default-image

Στη Βουλή η νομιμοποίηση των ορειβατικών καταφυγίων

Κρήτη
Στη Βουλή η νομιμοποίηση των ορειβατικών καταφυγίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη, την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, τον υπουργό Ανάπτυξης Κωνσταντίνο Χατζηδάκη και τον υπουργό Περιβάλλοντος Ευάγγελο Λιβιεράτο, με θέμα "Νομιμοποίηση και αδειοδότηση των ορειβατικών καταφυγίων", κατέθεσε ο βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης.

Στην ερώτησή του ο κ. Βιρβιδάκης αναφέρει ότι «το πρώτο ορειβατικό καταφύγιο στην Ελλάδα "Σπήλιος Αγαπητός" κατασκευάστηκε το 1931 στον  Όλυμπο.

Ο ορεινός τουρισμός αποτελεί σημαντική μορφή του εναλλακτικού τουρισμού και τα ορειβατικά καταφύγια μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην ανάπτυξή του αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Δυστυχώς παρά τις προσπάθειες των τελευταίων 20 ετών τα ορειβατικά καταφύγια δεν έχουν νομιμοποιηθεί και δεν έχουν άδεια λειτουργίας.

Στο με αριθμό πρωτοκόλλου  οικ. 101265/4154/26-10-2006 έγγραφο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι "σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 40 νόμου 3105/2003, μας έστειλε ο ΕΟΤ έναν αριθμό διαπιστωτικών πράξεων, για τη νομιμοποίηση ορειβατικών καταφυγίων, τα οποία εγκαταστάθηκαν παλαιότερα, είτε αυθαίρετα χωρίς παραχώρηση δασικής έκτασης και χωρίς εξασφάλιση άδειας οικοδομής, είτε με παραχώρηση δασικής έκτασης, αλλά χωρίς άδεια οικοδομής" και προτείνεται μια σειρά ενεργειών».

Καταλήγοντας ο κ. Βιρβιδάκης ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί ή σκοπεύουν να προβούν για τη νομιμοποίηση και αδειοδότηση των ορειβατικών καταφυγίων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News