default-image

Ένας περίπατος μετά το φαγητό προστατεύει την καρδιά

Υγεία
Ένας περίπατος μετά το φαγητό προστατεύει την καρδιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα γεύμα με πολλά λιπαρά μπορεί να μην είναι τόσο επιζήμιο για την καρδιά εάν φροντίσουμε να κάνουμε μια βόλτα σύντομα μετά την ολοκλήρωσή του, σύμφωνα με μια μικρή ιαπωνική μελέτη.

Όπως έδειξε, ένας περίπατος μία ώρα αργότερα μπορεί να περιορίσει την "έκρηξη" στα επίπεδα των τριγλυκεριδίων που παρατηρείται έπειτα από την υπερκατανάλωση λιπών.

Επιπλέον, η άσκηση μετά το φαγητό είναι πιο αποτελεσματική ως προς το σκοπό αυτό, απ' ό,τι η άσκηση πριν από το φαγητό.

Τα αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και η συστηματική γυμναστική είναι γνωστό ότι τα ελαττώνει.

Λίγες, όμως, μελέτες έχουν εξετάσει την επίδραση της μεταγευματικής γυμναστικής στα τριγλυκερίδια, γράφουν ερευνητές από το Νομαρχιακό Πανεπιστήμιο του Κιότο στην επιθεώρηση "Medicine & Science in Sports & Exercise".

Επειδή, πάντως, η μελέτη τους ήταν μικρή (συμμετείχαν μόλις 10 εθελοντές), οι ερευνητές τονίζουν πως πρέπει να επαληθευτούν από μεγαλύτερες μελέτες.

Οι ερευνητές από το Κιότο μέτρησαν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων σε 10 άνδρες και γυναίκες, έπειτα από την κατανάλωση ενός γεύματος με πολλά λίπη (το 38% των θερμίδων του προερχόταν από λίπη).

Δύο διαφορετικές μέρες, οι εθελοντές γυμνάστηκαν είτε μία ώρα πριν από το φαγητό, είτε μία ώρα μετά, ενώ την τρίτη μέρα δε γυμνάστηκαν καθόλου.

Πριν από το φαγητό, όλοι οι εθελοντές είχαν φυσιολογικές τιμές τριγλυκεριδίων - κατά μέσον όρο ήταν 66 mg/dL, όταν το ανώτερο φυσιολογικό είναι τα 150 mg/dL.

Την ημέρα που δε γυμνάστηκαν καθόλου, τα τριγλυκερίδιά τους αυξήθηκαν στα 172 mg/dL μετά το φαγητό.

Την ημέρα που γυμνάστηκαν πριν φάνε, αυξήθηκαν στα 148 mg/dL - μια μείωση της τάξης του 25% σε σύγκριση με την αύξηση δίχως γυμναστική.

Την ημέρα, όμως, που γυμνάστηκαν μετά το φαγητό έφτασαν μόλις τα 131 mg/dL, δηλαδή ήταν μειωμένη κατά 72% σε σύγκριση με τα τριγλυκερίδια δίχως καθόλου γυμναστική.

Έξι ώρες έπειτα από την κατανάλωση του γεύματος, τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων των εθελοντών ήταν παρόμοια και τις τρεις μέρες, είτε είχαν γυμναστεί είτε όχι. Ωστόσο, οι ερευνητές λένε πως η έστω και παροδική αύξηση των τριγλυκεριδίων μπορεί να αυξήσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η γυμναστική μετά το φαγητό μπορεί να επιταχύνει το ρυθμό χρήσης του λίπους από τον οργανισμό, μειώνοντας έτσι τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων.

Πηγή: newsnow.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News