Ειδήσεις

Μία από τις θερμότερες χρονιές το 2012

Το 2012 ήταν ένα από τα θερμότερα έτη στη σύγχρονη παγκόσμια ιστορία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσε η NASA σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμοσφαιρικής Διοίκησης. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην έκθεση, το έτος 2012 βρίσκεται στη δέκατη θέση της κατάταξης των υψηλότερων θερμοκρασιών στον πλανήτη από το 1880.

Το 2012 η παγκόσμια θερμοκρασία της επιφάνειας της Γης, συμπεριλαμβανομένης ξηράς και θάλασσας, ήταν κατά 0,56 βαθμούς Κελσίου αυξημένη σε σχέση με το μέσο όρο της περιόδου 1951-1980. Αυτή η μικρή αύξηση ήταν ικανή αιτία να αυξηθούν τον περασμένο χρόνο οι υψηλότερες θερμοκρασίες.

Εντωμεταξύ, έρευνα διεθνούς ομάδας επιστημόνων του Ινστιτούτου Πότσδαμ για τον Κλιματικό Αντίκτυπο και του Πανεπιστημίου Κομπλουτένσε της Μαδρίτης υποστηρίζει πως τα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής που έχει προκληθεί από την ανθρώπινη δραστηριότητα έχουν πενταπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια και αναμένεται να πολλαπλασιαστούν τις δεκαετίες που έρχονται.

Συγκεκριμένα, το στατιστικό υπολογιστικό μοντέλο που δημιούργησαν οι ερευνητές χρησιμοποιώντας τις μηνιαίες καταγραφές θερμοκρασιών των τελευταίων 131 ετών σε περισσότερα από 12.000 μέρη του κόσμου, τις οποίες παρέχει η NASA, καταδεικνύει ότι η συχνότητα των ρεκόρ έχει αυξηθεί ιδιαίτερα τα τελευταία 40 χρόνια. Μάλιστα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, το 80% των θερμοκρασιών-ρεκόρ δε θα είχε καταγραφεί χωρίς την επιρροή του κλίματος από τη δραστηριότητα του ανθρώπου στον πλανήτη.

Οι επιστήμονες, όπως ανέφερε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης ένας εκ των συνυπογραφόντων της έρευνας, ο Ντιμ Κούμου, χαρακτηρίζουν ως πιο τρανταχτά παραδείγματα της ανησυχητικής τροπής που έχει πάρει το κλίμα τις περιπτώσεις του κύματος καύσωνα στις ΗΠΑ το 2012, στη Ρωσία το 2010, στην Αυστραλία το 2009 και στην Ευρώπη το 2003.

Σχόλια