Ειδήσεις

Ταξιδιωτική οδηγία από τις ΗΠΑ μετά την έκρηξη στο Mall

Έκτακτη ανακοίνωση-προειδοποίηση για την έκρηξη που σημειώθηκε την Κυριακή στο εμπορικό κέντρο The Mall, στην Αθήνα, εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σημειώνοντας τον τραυματισμό δύο ατόμων του προσωπικού ασφαλείας. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι καμία ομάδα δεν έχει λάβει, μέχρι στιγμής, την ευθύνη και ότι συνεχίζονται οι αστυνομικές έρευνες.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζητά από τους Αμερικανούς πολίτες να επανεξετάσουν τα σχέδια προσωπικής ασφαλείας τους και να διατηρήσουν ένα υψηλό επίπεδο επαγρύπνησης, ενώ επίσης τους καλεί να εγγραφούν στο ειδικό πρόγραμμά του με το οποίο παρέχεται η δυνατότητα στις αμερικανικές Αρχές, μέσω της πρεσβείας ή του πλησιέστερου προξενείου, να επικοινωνήσουν μαζί τους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Εντωμεταξύ, έντονες είναι οι ανησυχίες για το τυφλό τρομοκρατικό χτύπημα. Κυβερνητικά στελέχη και παράγοντες της τουριστικής αγοράς εκφράζουν φόβους για επιπτώσεις στον τουρισμό, τη στιγμή μάλιστα που όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2013 οι τουριστικές ροές θα είναι κατά πολύ αυξημένες.

Αναφορικά με τις έρευνες για την έκρηξη στο Mall, έχουν εντοπιστεί από τις κάμερες ασφαλείας του εμπορικού κέντρου τέσσερα νεαρά άτομα με κουκούλες και καπέλα τζόκεϊ που ήταν ιδιαίτερα προσεκτικά, καθώς φαίνεται να γνώριζαν ότι υπήρχαν κάμερες, ενώ πληροφορίες από την Αστυνομία αναφέρουν ότι η κάμερα κατέγραψε τους νεαρούς μισή ώρα πριν από τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα να τοποθετούν μια τσάντα μέσα σε κάδο απορριμμάτων.

Οι άνδρες εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών της Αστυνομίας, οι οποίοι ερεύνησαν το σημείο, εντόπισαν ακόμη θραύσματα από χύτρα ταχύτητας. Υπογραμμίζεται ότι στο παρελθόν η μοναδική ελληνική τρομοκρατική οργάνωση που έχει χρησιμοποιήσει τέτοιου είδους σκεύη ήταν η "Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς", με τους άνδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, ωστόσο, να επισημαίνουν πως αυτό το στοιχείο δε σημαίνει απαραίτητα κάτι.

Η Αντιτρομοκρατική συνεχίζει να εξετάζει το διαθέσιμο υλικό από το σύστημα παρακολούθησης που υπάρχει εγκατεστημένο στο χώρο του εμπορικού κέντρου, ενώ έχουν ενεργοποιηθεί και οι τηλεφωνικοί αριθμοί 170, 1014 και 1964, όπου οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν και να δίνουν πληροφορίες σχετικά με την έκρηξη.

Σχόλια