Ειδήσεις

Ζητούν την παραίτηση Καλογερή

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε στα Χανιά η απόφαση της έγκρισης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εκμετάλλευση γυψωρυχείου 271 στρεμμάτων στο Στόμιο Κισσάμου, κοντά στην προστατευόμενη με τριπλή κύρωση μοναδική περιοχή του Ελαφονησίου. Οι φορείς της περιοχής ζητούν την ανάκληση της απόφασης, ενώ ο Δήμος Κισσάμου ζήτησε την παραίτηση του αντιπεριφερειάρχη Νίκου Καλογερή, προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, καταλογίζοντάς του αμέλεια σε όλη την υπόθεση.

Το θέμα απασχόλησε τη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Τετάρτης στην Αθήνα φορείς της Κισσάμου και βουλευτές με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος  Σταύρο Καλαφάτη, στην οποία και ζητήθηκε η ανάκληση της απόφασης με το σκεπτικό ότι θίγει άμεσα και ανεπανόρθωτα το δημόσιο συμφέρον. Έγινε ακόμα σαφές πως η συγκεκριμένη αντίθεση, ως Δήμος και τοπική κοινωνία, δεν μπορεί να ενταχθεί στις συνήθεις αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών απέναντι σε λατομικές δραστηριότητες, καθώς στη συγκεκριμένη περίπτωση μια τέτοια επένδυση είναι αναμφισβήτητα ενάντια στο δημόσιο συμφέρον και από περιβαλλοντικής, αλλά και από οικονομικής σκοπιάς. Παράλληλα τονίστηκε πως ο Δήμος, μετά από συνεδρίαση του Δ.Σ., θα αποφασίσει για τις δικές του νομικές, διοικητικές και πολιτικές ενέργειες.

Ο κ. Καλαφάτης δεν ανέλαβε καμιά δέσμευση, ζήτησε να του αποσταλεί ο φάκελος της υπόθεσης για να απαντήσει σε εύλογο χρονικό διάστημα. Οι φορείς εμφανίστηκαν συγκροτημένα αισιόδοξοι. Είχε προηγηθεί η σφοδρή επίθεση του δημάρχου Κισσάμου Γιώργου Μυλωνάκη, κυρίως προς τον αντιπεριφερειάρχη Νίκο Καλογερή.

Ευθύνες στον αντιπεριφερειάρχη

«Οι ευθύνες και οι παραλείψεις είναι προφανείς, ανήκουν στον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη κ. Καλογερή και είμαι υποχρεωμένος να ζητήσω την παραίτησή του, ειδικά μάλιστα αν δεν μπορέσουμε άμεσα να θεραπεύσουμε την υπόθεση.

Το τι θα πράξει ο ίδιος και ο κ. Αρναουτάκης είναι δικό τους θέμα. Σίγουρα δεν υπάρχει τίποτα προσωπικό με τον κ. Καλογερή - το αντίθετο μάλιστα - αλλά πιστεύω ότι, υπηρετώντας τη θέση στην οποία μας έταξαν οι πολίτες, και εγώ υποχρεούμαι να το ζητήσω και αυτός υποχρεούται να το πράξει», ανέφερε ο δήμαρχος Κισσάμου Γιώργος Μυλωνάκης, υπογραμμίζοντας «τη γνωστή και με ευθύνη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης τριετή καθυστέρηση θεσμοθέτησης του ΣΧΟΟΑΠ Ινναχωρίου, η οποία παράλληλα με την έγκριση Περιβαλλοντικών Μελετών γυψωρυχείων αποτελεί μία κοινή προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων στην περιοχή. Όλα αυτά ενόψει και της αναθεώρησης του Χωροταξικού Κρήτης.

Η μεθόδευση είναι προφανής και όσοι συμμετέχουν πρέπει να το αντιληφθούν. Ως νέα εξέλιξη, δεν πρέπει να παραλείψω να αναφερθώ στην απολύτως θετική στάση στο θέμα - μετά από τρία χρόνια - από πλευράς της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, καθώς ο νέος γ.γ. κ. Δεικτάκης δήλωσε την ξεκάθαρη βούλησή του να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση του ΣΧΟΟΑΠ, σύμφωνα με τις θέσεις του Δήμου, της τοπικής κοινωνίας και του νομού Χανίων γενικότερα».

