default-image

Σε εξέλιξη η επιχείρηση ανακατάληψης του Μάλι

Κόσμος
Σε εξέλιξη η επιχείρηση ανακατάληψης του Μάλι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γαλλικές δυνάμεις ανακατέλαβαν χθες Δευτέρα, για λογαριασμό των κυβερνητικών δυνάμεων του Μάλι, τις πόλεις του Ντιαμπαλί και Ντουέντζα, οι οποίες βρίσκονται στα κεντρικά της χώρας, ωστόσο το γαλλικό υπουργείο Άμυνας υπογραμμίζει πως ο στόχος του Παρισιού είναι να ανακαταλάβουν ολόκληρη τη χώρα στα πλαίσια της επιχείρησης που διεξάγεται από τις 11 Ιανουαρίου.

Οι προαναφερόμενες πόλεις κατελήφθησαν χωρίς μάχη αφού οι αντάρτες είχαν αποχωρήσει προς τα βόρεια, με κύριο στόχο να αναδιοργανωθούν στην ορεινή περιοχή του Κιντάλ, η οποία βρίσκεται στην ασφαλή απόσταση των 1.500 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα της χώρα Μπαμάκο.

Ο γαλλικός στρατός, ωστόσο, με τη συνδρομή 1.000 στρατιωτών από αφρικανικές χώρες, συνεχίζει την προσπάθεια ανακατάληψης της περιοχής στο Βορρά, που βρίσκεται στα χέρια των ισλαμιστών.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του γαλλικού στρατού, με δυνάμεις τους συνδράμουν η Νιγηρία, το Τόγκο, το Μπενίν, ο Νίγηρας και το Τσαντ. Η Γαλλία ήδη διαθέτει 2.150 στρατιώτες και έχει λάβει στήριξη σε υλικο-τεχνικό επίπεδο από τους συμμάχους της στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Απώτερος στόχος όμως είναι να αναλάβουν τον έλεγχο οι στρατιώτες από τις χώρες της Δυτικής Αφρικής από κοινού με τις δυνάμεις του Μάλι, ώστε να απεγκλωβιστεί σταδιακά ο γαλλικός στρατός.

Παρά τα ενθαρρυντικά μηνύματα από το μέτωπο, πάντως, ο Γάλλος αξιωματικός υπογράμμισε πως οι μάχες στη χώρα δεν πρόκειται να τερματιστούν σύντομα, ενώ για την ώρα επικρατεί μια αίσθηση «αβεβαιότητας» στην περιοχή των επιχειρήσεων. Υπάρχουν παγιδευμένα σώματα και οικίες, σημείωσε, ενώ στην περιοχή υπάρχουν και νάρκες, με τους αντάρτες να φαίνεται πως έχουν αναμειχτεί με τον άμαχο πληθυσμό.

Από την πλευρά της η Βρετανία, διά στόματος Ντέιβιντ Κάμερον, δεσμεύτηκε για επιπλέον βοήθεια και ήδη έχει στείλει δύο στρατιωτικά αεροσκάφη, ωστόσο το υπουργείο Άμυνας της χώρας αποκλείει οποιαδήποτε εμπλοκή στις επιχειρήσεις που διεξάγονται στο έδαφος του Μάλι.

Το Παρίσι φαίνεται να είναι σίγουρο πως θα έχει καταφέρει να καθαρίσει τη χώρα και από τον τελευταίο θύλακα «σε μερικές εβδομάδες», ωστόσο υπάρχουν και οι πιο σκεπτικιστές οι οποίοι έχουν αρχίσει να προειδοποιούν πως η Γαλλία ενσυνείδητα ή ασυνείδητα, εάν δεν αποχωρήσει γρήγορα, θα εμπλακεί σε ένα «νέο Βιετνάμ», το οποίο είναι σίγουρο πως θα τη γονατίσει οικονομικά, ηθικά και κοινωνικά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News