Ειδήσεις

"Η απόπειρα συγκάλυψης έχει ονοματεπώνυμο"

"Η απόπειρα συγκάλυψης και προστασίας είναι προφανής, έχει ονοματεπώνυμο και αυτό είναι Αντώνης Σαμαράς", δήλωσε στην Ολομέλεια της Βουλής ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη συζήτηση επί των προτάσεων για προκαταρκτική επιτροπή σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, απαίτησε να απαντήσει σε μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα: «Θα καλύψει αυτούς που κράτησαν το USB 14 μήνες, ψευδόμενοι και κρυπτόμενοι στη Βουλή; Θα καλύψει αυτούς πήραν τη λίστα μαζί τους φεύγοντας και δεν ενημέρωσαν ούτε τον αντικαταστάτη τους; Θα καλύψει ο κ. Σαμαράς τον υπουργό Οικονομικών και αντιπρόεδρο, για 5 μήνες, της μεταβατικής κυβέρνησης Παπαδήμου, για το γεγονός ότι δεν έκρινε σκόπιμο να ενημερώσει αρμοδίως τον τότε πρωθυπουργό για τη ύπαρξη της λίστας;».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επέρριψε ευθύνες στον πρωθυπουργό καθώς «παίρνει πάνω του όλα τα ανομήματα» του κ. Βενιζέλου και του προσφέρει πλήρη κάλυψη, όχι για να μη παραπεμφθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη δικαιοσύνη αλλά και για να μην ερευνηθούν πιθανές ποινικές του ευθύνες από προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής.

«Ο κ. Σαμαράς δε δικαιούται να σιωπά γιατί, σιωπώντας, συγκαλύπτει», επισήμανε και πρόσθεσε πως ο πρωθυπουργός συμπεριφέρεται σαν να καταβάλει πολιτικό τόκο προς τον κ. Βενιζέλο.

Για τον κ. Κουβέλη είπε πως συμπεριφέρεται «ως κομπάρσος, δηλώνει "παρών", συμμετέχοντας εθελούσια σε ένα παιχνίδι αδίστακτων κομματικών σκοπιμοτήτων».

«Ακόμα και οι πάτρωνές σας της τρόικας εξωτερικού δε δείχνουν και τόσο πρόθυμοι να υποστηρίξουν την απόλυτη ομερτά», συμπλήρωσε.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ιερό άβατο την έρευνα που δεν έκανε ποτέ η κυβέρνηση στους λογαριασμούς και στα αρχεία της λίστας Λαγκάρντ, ενώ υποστήριξε ότι, προκειμένου να κλείσει η υπόθεση αυτή, μη και μπει κανείς στο ιερό άβατο, «ρίχνετε στα σκυλιά τον πιο αδύναμο κρίκο».

«Αυτό είναι το ιερό άβατο και οι σκελετοί που κρύβονται στις ντουλάπες και αγωνιάτε τώρα, κύριοι της κυβέρνησης, μη τυχόν και αποκαλυφθούν. Οι σκελετοί μιας ατελείωτης σειράς σκανδάλων της κλεπτοκρατίας που χρεοκόπησε τη χώρα και που όλα έχουν ένα κοινό παρονομαστή: τη συγκάλυψη και την ατιμωρησία», πρόσθεσε.

Όπως παρατήρησε, όλοι όσοι κέρδιζαν τα χρόνια της ανάπτυξης συνεχίζουν να κερδίζουν ακόμα και τώρα, τα χρόνια της καταστροφής, και υποστήριζαν με πάθος το μνημόνιο γιατί ήξεραν ότι αυτή η καταστροφή δε θα τους αγγίξει, αφού τα λεφτά τους τα είχαν προστατευμένα στις ελβετικές τράπεζες.

Συνεχίζοντας, είπε ότι το «αμαρτωλό τρίγωνο της διαπλοκής» έπρεπε να κρυφτεί και οι πολίτες έπρεπε να πληρώσουν την κρίση που άλλοι δημιούργησαν. Ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος, συμπλήρωσε, έχουν επιλέξει διαφορετικό ύφος και τόνο για την υπερασπιστική τους γραμμή. «Ο ένας της αθώας περιστεράς. Ο άλλος του μαινόμενου ταύρου. Το πρώτο είναι πιο αποτελεσματικό. Το δεύτερο προδίδει ενοχή».

Ειδικότερα, για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως οδηγήθηκε σε μια εντυπωσιακή αναδίπλωση αποδεχόμενος τις τέσσερις κάλπες και κρατώντας ανοιχτό το δικαίωμα της δυνατότητας να ασκήσει κομματική πειθαρχία στους βουλευτές του ώστε να μη προσεγγίσουν όλες τις κάλπες. «Τόσο μεγάλη ανασφάλεια αισθάνεται ο κ. Βενιζέλος. Ούτε τους βουλευτές του δεν εμπιστεύεται;», διερωτήθηκε.

Αναφερόμενος στο διαβιβαστικό του αντιεισαγγελέα, ο κ. Τσίπρας είπε πως μιλά για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες μελών της κυβέρνησης και μιλά στον πληθυντικό. «Προφανώς εννοεί τουλάχιστον τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Παπακωνσταντίνου. Ίσως και άλλους. Αλλά προφανώς τουλάχιστον όσους υπουργούς τη διαχειρίστηκαν απευθείας. Είναι λοιπόν και οι εισαγγελείς μέρος της σκευωρίας του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στο ΠΑΣΟΚ;», πρόσθεσε.

«Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου το 1989 δεν ήταν συνιστώσα της ΝΔ, όπως το κατάντησε ο κ. Βενιζέλος σήμερα», τόνισε.

Καταλήγοντας είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δε στοχοποιεί πρόσωπα και δεν τον απασχολεί ούτε ο κ. Βενιζέλος, ούτε το ΠΑΣΟΚ.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχόλια