Ειδήσεις

Δε θα μείνει... ελιά

Κάλλιο αργά παρά ποτέ... Έστω και αρκετά αργοπορημένα, αφού ήδη έχει γίνει μεγάλη ζημιά είτε σε ελαιόδεντρα και καλλιέργειες πολιτών, είτε στο περιορισμένο ούτως ή άλλως δασικό πλούτο του νησιού, οι εμπλεκόμενοι φορείς της Κρήτης υπόσχονται τώρα πιο εντατικούς ελέγχους για την αντιμετώπιση της λαθροϋλοτομίας.

Το φαινόμενο αυτό, όπως έχουμε γράψει, βρίσκεται - ελέω φυσικά οικονομικής ένδειας - σε μεγάλη έξαρση στο νησί μας, αφού η Κρήτη κατατάσσεται, βάσει επίσημων στοιχείων και της κατασχεθείσας λαθραίας ξυλείας, 4η μεταξύ των 7 αποκεντρωμένων διοικήσεων της χώρας.

Την ώρα λοιπόν που η λαθροϋλοτομία, η οποία βεβαίως σε ένα μεγάλο βαθμό γίνεται μεμονωμένα από απλούς πολίτες που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν για πετρέλαιο θέρμανσης, για ξύλα κ.τ.λ. είναι σε έξαρση, οι εμπλεκόμενοι φορείς κάθισαν χθες σε ένα κοινό τραπέζι για να βρεθεί μια λύση...

Μετά από πρόσκληση του γενικού διευθυντή Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων κ. Νικόλαου Παρασύρη, παρουσία του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, συγκαλέστηκε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης ο ταξίαρχος Αντώνιος Δαριβιανάκης, από το Λιμενικό Σώμα ο σημαιοφόρος Λ.Σ. Νικόλαος Μπολιουδάκης, ο διευθυντής του ΣΔΟΕ Κρήτης κ. Εμμανουήλ Νικολακάκης, ο κ. Νικόλαος Αμανάκης από την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή, καθώς και οι διευθυντές των Δασικών Υπηρεσιών της Κρήτης.

Άπαντες έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τα δασικά δέντρα που εξαφανίζονται με την κοπή και τη χρήση τους ως καυσόξυλα, αλλά και για τα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα, που αποτελούν τμήματα της φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Σύσσωμοι οι φορείς συμφώνησαν και δεσμεύτηκαν για την εντατικοποίηση των ελέγχων στην ύπαιθρο.

Αποφασίστηκε η δημιουργία μικτών συνεργείων από διαφορετικές υπηρεσίες, καθώς η διαπίστωση είναι ότι εξαφανίζονται τα δασικά δέντρα αλλά και τα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα.

Όπως παράλληλα επισημάνθηκε, η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κόσμου για τη σημασία του φυσικού περιβάλλοντος θα πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα όλων των φορέων. Οι φορείς λοιπόν καλούν τους πολίτες να συμβάλλουν θετικά στην αντιμετώπιση του φαινομένου της λαθροϋλοτομίας.

Η ανάληψη δράσης την οποία υπόσχονται τώρα οι εμπλεκόμενοι φορείς καθίσταται επιτακτική αναγκαιότητα καθώς, όπως αποδεικνύεται και με βάση τη γλώσσα των αριθμών, τα κρούσματα λαθροϋλοτομίας έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις...

Μέσα στο 2012 κατασχέθηκαν σε όλη τη χώρα 13.088,75 τόνοι λαθραία υλοτομημένων ξύλων, ενώ οι μηνύσεις έφτασαν τις 3.105! Πρωτοφανή είναι τα επιμέρους στοιχεία και για την Κρήτη. Σε επίπεδο αποκεντρωμένης διοίκησης Κρήτης κατασχέθηκαν 134 τόνοι λαθραία υλοτομημένου ξύλου μέσα στο 2012, ενώ υποβλήθηκαν 45 μηνύσεις! Επίσης κατασχέθηκαν 2 οχήματα και 6 εργαλεία λαθροϋλοτόμων.

Με βάση τα συγκριτικά στοιχεία, η Κρήτη κατατάσσεται 4η μεταξύ των 7 αποκεντρωμένων διοικήσεων της χώρας (συνολικά στις 7 αποκεντρωμένες διοικήσεις κατασχέθηκαν 3.302,98 τόνοι παράνομης ξυλείας και έγιναν 2.184 μηνύσεις).

Του Μπάμπη Σαββίδη

Σχόλια