Ειδήσεις

Επιμένει στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ο Σλοβάκος πρωθυπουργός

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα "Der Standard",  επιμένει στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ εάν δεν καταφέρει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.  «Η Ελλάδα πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και εάν δεν το πράξει πρέπει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη», επισημαίνει ο κ. Φίτσο.

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός διερωτάται γιατί θα πρέπει μια χώρα, όπως η Σλοβακία, όπου ο μέσος μισθός είναι 500 έως 600 ευρώ και ο συνταξιούχος λαμβάνει 300 ευρώ, να πληρώνει τα πάντα στους Έλληνες, όταν οι συμπατριώτες του βλέπουν ότι οι Έλληνες δεν μπορούν να εκπληρώσουν, ούτε καν τις βασικές υποχρεώσεις τους.

Πριν από μία εβδομάδα κατά την επίσημη επίσκεψή του στη Βιέννη και στις συνομιλίες του με τον Αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, ο κ. Φίτσο είχε ζητήσει από την Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και είχε προσθέσει ότι δεν μπορεί να γίνεται δεκτή η ανευθυνότητα και πως όταν μια χώρα δεν είναι σε θέση να βάλει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά της και δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της, η έξοδος από την Ευρωζώνη θα ήταν προτιμότερη.

Ο κ. Φίτσο αναφέρεται διεξοδικά στην κατάσταση της σλοβακικής οικονομίας, επισημαίνοντας ως ένα από τα μεγαλύτερα λάθη, τις ιδιωτικοποιήσεις στις οποίες είχαν προβεί προηγούμενες κυβερνήσεις, προπάντων εκείνη του συντηρητικού πρωθυπουργού Μίκουλας Ντζουρίντα (που κυβέρνησε στη Σλοβακία μεταξύ 1998 και 2006), πουλώντας πρακτικά, το σύνολο της περιουσίας της χώρας.

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός υπεραμύνεται της κατάργησης από την κυβέρνησή του, του ενιαίου φορολογικού συντελεστή, καθώς, όπως σημειώνει, με χαμηλούς φόρους δεν υπάρχει κοινωνικό κράτος και αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, πως οι γονείς θα πρέπει να πληρώνουν δίδακτρα για το σχολείο και ένα τέλος για κάθε επίσκεψη στον γιατρό.

Σύμφωνα με τον Σλοβάκο πρωθυπουργό, δεν μπορεί να συνεχιστεί η πολιτική της λιτότητας στην Ευρώπη και της αναστολής των δημοσίων έργων και παράλληλα να ελπίζεται επιστροφή στην ανάπτυξη, διότι θα πρέπει να συνειδητοποιηθεί πως το φάρμακο που παρέχεται ενάντια στην κρίση, δρα επίσης κατά της ανάπτυξης.

Σχόλια