default-image

Δημοψήφισμα θα ανακοινώσει ο Κάμερον

Κόσμος
Δημοψήφισμα θα ανακοινώσει ο Κάμερον

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την πρόθεσή του - υπό τη μορφή υπόσχεσης - να κάνει δημοψήφισμα, δίνοντας τη δυνατότητα στους Βρετανούς να αποφασίσουν αν θέλουν να παραμείνει η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή να την εγκαταλείψει, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα Τετάρτη ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.

Το δημοψήφισμα, το οποίο θα διεξαχθεί υπό τον όρο ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός θα κερδίσει τις εκλογές το 2015 και θα τερματίσει την πολύμηνη συζήτηση για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωζώνη, θα διεξαχθεί σε άγνωστο χρόνο κατά το διάστημα από το 2015 έως το 2018.

Σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του Βρετανού πρωθυπουργού που έχουν δοθεί εκ των προτέρων στη δημοσιότητα από το γραφείο του, ο κ. Κάμερον θα επικαλεστεί τα «ύψη στα οποία έχει φτάσει» η απογοήτευση των Βρετανών με την Ε.Ε., λέγοντας πως έχει φτάσει ο καιρός «για το βρετανικό λαό να εκφράσει τη γνώμη του και να διευθετηθεί αυτό το ευρωπαϊκό ζήτημα στη βρετανική πολιτική σκηνή».

Ο Ντέιβιντ Κάμερον στην ομιλία του θα αναφέρει ότι το συντηρητικό κόμμα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις εκλογές του 2015 υπόσχεται να επαναδιαπραγματευτεί την ένταξη της Βρετανίας στην Ε.Ε. και ότι θα προτιμούσε η Βρετανία, η έκτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, να παραμείνει εντός των "27" της Ε.Ε., καθιστώντας ωστόσο σαφές ότι η Ε.Ε. πρέπει να μεταρρυθμιστεί ριζικά.

Σύμφωνα με τα όσα θα πει στην ομιλία του Βρετανός πρωθυπουργός, θα δοθεί η επιλογή στους πολίτες της χώρας να απαντήσουν σε μια απλή ερώτηση: Εάν επιθυμούν να παραμείνουν εντός της Ε.Ε. με τους νέους όρους ή να αποχωρήσουν συνολικά.

Η κρίση χρέους στη ζώνη του ευρώ είναι ένας κύριος λόγος για τον οποίο η Βρετανία πρέπει να επαναξιολογήσει τη σχέση της με την ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πει ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος πάντως, παρά την πρόθεσή του να διεξάγει δημοψήφισμα για την παρουσία της Βρετανίας στην Ε.Ε., είναι αβέβαιο αν το καταφέρει, εφόσον δεν είναι διόλου βέβαιη η επανεκλογή του το 2015, καθώς το κόμμα του υποχωρεί συνεχώς στις δημοσκοπήσεις.

Πάντως η διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη Βρετανία μπορεί να προκαλέσει αναταραχές και σε άλλα κράτη της Ε.Ε., όπως η Γαλλία και τη Γερμανία, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι έχουν προειδοποιήσει ήδη τον Κάμερον, ενώ η ομιλία του στο Λονδίνο είναι επίσης πιθανό να απογοητεύσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, στενό σύμμαχο των Βρετανών, καθώς η Ουάσινγκτον έχει εκφράσει την επιθυμία η Βρετανία να παραμείνει στο εσωτερικό της Ε.Ε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News