Ειδήσεις

Θα είναι η χρονιά της Ελλάδας

Άκρως ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα των προκρατήσεων για την τουριστική σεζόν που θα ξεκινήσει σε λίγους μήνες. Το κλίμα στις περισσότερες μεγάλες αγορές φαίνεται να έχει αλλάξει. Παράγοντες του τουρισμού δε διστάζουν πλέον να πουν πως το 2013 είναι η χρονιά της Ελλάδας στον τουρισμό.

Η ροή των προκρατήσεων ήταν ήδη καλύτερη μέχρι 31/12/12 και, όπως αναφέρουν τουριστικοί παράγοντες, «περιμένουμε και τα νούμερα μέχρι 31/1/13, που θα μας δώσουν μια καλύτερη εικόνα. Σύμφωνα με τις προκρατήσεις, οι Βρετανοί τουρίστες θα αυξηθούν φέτος κατά 20%, οι Γερμανοί κατά 15%, οι Ρώσοι θα ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο από τις 600 χιλιάδες που ήρθαν το 2012, ενώ θετική έκπληξη θα αποτελέσει η Τουρκία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

«Είδαμε ότι υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον από την Τουρκία προς την Κρήτη. Από 'κει και πέρα, είμαστε σε επαφή με κάποιες εταιρείες, προκειμένου να δούμε πώς μπορούμε να οργανώσουμε τη μεταφορά από την Κωνσταντινούπολη προς την Κρήτη», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος ξενοδόχων Σητείας Γιάννης Κακουράκης.

«Το θέμα είναι αν οι τουρίστες θα αφήσουν χρήματα στην οικονομία του τόπου ή αν θα μείνουν τα χρήματα αυτά μέσα στις ξενοδοχειακές μονάδες», τονίζουν στο μεταξύ συμπολίτες μας.

Έκθεση στη Βιέννη

Ελπιδοφόρα είναι, πάντως, τα μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό που εκπέμπει και η διεθνής έκθεση τουρισμού της Βιέννης. Τουριστικοί παράγοντες της Αυστρίας διαπιστώνουν αύξηση έως και 20% των κρατήσεων για ελληνικούς προορισμούς σε σχέση με πέρυσι.

Η σημερινή τάση θέλει την αύξηση στις κρατήσεις για την Ελλάδα να αγγίζει το 20%. Το Βέλγιο και η Ολλανδία θα επανακτήσουν τα νούμερα που είχαν τα προηγούμενα χρόνια και η Ρωσία και το Ισραήλ, οι οποίες χώρες έσωσαν πέρυσι την... παρτίδα, όχι μόνο θα διατηρηθούν, αλλά και από ό,τι φαίνεται θα αυξήσουν τα νούμερά τους. Η Σκανδιναβία παραμένει στα καλά της νούμερα, ιδιαίτερα στην Κρήτη για τα Χανιά.

Το ενδιαφέρον όλων πια στρέφεται στα τέλη Μαρτίου, ημερομηνία που οι προκρατήσεις ολοκληρώνονται και το ποσοστό της αύξησης για τους ελληνικούς προορισμούς θα ξεκαθαρίσει.

Ρεπορτάζ:

Μαρία Μαυρομάτη, Ιωάννα Βλαχάκη

Σχόλια