Ειδήσεις

Εν Ιορδάνη με το... παλιό ημερολόγιο

Τα Θεοφάνεια, φυσικά με το παλιό ημερολόγιο, γιόρτασαν οι Ρώσοι,  τηρώντας επακριβώς το έθιμο, παρά το τσουχτερό κρύο και το χιόνι.

Αρκετοί ήταν και φέτος εκείνοι που βούτηξαν στα νερά για να πιάσουν το σταυρό ή για να κάνουν το τελετουργικό μπάνιο στα αγιασμένα ύδατα. Σε πολλές περιπτώσεις πιστοί έσπασαν τον πάγο σε ποτάμια και λίμνες για να βουτήξουν, όπως στον ποταμό που διασχίζει τη Μόσχα, πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο εξαγνίζονται από τις αμαρτίες τους.

Αρκετοί είναι αυτοί που κάθε χρόνο τέτοια μέρα βουτούν στα νερά για το καλό έχοντας τη βαθιά πεποίθηση ότι εκτός των άλλων το αγιασμένο νερό έχει ιαματικές ικανότητες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η θερμοκρασία στη Μόσχα φτάνει τους μείον 13 βαθμούς Κελσίου. Σε περιοχές όπου δεν υπήρχαν ποτάμια ή λίμνες, οι πιστοί βούτηξαν σε μεγάλα ξύλινα βαρέλια που είχαν στηθεί ειδικά για την περίσταση, ενώ κάτι ανάλογο συνέβη και σε σημεία της Μόσχας, όπου κατά παράδοση πραγματοποιείται η εν λόγω τελετή.

Ακόμα και στη Σιβηρία, στους μείον 50 βαθμούς Κελσίου, υπήρξαν πιστοί που τόλμησαν αυτό που για τους περισσότερους από εμάς μοιάζει ασύλληπτο.

Σχόλια