Ειδήσεις

"Έχω πολιτικές και όχι ποινικές ευθύνες" (Video)

Νέα στοιχεία την περίοδο που παρέλαβε στα χέρια του τη λίστα Λαγκάρντ και μετά παρουσίασε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην ομιλία του στη Βουλή.


«Ο συνεργάτης μου μού έδωσε σε χαρτί τα 20 περίπου ονόματα με τις μεγαλύτερες καταθέσεις και μου επέστρεψε το CD. Ζήτησα από το γραφείο μου να γίνει ένα αντίτυπο του ηλεκτρονικού φακέλου με τα περίπου 2.000 αρχεία σε usb και να φυλαχθεί το CD χωρίς να ενημερώσω για το περιεχόμενό του».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου άδειασε τους κυρίους Διώτη και Καπελέρη, αφήνοντας αιχμές ότι και οι δυο δεν αξιοποίησαν τα στοιχεία που τους έδωσε τονίζοντας ότι οι επικεφαλής του ΣΔΟΕ δε χρειάζονται ειδική εντολή για να επιληφθούν υποθέσεων.

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί δεν πρωτοκόλλησε τα στοιχεία όταν τα έλαβε από τη Γαλλία είπε: «Καταρχήν, τι ακριβώς να πρωτοκολλήσω; Να βάλω σφραγίδα πρωτοκόλλου στο CD με τα 2.000 αρχεία; Να βάλω σφραγίδα πρωτοκόλλου σε εκτύπωση όλων των αρχείων; Αλλά υπάρχει κάτι πολύ σοβαρότερο. Πρωτοκόλληση σημαίνει επισημοποίηση κατοχής. Και εγώ εγνώριζα ότι τα στοιχεία αυτά μας είχαν δοθεί ως απόρρητα, και ότι οι ίδιες οι γαλλικές Αρχές δεν τα είχαν λάβει με επίσημο τρόπο. Δεν ήθελα να διακινδυνεύσω τη διαρροή της έλευσής τους, ακυρώνοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα αξιοποίησής τους.

Με όλα τα παραπάνω, ήμουν και είμαι βέβαιος ότι μη δίνοντας επίσημο χαρακτήρα στα εν λόγω στοιχεία έπραξα το καλύτερο δυνατό για να προστατεύσω τη δυνατότητα αξιοποίησής τους χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα με ξένες Αρχές».

Απαντώντας γιατί επελέγησαν 20 ονόματα είπε:
«Τα περίπου 20 ονόματα που έδωσα ήταν για μία πρώτη φάση ελέγχου. Αυτό το δείγμα από μόνο του εξάλλου κάλυπτε τις μισές περίπου συνολικές καταθέσεις. Και επέλεξα να ξεκινήσω έτσι και γιατί γνώριζα τη δυσκολία του ΣΔΟΕ σε παρόμοιες πολύπλοκες περιπτώσεις με χρήματα στο εξωτερικό».

Είπε επίσης ότι αντιγράφηκε το CD σε usb γιατί είναι πιο ασφαλές μέσο αποθήκευσης. «Και για να υπάρχει ένα αντίγραφο των στοιχείων που λάβαμε».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι αναλαμβάνει όλη την πολιτική ευθύνη για ό,τι έχει συμβεί καλύπτοντας τους συνεργάτες του.


«Αν υπάρχει ευθύνη - όποια ευθύνη - αυτή βαρύνει αποκλειστικά εμένα. Κανέναν άλλο. Τόσο ο συνεργάτης μου που μου έφερε τα 20 ονόματα, όσον και όποιος έκανε το αντίγραφο σε usb ενήργησαν αυστηρά υπό τις οδηγίες μου», είπε χαρακτηριστικά.

Είπε επίσης ότι δεν είδε τα ονόματα των συγγενών του γιατί πολύ απλά δεν είδε όλη τη λίστα, κι ότι δεν έχασε το CD αλλά το έδωσε για φύλαξη στη γραμματεία του.

«Είναι προφανές ότι αντικειμενικά - πολιτικά - πράγματι φέρω ευθύνη γι' αυτό. Είναι προφανές ότι έπρεπε να υπάρξει καλύτερη διαχείριση και μεγαλύτερη επιμέλεια. Και λυπάμαι πολύ που αυτή η αστοχία μου έχει δώσει λαβή και στο να αμφισβητηθεί συνολικά η μεγάλη προσπάθεια που έκανε εκείνη την περίοδο η κυβέρνηση».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου έκλεισε την ομιλία του σε προσωπικό ύφος: "Δεν εύχομαι στο χειρότερο εχθρό μου να ζήσει αυτό που βιώνω εγώ και η οικογένειά μου τις τελευταίες εβδομάδες. Δεν το εύχομαι σε κανέναν. Καταδικαστικοί οι τίτλοι των εφημερίδων: "Ένοχος", "Καταζητείται - από τ' αφτί στον Κορυδαλλό". Το ίδιο και στα κανάλια - συνοπτική δίκη από αυτόκλητους τηλεοπτικούς εισαγγελείς, και άμεση καταδίκη.

Για ποιο τεκμήριο αθωότητας μιλάμε; Καταδίκη άμεση και συντριπτική, χωρίς να τίθενται ερωτηματικά ούτε καν για τα προσχήματα. Η πολιτική και προσωπική μου διαδρομή μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει κανένα απολύτως δικαίωμα σε θέματα ηθικής τάξης. Και όσοι με γνωρίζουν προσωπικά γνωρίζουν και την οικονομική μου κατάσταση και τον ηθικό κώδικα με τον οποίο έχω πορευτεί.

Ούτε περιουσία έκανα με την πολιτική, ούτε λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες έχω, ούτε off shore εταιρείες. Έχω μόνο δάνεια. Πόσοι από αυτούς που με εκτέλεσαν δημοσίως με συνοπτικές διαδικασίες μπορούν να πουν το ίδιο;

Είναι φανερό ότι κάποιοι με θέλουν αποδιοπομπαίο τράγο - ο άνθρωπος στον οποίον θα χρεώσουν όλες τις αμαρτίες της μεταπολίτευσης. Την οργή του κόσμου για τις δυσκολίες που περνάει.

Εδώ και αρκετό καιρό, έχω στοχοποιηθεί προσωπικά όπως δεν έχει στοχοποιηθεί κανένας άλλος.

Και αυτή η συστηματική προσπάθεια εις βάρος μου έχει ξεφύγει πλέον από το στόχο της πολιτικής ευθύνης και εδώ και καιρό έχει λάβει χαρακτηριστικά επιδίωξης ποινικής ενοχοποίησης, με προαναγγελία παραπομπής σε Ειδικό Δικαστήριο και φυλάκισης».

Σχόλια