Ειδήσεις

Υγεία-Παιδεία στο απόσπασμα

Αποτελεί ίσως το πιο χιλιοειπωμένο πεδίο διαφθοράς στην Ελλάδα, μαζί με τις πολεοδομίες και τις εφορίες. Είναι ταυτόχρονα και το πιο "θερμό" σημείο ταύτισης πολιτών και δημόσιας εξουσίας σε πρώτο επίπεδο. Είναι ο πολύπαθος χώρος της υγείας, όπου μάλιστα αυτήν την περίοδο οι αντιφάσεις από την ουσιαστική διάλυση του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας μεγεθύνουν τα φαινόμενα. Από το "φακελάκι" μέχρι τα κυκλώματα που λυμαίνονται το χώρο του φαρμάκου και των ιατρικών πράξεων, η επιτομή και η ανθολογία της διαφθοράς στο χώρο της υγείας τα έχει όλα.

Στους αναγνώστες μας άλλωστε ο χώρος της διαφθοράς στην υγεία δεν είναι άγνωστο τοπίο. Εδώ και 10 χρόνια όλες οι μεγάλες αποκαλύψεις με επίκεντρο την υγεία έχουν παρελάσει μέσα από τις σελίδες της "Ν.Κ". Χρηματισμοί, παράνομες υπηρεσίες, ταυτόχρονη λειτουργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Εταιρείες με φωτογραφικές διατάξεις μεγαλογιατρών και συγγενών τους για προμήθειες σε νοσοκομεία. Άβατο για ιδιοτελείς σκοπούς από μία μειοψηφία πανεπιστημιακών γιατρών, που με το "από έδρας κεκτημένο" έκαναν προσωπική τους υπόθεση, και με πλουτισμό, το αίτημα των Κρητών, με τέτοια απόσταση από την Αθήνα, γιααυτάρκεια υγείας σε τριτοβάθμιο και τεταρτοβάθμιο επίπεδο.

Μετατροπή δημόσιων νοσοκομείων σε ιδιωτικά παραμάγαζα, προμήθειες εκατομμυρίων σε μηχανήματα, "μαύρο χρήμα" και μία σειρά πράξεων που φτιάχνουν ένα πολύχρωμο πάζλ διαφθοράς στην υγεία.

Το κρίσιμο θέμα σε αυτήν τη μορφή διαφθαρμένης εξουσίας δεν είναι τόσο τα ισχυρά συντεχνιακά συμφέροντα αλληλοκάλυψης. Είναι ότι έχουμε να κάνουμε με ό,τι πολυτιμότερο για την ανθρώπινη ζωή, την υγεία και την ίδια την ύπαρξή της. Αυτή η μοναδικότητα που μετατρέπει τη συμπεριφορά ορισμένων σε λειτουργίες "μικρών θεών", που δεν τους αφορά, όπως λένε κάποιοι από αυτούς, «ούτε ο όρκος του Ιπποκράτη», είναι ακρογωνιαίος λίθος πάνω στον οποίο στήνονται ολόκληρες βιομηχανίες εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου. Η σιωπή και ανοχή μας, που αγγίζει τα όρια της συνενοχής, είναι πρωτοφανής. Το απόστημα σπάει συνήθως όταν "κάτι πάει στραβά", αλλιώς κανείς δεν παίρνει είδηση. Κι όμως στον πολύπαθο χώρο της υγείας συναντάς σε όλα τα επίπεδα τις πιο υγιείς δυνάμεις προσωπικού, ειδικευόμενων και ειδικευμένων γιατρών, γιατρών του ΕΣΥ, νοσηλευτών και πανεπιστημιακών γιατρών.

Χάρη σε αυτούς, σε καιρούς χαλεπούς, το επίπεδο της δημόσιας υγείας παραμένει ανεκτό σε μία περιφέρεια όπως η Κρήτη, όπου η πρόσβαση σε υπηρεσίες του κέντρου για χρόνια σήμαινε οικονομική αιμορραγία. Σε μία περίοδο όπου οι πολίτες σε κατάσταση φτώχιας στρέφονται μαζικά στη δημόσια υγεία, είναι επιτακτική όσο ποτέ άλλοτε η επαναδιατύπωση ενός δημόσιου συστήματος με διαφάνεια και ποιότητα για τον πολίτη. Αλλιώς η διαφθορά θα μετατρέπεται στο καλύτερο άλλοθι για τη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Αυτό είναι υπόθεση όλων μας και όχι μόνο των φορέων υγείας.

Η σημερινή παράθεση γεγονότων πάει ένα βήμα πιο πέρα από τις μέχρι σήμερα - και για χρόνια - αποκαλύψεις της "Ν.Κ." στο χώρο της υγείας. Από το μικρό στο μεγάλο, από το γενικό στο μερικό και αντιστρόφως. Δεν αναφερόμαστε στις μέχρι σήμερα γνωστές υποθέσεις που πολλές φορές σόκαραν την κοινή γνώμη. Προσεγγίζουμε τη διαφθορά στην υγεία με μία άλλη οπτική, της απλής αλλά σκληρής καθημερινότητας.

