το οποίο πραγματοποιείται με πολύ κόπο και χωρίς καμία κρατική υποστήριξη.

Στην προβολή της ταινίας βρισκόταν και ο ελληνικής καταγωγής πρόεδρος της 20th Century Fox κ. Τζιμ Γιαννόπουλος. Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι όλα τα έσοδα της χθεσινής εκδήλωσης θα διατεθούν για το Πρότυπο Κέντρο "Πόρτα Ανοιχτή" της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών, κατόπιν επιθυμίας του ίδιου του ηθοποιού.

Η προβολή της ταινίας "Λίνκολν" ξεκινά στις ελληνικές αίθουσες την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News