Ειδήσεις

Παραμένουν όλοι οι εργαζόμενοι στο ΤΤ

Την πρόταση για μείωση 30% στις αποδοχές των εργαζομένων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, προκειμένου να διατηρηθούν όλες οι θέσεις εργασίας, αποδέχτηκαν οι συνδικαλιστικές ενώσεις της τράπεζας κατά τη διάρκεια της κρίσιμης συνάντησης που είχαν το Σάββατο το μεσημέρι με τη διοίκηση.

Προηγήθηκε η απόφαση της τρόικας να δεχτεί, έπειτα από πιέσεις του υπουργείου Οικονομικών, της Τράπεζας της Ελλάδος και της διοίκησης του ΤΤ, να μην υπάρξουν απολύσεις, με «αντάλλαγμα» ωστόσο τη μεσοσταθμική μείωση των μισθών των εργαζομένων κατά 30%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την «υποχώρηση» από την αρχική θέση για απολύσεις εκατοντάδων εργαζομένων έκανε η τρόικα, ενώ το βάρος της απόφασης για την αποδοχή της μείωσης των μισθών, προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, ανέλαβε τελικά η συνδικαλιστική ηγεσία του σωματείου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΤ, πρόκειται να ληφθεί πρόνοια ώστε να προστατευτούν οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι, ενώ θα προηγηθεί διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών. Στη συμφωνία της διοίκησης και των εργαζόμενων προβλέπεται ότι θα προταθεί πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης και εθελούσιας εξόδου και το οικονομικό αποτέλεσμα αυτού του προγράμματος θα συνδιαμορφώσει την τελική μεταβολή του μισθολογικού κόστους.

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Παρασκευής το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την απόφασή του για τη διάσπαση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε "καλή" και "κακή" τράπεζα, καθώς η τρόικα έδωσε το "πράσινο φως" για το "σπάσιμο" της τράπεζας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, «ο υπουργός Οικονομικών αποδέχτηκε σχετική εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος και υπέγραψε απόφαση με την οποία εφαρμόζονται οι διατάξεις του  νόμου 3601/2007, όπως ισχύει, για την ίδρυση μεταβατικού πιστωτικού ιδρύματος με την επωνυμία Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Mε την εφαρμογή των διατάξεων αυτών, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο εντάσσεται σε καθεστώς εξυγίανσης και ιδρύεται μεταβατικό πιστωτικό ίδρυμα, με την επωνυμία "Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο", στο οποίο μεταφέρονται το σύνολο των καταθέσεων (ιδιωτών, τραπεζών και Δημοσίου) και το υγιές ενεργητικό (χαρτοφυλάκιο δανείων και τίτλων) της παλιάς τράπεζας.

Η νεοϊδρυθείσα τράπεζα έλαβε άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος και ενισχύθηκε κεφαλαιακά από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο είναι και ο μοναδικός μέτοχος της νέας τράπεζας.

Η νέα τράπεζα είναι πλήρως κεφαλαιοποιημένη και έχει πρόσβαση σε ρευστότητα από το Ευρωσύστημα, μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος, και συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της με στόχο το ταχύτερο δυνατόν να διατεθούν οι μετοχές της προς πώληση.

Τα μέλη του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου που διορίστηκαν με την ίδια απόφαση απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης του Ελληνικού Δημοσίου, της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Με τον τρόπο αυτό προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον και διασφαλίζεται η συστημική ευστάθεια, εξασφαλίζονται στο ακέραιο οι καταθέσεις του Δημοσίου και όλων των καταθετών της τράπεζας και διασφαλίζεται απολύτως η ομαλή συνέχεια των εργασιών της τράπεζας. Η άδεια της παλιάς τράπεζας ανακλήθηκε και η παλιά τράπεζα τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση».

Σχόλια