Παιδεία τους πάντες... παιδεύει

Στην παιδεία και μάλιστα τη δωρεάν και δημόσια χρόνια τώρα ανθεί η παραπαιδεία. Το σύστημα διαφθοράς είναι τόσο βαθιά ριζωμένο σε αυτή την πτυχή, που επί της ουσίας η παραπαιδεία είναι σύμφυτο συμπλήρωμα, περίπου αναγκαστικό για την παιδεία. Φαινόμενα μικρής ή μεγάλης «κατάχρησης» ιδίως συνδικαλιστικών και «επαπειλούμενης αποβολής» αδειών είναι θεσμός, αλλά δε λείπουν και τα καραμπινάτα σκάνδαλα, όπως η περίπτωση διευθυντή δημοτικού σχολείου που από τη θέρμανση του σχολείου φρόντιζε και για την οικιακή του ζεστασιά!

Όλα αυτά δεν αναιρούν την υπερπροσπάθεια χιλιάδων εκπαιδευτικών με πενιχρούς μισθούς και επαγγελματική ανασφάλεια να κρατήσουν ψηλά το επίπεδο της δημόσιας εκπαίδευσης. Οι διορισμοί άμεσα των εκπαιδευτικών στο δημόσιο σύστημα τα προηγούμενα χρόνια συγκέντρωσαν όλο το καλής ποιότητας εκπαιδευτικό προσωπικό στο δημόσιο σύστημα, που αποδείχτηκε σκάλες ανώτερο από το ιδιωτικό. Σήμερα το πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο θα δημιουργήσει μία αναστροφή προς τον ιδιωτικό τομέα για καλούς εκπαιδευτικούς, αφού και οι χαμηλές αμοιβές τους είναι ένα κίνητρο αποφυγής του Δημοσίου.

Στην τελική, το δημόσιο σχολείο, με τη δωρεάν παιδεία, αποδομήθηκε διαχρονικά από την κεντρική εξουσία, που κάθε «καπρίτσιο» υπουργού το βάφτιζε μεταρρύθμιση! Από κοντά φυσικά το σύνδρομο της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας και μία σειρά αρνητικών φαινομένων σαν και αυτά που παρουσιάζουμε σήμερα. Μένουμε όμως αυστηρά προσηλωμένοι στο ότι η παιδεία και η υγεία είναι βασικά αγαθά της δημόσιας σφαίρας, που σε μία δημοκρατικά οργανωμένη Πολιτεία θα έπρεπε να είναι δωρεάν και αυτονόητα. Ίσως για αυτό πιστεύουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών θα έπρεπε να διαφυλάττει ως κόρη οφθαλμού το χώρο από φαινόμενα διαφθοράς και όχι να τα ανέχεται με μία κακώς εννοούμενη συνδικαλιστική αλληλεγγύη.

Επισημάνσεις

Τέλος, οφείλουμε να σημειώσουμε με έμφαση ότι τόσο ο Σύνδεσμος Πωλητών Πετρελαιοειδών Νομού Ηρακλείου όσο και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) με ανακοινώσεις τους, παρεμβαίνοντας στην έρευνα της εφημερίδας για τη διαφθορά με το λαθρεμπόριο καυσίμων, κάνουν καίριες επισημάνσεις και θέτουν ουσιαστικά ερωτήματα για την ουσία του φαινομένου. Οι δύο φορείς αποδεικνύουν εμπράκτως το ενδιαφέρον τους να σπάσει το απόστημα, δεν αρκούνται σε επιβεβαίωση του φαινομένου και, χωρίς συνδικαλιστικά τερτίπια, προχωρούν σε τοποθετήσεις που αναδεικνύουν έμπρακτα πώς θα πρέπει σήμερα τα συνδικάτα κάθε χώρου να αντιμετωπίζουν τα ζητήματα διαφθοράς. Τέλος, ένας ιερέας από τον Άγιο Νικόλαο μας απαντά για το πώς θα έπρεπε να λειτουργούν οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ατόμων, όπως αυτές που υφίστανται χωρίς άδεια στο Ηράκλειο και είναι τουλάχιστον έξι στον αριθμό.

Το "φακελάκι" αντέχει στην κρίση

Γιατροί που... λαδώνονται, «μαϊμού» αναρρωτικές, μίζες και χορός εκατομμυρίων με φόντο τις προμήθειες υλικών σε νοσοκομεία, πλαστές συνταγογραφήσεις, μεγαλογιατροί που φοροδιαφεύγουν... είναι μόνο μερικά από τα σκάνδαλα στο χώρο της υγείας στην Κρήτη που έχουν δει τα τελευταία χρόνια το φως της δημοσιότητας. Σκάνδαλα που αφενός συγκλόνισαν την τοπική κοινωνία της Κρήτης, αφετέρου αποδεικνύουν πως, στην Ελλάδα του 2013, των τριών μνημονίων και των μεγαλεπήβολων υποσχέσεων για την πάταξη του σάπιου συστήματος, η διαφθορά καλά κρατεί!