Η αντιπολίτευση

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Κώστας Κουκουράκης δήλωσε:

«Ο κ. Καλογερής, ως πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, έχει συγκεκριμένες ευθύνες και κινήσεις που πρέπει να κάνει. Με βάση την αρχή της εμπιστοσύνης κανείς Δήμος ή πολίτης δεν είναι υποχρεωμένος να παρακολουθεί αυτόν που έχει την ευθύνη να υλοποιήσει κάποια πράγματα. Θα γίνουμε όλοι αστυνόμοι να παρακολουθούμε τη διοίκηση ή τους αιρετούς που έχουν θέση ευθύνης για να δούμε αν κάνουν σωστά τη δουλειά τους;».

«Δε μας ενημέρωσε κανείς», σχολίασε και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κισσάμου Χαράλαμπος Πιτσιγαυδάκης, που έκανε λόγο για  παραλείψεις από πλευράς Περιφέρειας. Για εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων κατηγορεί η περιφερειακή σύμβουλος Μαρία Αγγελάκη τον αντιπεριφερειάρχη. «Για άλλη μια φορά η αιρετή Περιφέρεια δοκιμάζει την αξιοπιστία της και απαξιώνει τα θεσμικά όργανα και τις θεσμικές λειτουργίες τους. Αυτή τη φορά σειρά είχε η Επιτροπή Περιβάλλοντος μέσω του προέδρου της του αντιπεριφερειάρχη κ. Καλογερή και αναφορικά με ένα θέμα μείζονος σημασίας που ταλανίζει εδώ και χρόνια την τοπική κοινωνία της περιοχής του Ινναχωρίου, την αδειοδότηση της λατομικής επιχείρησης γύψου στην περιοχή Στόμιο του δήμου Κισσάμου.

Όπως μάθαμε από τον ημερήσιο Τύπο, οι περιβαλλοντικοί όροι για την αδειοδότηση του λατομείου εγκρίθηκαν από τον αναπληρωτή υπουργό του ΥΠΕΚΑ κ. Καλαφάτη, χωρίς τη γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου (Π.Σ.), και τις διατυπωθείσες αντιρρήσεις των κατοίκων και των φορέων εκπροσώπησής τους, γιατί δε διαβιβάστηκαν στην αρμόδια Διεύθυνση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού στις καθορισμένες προθεσμίες.

Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Καλογερής ισχυρίζεται ότι η μη αποστολή της γνωμοδότησης της Περιφέρειας οφείλεται σε έλλειψη συνεννόησης με το υπουργείο, ενώ σημειώνει ότι δεν αντιπαρέρχεται επ' ουδενί τις ευθύνες του, τονίζοντας όμως ότι ευθύνες αναλογούν και σε όλους όσοι είναι ενδιαφερόμενοι και επιθυμούσαν την ακύρωση του συγκεκριμένου έργου. Μια ακόμη εκδοχή του "μαζί τα φάγαμε", επιρρίπτοντας ευθύνες στους πολίτες και τους εκπροσώπους τους, αγνοώντας ότι εδώ και δυο χρόνια προσπαθούν καταβάλλοντας κάθε νόμιμη προσπάθεια για την έγκριση και θεσμοθέτηση του ΣΧΟΟΑΠ Ινναχωρίου, στο οποίο υποδεικνύεται η αναφερόμενη περιοχή ως περιοχή υπό κατάργηση εξορυκτικών δραστηριοτήτων και το οποίο μένει καθηλωμένο στα συρτάρια αρμοδίων. Δεν μπορεί πλέον να αμφισβητήσει κανείς ότι υπάρχουν συγκεκριμένες μεθοδεύσεις που εξυπηρετούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά και κερδοσκοπικά συμφέροντα, σε μια περίοδο μάλιστα που οι διακηρύξεις διά στόματος του ιδίου του κ. Καλογερή για επενδύσεις μόνο στα πλαίσια του χωροταξικού σχεδιασμού, με διαβούλευση και σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών περισσεύουν».  

«Έχω ήσυχη συνείδηση»

«Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειαρχης Νίκος Καλογερής, εμφανώς ενοχλημένος από τις αιχμές του Δήμου. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι έχουν γίνει λάθη και υπάρχουν ευθύνες για το συγκεκριμένο ζήτημα, έκανε γνωστό ότι σύντομα θα προχωρήσει σε περισσότερες ανακοινώσεις, ενώ υπογράμμισε πως «εγώ λογοδοτώ στον κόσμο που με στήριξε, στον περιφερειάρχη που με τίμησε και στον εαυτό μου, έχοντας ήσυχη τη συνείδησή μου».

Του Αντώνη Νομικού

Σχόλια