Ειδήσεις

Τα "Παράλογα" του Ρουσσέτου

Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζεται στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου η έκθεση ζωγραφικής "Παράλογα" του σπουδαίου Κρητικού ζωγράφου Ρουσσέτου Παναγιωτάκη.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι και το Σάββατο 19 Ιανουαρίου, ενώ μέχρι σήμερα εκατοντάδες είναι οι Ηρακλειώτες που την έχουν επισκεφτεί.

Η έκθεση είναι ανοικτή καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τη 1:30 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ, ενώ το Σάββατο από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και την Κυριακή είναι κλειστά.

Ο Ρουσσέτος Παναγιωτάκης θα πει για τη ζωγραφική: «Η ζωγραφική δεν είναι απλώς και μόνο ένα χρωμάτισμα μιας κάποιας επιφάνειας, αλλά είναι σύνθεση, σημεία, χρώμα, που εντάσσονται στον τρόπο σκέψης μου όλα μαζί. Είναι ένα ναματερό που το χρησιμοποιώ για να υποδείξω, να υπενθυμίσω, να εξιστορήσω, να προκαλέσω, να συγκινήσω και να βάλω μέσα στο παιχνίδι το θεατή-αναγνώστη, να του αφυπνίσω το λαβυρινθικό του υποσυνείδητο για να βρει την άκρη του νήματος.

Είναι επιπλέον ασπίδα στις βίαιες-παρακμιακές, κοινωνικές και πολιτικές αντιξοότητες των ημερών μας και χρειαζόμαστε ελεύθερη σκέψη, ώστε να μη γίνουμε σκλάβοι του κατεστημένου και του ημίμετρου. Μόνο έτσι επιτυγχάνουμε τη δημιουργική υπέρβαση στην τέχνη. Τον άγνωστο και πανέμορφο κόσμο που εκτείνεται πέρα από τα ανθρώπινα δεδομένα και που μόνο να κινδυνέψουμε να φανταστούμε μπορούμε. Όταν όμως θελήσουμε να τον παρουσιάσουμε στο διπλανό μας, χρειάζεται να καταφύγουμε στην εναργέστατή μας αίσθηση και να τον δείξουμε εμφανέστατο και ερασμιώτατο, όπως τον βλέπουνε τα μάτια μας και τον κρίνει το σχηματισμένο μέσα σε δανεικά πλαίσια μυαλό μας.

Η "διείσδυση του γλυκού αυτού δηλητηρίου" μέσα μας γίνεται αργά, με τον καιρό, όταν πια έχει διαποτίσει βαθιά την ψυχή μας, μέχρι να νιώθουμε καθαρά το νόημα που έχει και να αντιστεκόμαστε όσο γίνεται σ' αυτό. Ο διάλογος με το έργο γίνεται μονόλογος και είναι η έκφραση της ανθρώπινης ψυχής. Αυτό το κομμάτι της ανθρώπινης προσωπικότητας δικαιώνει με το πάθος του δόγματος την "α-λογη" τέχνη"».

Με κρητική ματιά

Ο πρόεδρος του Αρχείου Κρήτης κ. Γιώργος Σγουράκης γράφει για τον Ρουσσέτο: «Στη σύγχρονη εκφραστική καλλιτεχνική ζωή, ένας δημιουργός, ο Ρουσσέτος (Παναγιωτάκης), έχει πολλαπλά τιμήσει τον τόπο μας με το σημαντικό και καθοριστικό έργο του. Έχει συγκινήσει με τα χρωματικά-ζωγραφικά του ποιήματα τούς πάντες κι ασφαλώς δίκαια οι κριτικοί τέχνης της Αθήνας τον έχουν τοποθετήσει στις πιο ψηλές σκάλες και βαθμίδες της αισθητικής δημιουργίας.

Άξιος καλλιτέχνης, δημιουργός σημαντικών θεματικών εκθέσεων, με άξονα την ιστορία και τις αξίες του τόπου μας. Κι ευρύτερα όμως τα εκφραστικά του έργα εμπεριέχουν τα πανανθρώπινα μηνύματα με έναν τρόπο μοναδικό και ιδιαίτερο. Ιδανικός εκφραστής με το χρωστήρα του, εμπνευσμένος και συνειδητός φορέας αρχών και αξιών, που εντέλει τα έργα του αποτελούν τεκμήρια συνέχειας αυτού που λέμε "κρητική ματιά"».

Σχόλια