Ειδήσεις

Μεθοδική η προσπάθεια ελέγχου της τροφής

Μια δήλωση που μπορεί να χαρακτηριστεί από ύποπτη έως και σκανδαλώδης έκανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Τσαυτάρης. Από τη Γερμανία όπου βρίσκεται κάλεσε τα κράτη να τροποποιήσουν γενετικά τους ντόπιους σπόρους, ώστε να επιτευχθεί αύξηση των αποδόσεων και να καλυφθεί - υποτίθεται - η πείνα στον πλανήτη.

Και αυτό παρά την πρόσφατη έρευνα, σύμφωνα με την οποία, εκατομμύρια τόνοι απολύτως κατάλληλων τροφίμων καταλήγουν στις χωματερές.

Με τις δηλώσεις του αυτές ο κ. Τσαυτάρης δικαιώνει το χαρακτηρισμό του "μεταλλαγμένου υπουργού που του έχει αποδωθεί", την ώρα που αυξάνονται τα κινήματα συλλογής και διαφύλαξης ντόπιων ποικιλιών. Τέτοια υπάρχουν και στην Κρήτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους ντόπιους σπόρους οι αγρότες μπορούν να κρατήσουν  "σπορικά" για την επόμενη χρονιά. Από τους μεταλλαγμένους δε μπορούν, με αποτέλεσμα να είναι πάντα ο παραγωγός εξαρτημένος από τον έμπορο των σπόρων. Ή μάλλον για την ακρίβεια από τους γεννετιστές και τα εργαστήρια παραγωγής.

Η "Νέα Κρήτη" έχει ασχοληθεί επανηλειμμένα με την προσπάθεια ελέγχου της τροφής που γίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Την Τετάρτη φιλοξενεί ρεπορτάζ με τις αντιδράσεις στις δηλώσεις Τσαυτάρη και τους κινδύνους που αυτές εγκυμονούν...

Σχόλια