default-image

Τεράστια τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Κύπρο

Κόσμος
Τεράστια τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Κύπρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μία πολύ σημαντική έκθεση έδωσε στη δημοσιότητα για την Κύπρος η Royal Bank of Scotland, στην οποία τονίζεται ότι το κυπριακό δημόσιο χρέος και η αποπληρωμή του ωχριούν μπροστά στην αξία των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που βρίσκονται στα τεμάχια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου.

Σύμφωνα με την έκθεση της Royal Bank of Scotland που μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι πληρωμές του κυπριακού χρέους «ωχριούν μπροστά στην αξία των κοιτασμάτων».

«Αν και η δυναμική του χρέους ως προς το ΑΕΠ φοβίζει, η Κύπρος "κάθεται" σε τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου και δυνητικά πετρελαίου», αναφέρει, προσθέτοντας ότι «τα αρχικά κοιτάσματα αερίου που ανακαλύφθηκαν πιθανώς να αξίζουν 300% του ΑΕΠ και αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί στο 2.950% του ΑΕΠ».

Υπενθυμίζοντας ότι η ερευνητική γεώτρηση της Noble στο τεμάχιο 12 αποκάλυψε κοιτάσματα 7 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών κατά μέσο όρο, η RBS θεωρεί ότι σε τρέχουσες αξίες τα κοιτάσματα αυτά κοστολογούνται πέραν των 60 δισ. ευρώ.

«Το μερίδιο της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις γεωτρήσεις εκτιμάται (reported) γύρω στο 60%, το οποίο ισοδυναμεί με πέραν του 200% του ΑΕΠ», σημειώνεται.

Αναφερόμενη στο δεύτερο γύρο αδειοδότησης και στις εκτιμήσεις του υπουργείου Εμπορίου ότι κοιτάσματα της τάξης των 60 τρις. κυβ. ποδών θα μπορούσαν να ανευρεθούν στην κυπριακή ΑΟΖ, η RBS σημειώνει ότι η συνολική αξία των κοιτασμάτων αυτών αντιστοιχεί σε 620 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές, που είναι 29 φορές μεγαλύτερο από την τρέχουσα κυπριακή ετήσια παραγωγή της κυπριακής οικονομίας.

«Υπολογίζοντας ένα 20% περιθώριο κέρδους, η αξία για την Κύπρο θα είναι πέριξ των 106 δισ. ευρώ, που ξεπερνά το 580% του ΑΕΠ», αναφέρεται.

Πηγή: newsbeast.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News