Ειδήσεις

Τέσσερις κάλπες για την Προανακριτική (Videos)

Tελευταία ενημέρωση: 12:30

Ξεκίνησε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να ληφθεί η απόφαση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ.

Λίγο μετά την έναρξη της συζήτησης για τη διαδικασία της ψηφοφορίας ο πρόεδρος Ευάγγελος Μεϊμαράκης ανακοίνωσε τον τρόπο με τον οποίο αυτή θα γίνει.

Όλα τα κόμματα, όπως είπε, συμφώνησαν στην ταυτόχρονη μυστική ψηφοφορία με μία ανάγνωση του καταλόγου των βουλευτών με 4 κάλπες, μία ανά πρόσωπο, και 4 ψηφοδέλτια με τα αδικήματα της κάθε πρότασης, καθώς και 4 λευκά (άλλο ψηφοδέλτιο σε άλλη κάλπη), κάτι για το οποίο ο κ. Μεϊμαράκης εξέφρασε την ικανοποίησή του.

Από το ΣΥΡΙΖΑ και τη Χρυσή Αυγή διατυπώθηκαν σοβαρές ενστάσεις, καθώς ζήτησαν ο κάθε βουλευτής να είναι υποχρεωμένος να ψηφίσει και στις τέσσερις κάλπες έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η μυστικότητα της διαδικασίας, ωστόσο ο πρόεδρος της Βουλής δεν έκανε δεκτή την πρόταση αυτή με το επιχείρημα ότι «δεν μπορεί να υποχρεωθεί κανείς βουλευτής να ψηφίσει αν εκείνος κρίνει ότι δεν το επιθυμεί». Της συμφωνίας προηγήθηκαν έντονοι διαξιφισμοί ανάμεσα στα κόμματα.

Η εισηγητική πρόταση της διάσκεψης των προέδρων ήταν να υπάρξουν επτά κάλπες (ανά πρόσωπο), ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει να αποσυρθεί αυτή η πρόταση και αντιπρότεινε μία κάλπη και για τα τέσσερα πρόσωπα. Τέσσερις κάλπες (συνολικά) είχε αντιπροτείνει και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος.

Η συνεδρίαση αναμένεται να ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στις 6 το απόγευμα, ωστόσο λόγω του ότι θα διεξαχθούν τρεις διαδοχικές μυστικές ψηφοφορίες, κανείς δε γνωρίζει ακριβώς πότε πρόκειται να ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα της ψηφοφορίας.

Σχόλια