default-image

Τόμσεν: "Ήταν λάθος το πρόγραμμα για την Ελλάδα"

Οικονομία
Τόμσεν: "Ήταν λάθος το πρόγραμμα για την Ελλάδα"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, αναγνώρισε σε τηλεδιάσκεψη με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έκθεσης προόδου για το Ταμείο ότι στο προηγούμενο πρόγραμμα δεν είχαν εκτιμηθεί σωστά οι επιπτώσεις στην ανάπτυξη της Ελλάδας και ότι η συνταγή λιτότητας που εφαρμόστηκε προκάλεσε πολύ μεγαλύτερη ύφεση από αυτή που είχε υπολογιστεί, ενώ άφησε αιχμές και για τις Βρυξέλλες λέγοντας ότι εξαρχής το ΔΝΤ είχε ταχθεί υπέρ μιας μεγαλύτερης περιόδου προσαρμογής για τη χώρα μας.

Μετά τον επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ, και ο Πολ Τόμσεν ομολογεί ότι τα προγράμματα λιτότητας δε σταθμίστηκαν σωστά και πως στο τελευταίο πρόγραμμα υιοθετήθηκε ένας πολύ υψηλότερος πολλαπλασιαστής, ενώ οι συνθήκες ήταν διαφορετικές από αυτές που είχαν εκτιμηθεί αρχικά.

Θέλοντας να δικαιολογήσει τις αστοχίες στους υπολογισμούς του Ταμείου, ο Δανός τεχνοκράτης επιχειρεί πάντως να ρίξει μέρος της ευθύνης και στην Ελλάδα λέγοντας ότι ο πολλαπλασιαστής ήταν μεγαλύτερος γιατί δεν είχε εκτιμηθεί σωστά η πολιτική κρίση, η οποία κλόνισε την εμπιστοσύνη στην οικονομία της χώρας, και γιατί δεν εφαρμόστηκαν οι διαρθρωτικές αλλαγές, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να μην ενισχυθεί η εξωτερική ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Η προοπτική ανάκαμψης δεν είναι μια «εύκολη υπόθεση», παραδέχτηκε ο επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ο πρωθυπουργός εργάστηκε σκληρά για να βάλει το πρόγραμμα σε «σωστή τροχιά».

Ο ίδιος επισημαίνει δε ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο τόσο στο μέτωπο της ανταγωνιστικότητας όσο και στο δημοσιονομικό τομέα, ενώ σημειώνει χαρακτηριστικά ότι το ελληνικό πρόγραμμα είχε εκτροχιαστεί κάποια στιγμή το 2012, αλλά «η νέα κυβέρνηση εργάστηκε εντατικά για να το βάλει πάλι σε τροχιά. Τώρα το πρόγραμμα είναι σε σωστό δρόμο».

Ο Πολ Τόμσεν σημείωσε επίσης στη συνέντευξή του ότι η παράταση δύο ετών (ως το 2016) του προγράμματος προσαρμογής που δόθηκε στην Ελλάδα είναι σωστή αλλά απαιτεί και επιπλέον οικονομική βοήθεια. Μετά τα δύο χρόνια, σύμφωνα με τον ίδιο, αναμένεται να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ.

Υπενθυμίζεται ότι ο και επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ είχε παραδεχτεί στις αρχές του μήνα ότι η συνταγή λιτότητας ήταν πολύ σκληρή και εφαρμόστηκε απότομα στην Ελλάδα. Είχε σημειώσει μάλιστα ότι το ΔΝΤ είχε αμφιταλαντευτεί μεταξύ μιας πιο χαλαρής πολιτικής προσαρμογής και της απότομης που υιοθετήθηκε τελικά και την οποία υποστήριξαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κεντρική Τράπεζα. Αυτή τη σκληρή πολιτική ποτέ δεν την ασπάστηκαν με ενθουσιασμό οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ, είχε δηλώσει ο Ολιβιέ Μπλανσάρ.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι στη νέα έκθεση του ΔΝΤ για την πάταξη της φοροδιαφυγής, η οποία παραδόθηκε την περασμένη Παρασκευή, το Ταμείο ζητάει σαρωτικούς ελέγχους σε πλούσιους φορολογούμενους, φοροκυνηγητό με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων σε χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία αλλά και έλεγχο των ελεγκτών και των προϊσταμένων στις ΔΟΥ.

Ορισμένα από αυτά τα επείγοντα μέτρα θα αποτελέσουν και όρους για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Με την έκθεση του ΔΝΤ ορίζεται ότι κατά τη διάρκεια του 2013 το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να εισπράξει 1,9 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμα χρέη του παρελθόντος και το 24,5% των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών που θα δημιουργηθούν στη διάρκεια του έτους, να διενεργήσει 4.100 ελέγχους σε φορολογουμένους υψηλής οικονομικής επιφάνειας και να στείλει 128 υποθέσεις φοροδιαφυγής στον εισαγγελέα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News