Ειδήσεις

Η νόσος των πλατάνων εξαπλώνεται στην Ήπειρο

Την εγρήγορση των αρμόδιων Αρχών προκειμένου να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της νόσου των πλατανιών, η οποία απειλεί αρκετές περιοχές της Ηπείρου, ζητά η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Έρευνας του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων με επιστολή της προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.

Η νόσος, που ονομάζεται Ceratocystis platani, διαδίδεται με ταχείς ρυθμούς και, σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στην Ήπειρο σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι περιοχές κοντά στον ποταμό Καλαμά (τόσο σε Γιάννινα, όσο και σε Θεσπρωτία) καθώς και στον ποταμό Αχέροντα. Σε οικοσυστήματα δηλαδή ευαίσθητα, στα οποία η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να είναι το πρώτο και κύριο μέλημα.

Η κατάσταση όπως αυτή περιγράφεται στην επιστολή είναι πολύ οριακή, με τους ειδικούς να προειδοποιούν πως, αν δεν γίνει κάτι άμεσα, σε μερικά χρόνια ο Καλαμάς θα γίνει νεκροταφείο δέντρων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, την οποία και υπογράφει ο διευθυντής του Ινστιτούτου δρ Γεώργιος Καρέτσος, και μετά την ολοκλήρωση των φυτοϋγειονομικών ελέγχων για τον εντοπισμό του παθογόνου καραντίνας Ceratocystis platani, παρατηρήθηκαν εκτεταμένες προσβολές σε φυσικά οικοσυστήματα πλατάνου αρκετών περιοχών της Ηπείρου, που εντοπίζονται στις περιφερειακές ενότητες Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων.

Η ασθένεια εντοπίστηκε επίσης στον ποταμό Αχέροντα. Ωστόσο, στον ποταμό αυτό οι προσβολές ευρίσκονται στα αρχικά στάδια και η επέκταση του παθογόνου μπορεί να ελεγχθεί, αν εφαρμοστούν άμεσα μέτρα αντιμετώπισης.

Εντοπίστηκαν επίσης αρκετές νέες εστίες προσβολής στην περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Ιωαννίνων.

Το παθογόνο έχει επεκταθεί και στον ποταμό Λούρο, όπου οι προσβολές είναι σε αρχικά στάδια. Η ασθένεια έχει επίσης εντοπιστεί στο χωριό Βουνοπλαγιά, που είναι σε μικρή σχετικά απόσταση από τη λίμνη των Ιωαννίνων.

Όπως τονίζει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών κ. Δάλαρος, η νόσος των πλατανιών είναι θέμα χρόνου να φτάσει και στην περιοχή της Πρέβεζας.

Παρότι οι υπηρεσίες βρίσκονται σε επιφυλακή, η ασθένεια δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με κανέναν τρόπο παρά μόνο με τη νέκρωση των δέντρων που εμφανίζουν το συγκεκριμένο μύκητα.

Η κοπή τους μπορεί να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα και γι' αυτό δε συνιστάται από τους ειδικούς .Όπως επισημαίνουν εξάλλου, η ασθένεια πήρε τόσο μεγάλη έκταση λόγω της χρήσης μηχανημάτων που χρησιμοποιήθηκαν για εκσκαφές και διανοίξεις δρόμων και με τα οποία κόπηκαν και "άρρωστα" δέντρα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι σε περίπτωση που χρησιμοποιηθεί κάποιο εργαλείο για κοπή προσβεβλημένου από το μύκητα πλατανιού αυτό θα πρέπει στη συνέχεια να πεταχτεί γιατί η επαναχρησιμοποίησή του μπορεί να αποβεί καταστροφική για τα υπόλοιπα δέντρα.

Πηγή: econews.gr

Σχόλια