Ειδήσεις

"Θα κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη"

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ευρωπαϊκό κόμμα και θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη», τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης Αλέξης Τσίπρας μιλώντας το μεσημέρι της Τρίτης (τοπική ώρα) στο Ινστιτούτο Brookings στην Ουάσινγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών, σε μια προσπάθεια να "καθησυχάσει" το αμερικανικό ακροατήριο ως προς το ριζοσπαστισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «οι κινδυνολόγοι θα σας πουν ότι το κόμμα μας, αν έρθει στην κυβέρνηση, θα σκίσει τη δανειακή σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, θα βγάλει τη χώρα έξω από την ευρωζώνη, θα διακόψει τους δεσμούς της Ελλάδας με την πολιτισμένη Δύση, κι ότι η Ελλάδα θα γίνει μια νέα Βόρεια Κορέα», για να σπεύσει να δηλώσει κατηγορηματικά ότι «αυτό είναι κινδυνολογία στα χειρότερά της».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δε θέλει τίποτα από αυτά», συμπλήρωσε. «Ήμασταν πάντα, και πάντα θα παραμείνουμε, ένα ευρωπαϊκό κόμμα», είπε, προσθέτοντας: «Επιτρέψτε μου να το πω αυτό ξεκάθαρα: ο ΣΥΡΙΖΑ θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Αλλά αυτό δε σημαίνει αποδοχή ηλίθιων και απάνθρωπων πολιτικών που μας υπαγορεύονται από τους σημερινούς, αυτοκαταστροφικούς ιθύνοντες της Ευρωζώνης».

Αναφερόμενος στη δανειακή σύμβαση, επανέλαβε ότι θα γίνει αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές, αλλά το «μνημόνιο της λιτότητας είναι ήδη νεκρό».

«Δεν είναι δουλειά του ΔΝΤ να προβλέψει τι θα συμβεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει στις εκλογές», σημείωσε, και πρόσθεσε ότι το κόμμα του είναι έτοιμος για ριζικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, ώστε να δημιουργηθεί ένα σταθερό περιβάλλον δικαιοσύνης, αναδιανομής του πλούτου και επενδύσεων.

«Για εμάς είναι σαφές ότι η ελληνική οικονομία και ο ελληνικός κρατικός μηχανισμός είχαν τα δικά τους ενδογενή προβλήματα. Αυτά τα προβλήματα είναι δομικά και έχουν βαθιές ρίζες. Δε δημιούργησαν όμως την κρίση στην Ελλάδα. Η κρίση δεν είναι ελληνική. Δεν προκάλεσαν την κρίση αλλά την επιδείνωσαν. Και επιτρέψτε μου να πω ότι ο ελληνικός λαός είναι λαός εργατικός. Δυστυχώς όμως συκοφαντήθηκε από την πολιτική του ηγεσία», είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας.

«Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα ακόμα και οι υγιείς επικερδείς επιχειρήσεις χρεοκοπούν και νέοι άνθρωποι υψηλής κατάρτισης με διδακτορικά από αμερικανικά και βρετανικά πανεπιστήμια δεν μπορούν να βρουν εργασία», τόνισε και απέδωσε αυτό το πρόβλημα κατά κύριο λόγο στο ότι «το πιστωτικό σύστημα έχει σταματήσει να λειτουργεί και το κράτος αντί να βοηθά υπονομεύει δυνατότητες ανάπτυξης».

«Οι τράπεζές μας δεν μπορούν ούτε να δανειστούν ούτε να δανείσουν», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι, «την ίδια στιγμή, το χρεοκοπημένο κράτος μας δανείζεται χρήματα από την Ευρώπη και το ΔΝΤ εκ μέρους των τραπεζών, αλλά αυτά τα κεφάλαια εξαφανίζονται στις μαύρες τρύπες των τραπεζών».

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του κ. Τσίπρα

Σχόλια