Ειδήσεις

Προανακριτική μόνο για τον Γ. Παπακωνσταντίνου

Μόνο ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου παραπέμπεται τελικά σε προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, καθώς 265 βουλευτές υπερψήφισαν τη σχετική πρόταση που είχαν καταθέσει η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ.

Άμεσα αναμένεται να συγκροτηθεί πλέον η επιτροπή, που θα αποτελείται από 15 μέλη, η οποία υποχρεούται να παραδώσει το πόρισμα έως τις 25 Φεβρουαρίου. Σημειώνεται ότι αργά το απόγευμα της Πέμπτης έφτασε στο Κοινοβούλιο και η συμπληρωματική δικογραφία των οικονομικών εισαγγελέων που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις μαρτυρικές καταθέσεων των συγγενικών προσώπων και των στενών συνεργατών του κ. Παπακωνσταντίνου.

Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας δεν έλειψαν, ωστόσο, και τα παράδοξα. Η αντιπολίτευση ψήφισε την κυβερνητική πρόταση για την παραπομπή του πρώην υπουργού αφού συνολικά είπαν «ναι» 265 βουλευτές, ενώ η κοινοβουλευτική δύναμη των τριών κομμάτων είναι στους 164 βουλευτές.

Επίσης η πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής για την παραπομπή του Γιώργου Παπανδρέου ψηφίστηκε από 80 βουλευτές, δηλαδή το διπλάσιο αριθμό της συνολικής κοινοβουλευτικής δύναμης των δύο κομμάτων που φτάνει τους 37 βουλευτές. 

Στα συμπεράσματα ακόμη που βγαίνουν από την ψηφοφορία είναι ότι δεν υπήρξαν διαρροές από τους βουλευτές της Ν.Δ. υπέρ της παραπομπής του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου. Συγκεκριμένα, υπέρ της παραπομπής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν 124 βουλευτές, όσοι σχεδόν είναι και οι βουλευτές του αντιπολιτευτικού τόξου, συν ορισμένους ανεξάρτητους που είχαν δηλώσει ότι θα υπερψηφίσουν. 

Επιμέρους συμπεράσματα υπάρχουν από το αποτέλεσμα που έβγαλε η κάλπη και για τους κ.κ. Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμο.  Για τους δύο πρώην πρωθυπουργούς ζητούσαν παραπομπή 37 βουλευτές, ενώ σύμφωνα με το τελικό αποτέλεσμα προκύπτει ότι για τον κ. Παπανδρέου υπήρξαν 43 διαρροές και για τον κ. Παπαδήμο 26.

Αναλυτικά το αποτέλεσμα είχε ως εξής:

Για τον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου ψήφισαν 294 βουλευτές: Έγκυρα 286, 3 λευκά και 5 άκυρα.

?      Για να παραπεμφθεί με βάση την πρόταση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ: Υπέρ ψήφισαν 265 βουλευτές, κατά 6 και παρών 3.

?      Για να παραπεμφθεί για την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ: Υπέρ ψήφισαν 129 βουλευτές, κατά 26, και παρών 4.

?      Για να παραπεμφθεί για την πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής: Υπέρ ψήφισαν 110 βουλευτές, κατά 28 και παρών 3.

Για τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο ψήφισαν 225 βουλευτές, με έγκυρα 154, άκυρα 15 και λευκά 56.

?      Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε υπέρ 124, κατά 24 και  παρών 2.

?      Η πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής έλαβε υπέρ 104, κατά 23 και παρών 1.

Για τον κ. Γιώργο Παπανδρέου ψήφισαν 224 βουλευτές, με έγκυρα 107, άκυρα 14, και λευκά 103.

?      Η πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής έλαβε υπέρ 80, κατά 19 και παρών 8.

Για τον κ. Λουκά Παπαδήμο ψήφισαν 221 βουλευτές.

?      Η πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής έλαβε υπέρ 63, κατά 34 και παρών 6.

Νωρίτερα οι βουλευτές αντιπαρατέθηκαν για τα ψηφοδέλτια και τον τρόπο διεξαγωγής της ψηφοφορίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες υποστήριξαν πως θα πρέπει να είχαν διατυπωθεί διαφορετικά οι προτάσεις παραπομπής για κάθε πολιτικό πρόσωπο.

Χρειάστηκε να διακοπεί η συνεδρίαση για περίπου μία ώρα προκειμένου οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι να ενημερωθούν και να συμφωνήσουν, ενώ υπήρχε πρόταση να τυπωθούν νέα ψηφοδέλτια από την αρχή. Τελικά η ψηφοφορία ξεκίνησε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης και έγινε με τα ίδια ψηφοδέλτια, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης συνέχισαν να εκφράζουν τις ενστάσεις τους επί της διαδικασίας.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εμφανίστηκε στη Βουλή μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα και αφού είχε αρχίσει η ψηφοφορία, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δείξει τις αποστάσεις που θα πάρει από τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Επέλεξε δε να ρίξει την ψήφο του μόνο στην πρώτη κάλπη που αφορούσε το πρόσωπο του Γ. Παπακωνσταντίνου. «Ήταν επιλογή του να ψηφίσει σε μία κάλπη», τόνιζαν κυβερνητικές πηγές και πρόσθεταν πως δεν υπήρξε καμία προσπάθεια να επηρεάσουν την ψήφο των "γαλάζιων" βουλευτών.

Σχόλια