default-image

Τα γιγάντια πάντα… ζωντανή πηγή αντιβιοτικών φαρμάκων

Τα γιγάντια πάντα… ζωντανή πηγή αντιβιοτικών φαρμάκων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα γιγάντια πάντα είναι μια πλούσια πηγή ισχυρών αντιβιοτικών ουσιών σύμφωνα με Κινέζους επιστήμονες, ιδιότητα που αποτελεί έναν ακόμα λόγο για τον οποίο τα συμπαθή θηλαστικά πρέπει να σωθούν από την εξαφάνιση.

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι στο αίμα των γιγάντιων πάντα, τα οποία αριθμούν μόλις 1.600 "ελεύθερα" μέλη στη φύση, παράγεται ένα ισχυρό αντιβιοτικό που σκοτώνει βακτήρια και μύκητες. Εκτιμούν δε ότι το αντιβιοτικό στα πάντα μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων εναντίον εξαιρετικά ανθεκτικών ιών και άλλων ασθενειών.

Η αντιβιοτική ουσία παράγεται από το ανοσοποιητικό σύστημα των πάντα για να τα προστατεύει από μολύνσεις όταν ζουν στην άγρια φύση και ονομάζεται καθελισιδίνη-ΑΜ. Η καθελισιδίνη φονεύει τα μη ιογενή παθογόνα, δημιουργώντας πόρους στις κυτταρικές μεμβράνες των βακτηριδίων.

Βέβαια, οι επιστήμονες δε θα συλλέξουν την ουσία από τα πάντα, καθώς είναι εις θέση να την παράξουν στο εργαστήριο.

Το αντιβιοτικό των πάντα μπορεί να αποδειχτεί πολύ χρήσιμο σε μια εποχή που εμφανίζονται νέοι ιοί και βακτήρια που επιδεικνύουν ανθεκτικότητα στα συμβατικά φάρμακα, ενώ η δράση του είναι πολύ ταχύτερη από τα γνωστά αντιβιοτικά.

Τα πάντα είναι είδος υπό εξαφάνιση καθώς οι βιότοποί τους, τα δάση μπαμπού της Κίνας και της νοτιοανατολικής Ασίας, καταστρέφονται με ταχύτατους ρυθμούς. Πρόβλημα επίσης αποτελεί η σχετική τους αποστροφή στο ζευγάρωμα, ακόμα και στην άγρια φύση, με τα θηλυκά να έρχονται σε "περίοδο" μια φορά το έτος.

Η κατάσταση δε βελτιώθηκε ούτε με την εφαρμογή ακριβών τεχνητών μεθόδων αναπαραγωγής.

Η ανακάλυψη των φαρμακευτικών ιδιοτήτων των γιγάντιων πάντα ίσως συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση για τη διάσωση του είδους.

Την έρευνα διενήργησαν επιστήμονες του Τμήματος Επιστημών της Ζωής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου του Ναντζίνγκ της Κίνας.

Πηγή: econews.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News