default-image

FT: Εντολή Σαμαρά για επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων

Οικονομία
FT: Εντολή Σαμαρά για επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημερινό (22/1) δημοσίευμα των Financial Times αναφέρεται στην πορεία των ιδιωτικοποιήσεων στη χώρα μας, ενώ παράλληλα παρουσιάζει το ΔΝΤ έτοιμο να παρέμβει δραστικά σε περίπτωση που συνεχίσουν να παρατηρούνται καθυστερήσεις.

Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει στο δημοσίευμά της πως η Αθήνα έχει δεσμευτεί να ολοκληρώσει δύο σημαντικές πωλήσεις έως τα τέλη Μαρτίου, αυτές της ΔΕΠΑ και της θυγατρικής της ΔΕΣΦΑ, καθώς και του εισηγμένου στο Χρηματιστήριο Αθηνών ΟΠΑΠ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Αντώνης Σαμαράς έδωσε εντολή επίσπευσης των αποφάσεων στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) για την επιλογή αγοραστών για την κρατική επιχείρηση φυσικού αερίου ΔΕΠΑ μετά την κατάθεση των υψηλότερων προκαταρκτικών προσφορών από δύο ρωσικές εταιρείες.

Κυβερνητικός αξιωματούχους δηλώνει στην εφημερίδα ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε ανώτερους αξιωματούχους του Ταμείου τη Δευτέρα για να τους πιέσει να δράσουν, λόγω ανησυχιών ότι ο φετινός στόχος είσπραξης 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ από αποκρατικοποιήσεις κινδυνεύει να μην επιτευχθεί. «Οι επενδυτές πρέπει να πειστούν ότι η Ελλάδα έχει πάρει στα σοβαρά τις πωλήσεις», σχολιάζει η ίδια πηγή.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι οι διεθνείς πιστωτές ασκούν πιέσεις για γρήγορη πρόοδο στις πωλήσεις το 2013 μετά από τα φτωχά αποτελέσματα του περασμένου έτους και πως το ΔΝΤ έχει δηλώσει απογοητευμένο με την πρόοδο των αποκρατικοποιήσεων, προειδοποιώντας την ελληνική κυβέρνηση ότι αν οι καθυστερήσεις συνεχιστούν τότε οι διευθυντές του ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να αντικατασταθούν από ξένους ειδικούς.

Το ΤΑΙΠΕΔ άντλησε μόνο 200 εκατ. ευρώ από δύο πωλήσεις, σε σχέση με στόχο 3,2 δισ. ευρώ, καθώς οι διαδικασίες έμειναν στάσιμες επί 4 μήνες «λόγω της διεξαγωγής δύο εκλογικών αναμετρήσεων», όπως επισημαίνεται.

Επίσης η εφημερίδα σχολιάζει ότι η  πρόσφατη τροποποίηση στο νόμο περί ιδιωτικοποιήσεων που επιβάλλει στο ΤΑΙΠΕΔ να λαμβάνει υπόψη τις συστάσεις που κάνει η κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων έχει ανανεώσει τους φόβους περί επηρεασμού των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης από ελληνικά συμφέροντα σε βάρος ξένων επενδυτών.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία στην επιχείρηση φυσικού αερίου, τονίζεται ότι έχει καθυστερήσει λόγω προειδοποιήσεων από την Κομισιόν και τις ΗΠΑ για υπονόμευση της ενεργειακής ασφάλειας της Ελλάδας σε περίπτωση απόκτησής της από ρωσική εταιρεία, σύμφωνα με τον κυβερνητικό αξιωματούχο που επικαλούνται οι Financial Times.

Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι το φετινό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων υπέστη κι άλλο πλήγμα όταν η Qatari Diar, η επιχείρηση επενδύσεων σε ακίνητα της κυβέρνησης του Κατάρ, αποσύρθηκε την περασμένη εβδομάδα από έργο αξίας 6 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανάπλαση του Ελληνικού, στο χώρο του παλαιού αεροδρομίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News