Ειδήσεις

"Θα αποδοθεί δικαιοσύνη"

Πάταγο στην κοινή γνώμη της Κρήτης προκάλεσαν οι χθεσινές αποκαλύψεις της "Ν.Κ." για τον υπάλληλο της Περιφέρειας που φέρεται ότι τα προηγούμενα χρόνια προχώρησε σε υπεξαίρεση 100.000 ευρώ από τα χρήματα ιδρύματος που προορίζονταν για τις υποτροφίες φτωχών φοιτητών.

Χθες, τόσο ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης όσο και ο αντιπεριφερειάρχης Ευριπίδης Κουκιαδάκης, μιλώντας στην "ΚΡΗΤΗ ΤV", επιβεβαίωσαν απόλυτα το δημοσίευμα και μίλησαν για την έναρξη Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, με τη δέσμευση ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη, παρότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων φαίνεται ότι επιστράφηκε από τον υπάλληλο, που σήμερα έχει μεταταχθεί και εργάζεται, μετά από δικό του αίτημα, σε άλλη Περιφέρεια της χώρας!

Η οσμή του σκανδάλου πλανάται στο μέγαρο της πλατείας Ελευθερίας εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, καθώς με την ανάληψη των καθηκόντων του ο περιφερειάρχης ζήτησε οικονομικό έλεγχο σε όλες τις υπηρεσίες που πέρασαν στην αρμοδιότητα του νέου θεσμού, ανάμεσά τους και το κληροδότημα γνωστού ιδρύματος, από το οποίο πληρώνονται οι υποτροφίες άπορων φοιτητών από την Κρήτη.

Όπως τόνισε χθες ο κ. Σταύρος Αρναουτάκη, «το ανακάλυψα μόνος μου. Πήγα ο ίδιος στον οικονομικό επιθεωρητή και περιμένω τα αποτελέσματα της έκθεσης που έχει αναλάβει»...

Η "μαύρη τρύπα"

Όπως αποκάλυψε χθες η "Ν.Κ.", η "μαύρη τρύπα", που ξεπερνά τις 100.000 ευρώ, αποκαλύφθηκε άμεσα, όμως μέχρι σήμερα η υπόθεση δεν έχει φτάσει στη Δικαιοσύνη καθώς, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου, ο διαχειριστικός έλεγχος συνεχίζεται.

Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο κ. Κουκιαδάκης, «πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα, που βρίσκεται σε διαχειριστικό έλεγχο. Επιθεωρητές ελέγχουν για να δουν τι ακριβώς έχει συμβεί. Όταν έχουμε το οριστικό πόρισμα, θα μπορώ να έχω και σαφείς απαντήσεις»...

Πρωταγωνιστής της υπεξαίρεσης χρημάτων φαίνεται ο υπάλληλος που ανέλαβε από το 2007 τη διαχείριση του κληροδοτήματος. Τα λεφτά που υπήρχαν στο λογαριασμό του ιδρύματος έκαναν "φτερά", με συνέπεια οι δικαιούχοι φοιτητές να περιμένουν μάταια τα χρήματα με τα οποία θα κάλυπταν τα έξοδα των σπουδών τους.

Το κόλπο

Η εσωτερική έρευνα που έγινε από το Δ.Σ. του ιδρύματος και την Περιφέρεια αποκάλυψε ότι ο υπάλληλος οικειοποιήθηκε τα χρήματα μετακυλίοντας από λογαριασμό σε λογαριασμό δικαιούχου χρήματα, ώστε με καθυστερήσεις της ανάληψης οι άποροι φοιτητές να μην μπορούν να αντιληφθούν το μέγεθος του προβλήματος.

Ωστόσο, μέσα σε λίγους μήνες ο έλεγχος χάθηκε και ο λογαριασμός έμεινε κενός. «Δεν έχω σχέση με την υπόθεση», διευκρίνισε χθες ο κ. Κουκιαδάκης, αλλά τόνισε ότι «ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες ο διαχειριστικός έλεγχος και ό,τι προκύψει καταλογίζεται, και βεβαίως θα ληφθούν και άλλα μέτρα».

Όσο για τον υπάλληλο, μόλις εντοπίστηκε η υπεξαίρεση πήρε μακρόχρονη άδεια και έπιασε δουλειά στην Κύπρο, προκειμένου να επιστρέψει μέρος των χρημάτων. Λίγο αργότερα ζήτησε και πέτυχε τη μετάταξή του σε άλλη Περιφέρεια της χώρας, χωρίς μέχρι τότε να έχει διαταχθεί σε βάρος του η διαδικασία της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.

Η ΕΔΕ

Πάντως σήμερα, σύμφωνα με τους Σταύρο Αρναουτάκη και Ευριπίδη Κουκιαδάκη, γίνεται ΕΔΕ. Η διαδικασία της ΕΔΕ θα χρειαστεί περίπου ένα τετράμηνο, ενώ τα αποτελέσματα του διαχειριστικού ελέγχου αναμένονται για το επόμενο δεκαήμερο.

Παράγοντες που βάρυναν τη μέχρι τώρα εξέλιξη της υπόθεσης ήταν η μεταμέλεια του υπαλλήλου με την επιστροφή περίπου 90.000 ευρώ, η οικογενειακή του κατάσταση, αλλά και η δέσμευσή του ότι θα επιστρέψει το ποσό στο ακέραιο.

Του Χριστόφορου Παπαδάκη

Σχόλια