«Πρωταγωνιστής» σε αυτό το πάρτι διαφθοράς, το «φακελάκι». Ιστορίες «λαδώματος» γιατρών, για να κινήσουν τις διαδικασίες και ο ασθενής «να κάνει πιο γρήγορα τη δουλειά του» αποτελούν δυστυχώς καθημερινό φαινόμενο στα νοσοκομεία του νησιού. Πόσες όμως από αυτές τις υποθέσεις παίρνουν το δρόμο της δικαιοσύνης; Ελάχιστες. Ο λόγος; Κυρίως ο φόβος μιας επώνυμης καταγγελίας σε βάρος μάλιστα ανθρώπων που κρατούν τη ζωή των ασθενών στα χέρια τους. Από την άλλη πρόκειται για τη λογική του «όλοι έτσι κάνουν» που έχει εδραιωθεί.

Οι πολίτες

Όταν λοιπόν πριν από λίγους μήνες μπήκε στη ζωή μας το www.edosafakelaki.org, μια ιστοσελίδα στην οποία ο πολίτης μπορεί ανώνυμα να κάνει την καταγγελία του, τα αποτελέσματα ήταν συγκλονιστικά. Οι καταγγελίες έπεφταν βροχή, με τα νοσοκομεία του Ηρακλείου να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της σχετικής λίστας με τα «φακελάκια». Μέχρι την ώρα που γραφόταν το ρεπορτάζ, οι καταγγελίες για το Ηράκλειο έφταναν τις 50, ενώ το ποσό που οι καταγγέλλοντες ισχυρίζονταν πως είχαν «ακουμπήσει» στους γιατρούς άγγιζε τις 100 χιλιάδες ευρώ!

«Έδωσα φακελάκι»

Ας δούμε τα πράγματα αναλυτικά. Τι είναι το www.edosafakelaki.org; Δημιουργός του συγκεκριμένου ιστοχώρου είναι η Χριστίνα Τρεμόντι. Αφορμή στάθηκε η προσωπική της εμπειρία με το ελληνικό σύστημα υγείας. Όπως η ίδια εξομολογήθηκε, «ο παππούς μου διαγνώστηκε με καρκίνο του προστάτη σε τελικό στάδιο. Ένα βράδυ είχε ακατάσχετη αιμορραγία και έπρεπε να σπεύσουμε στο νοσοκομείο. Εκεί ήρθαμε αντιμέτωποι με την απόλυτη αδιαφορία. Τότε πήραμε το μήνυμα ότι περίμεναν "μίζα" και όταν η μητέρα μου έδωσε ένα ποσό περίπου 300 ευρώ, μέσα σε μία ώρα ο παππούς μπήκε στο χειρουργείο». Έτσι ξεκίνησε η ιστοσελίδα και σε χρονικό διάστημα λίγο μεγαλύτερο του ενός μηνός 1.000 διαφορετικές περιπτώσεις δωροδοκίας αναφέρθηκαν στο www.edosafakelaki.org και διαδόθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Παραλίγο να πεθάνει»

Χαρακτηριστικές είναι οι καταγγελίες που έχουν κάνει Ηρακλειώτες ασθενείς για τα νοσοκομεία της πόλης. «Εδώ και τρία χρόνια περίμενε ο πατέρας μου να κάνει επέμβαση στη χολή και ακόμη περιμένει τηλεφώνημα να τον καλέσουν βάσει της λίστας. Επειδή αρνούμαι να συμμετέχω στο σύστημα της διαφθοράς, ο πατέρας μου παραλίγο να το πληρώσει με τη ζωή του γιατί έπαθε παγκρεατίτιδα και γλίτωσε από του Χάρου τα δόντια!! Τώρα θα περιμένει και πάλι να τον ειδοποιήσουν. Πιστεύω ότι, αν δε δώσω "φακελάκι", δενθα χτυπήσει ποτέ το τηλέφωνό του», καταγγέλλει ένας πολίτης.  

Χειρουργείο με το αζημίωτο

Ένας άλλος ασθενής, που έδωσε "φακελάκι" 1.500 ευρώ, γράφει: «Χειρουργείο για καρκίνο στους πνεύμονες. Ο γιατρός ζήτησε, αν δώσω τα λεφτά μετά το χειρουργείο, να μην τον κοροϊδέψω, μιας και η μετεγχειρητική περίοδος είναι πιο επικίνδυνη από την εγχείρηση».

Συγκλονιστική είναι και η παρακάτω μαρτυρία: «Καλησπέρα! Ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να καταγγείλω το περιστατικό που συνέβη στην οικογένειά μου. Η μητέρα μου πριν καιρό χρειάστηκε να κάνει εγχείρηση στο μαστό και για να της αφαιρεθούν οι χτυπημένοι λεμφαδένες. Χρειάστηκαν δύο χειρουργεία. Στο ένα ο γιατρός μάς ζήτησε 800 ευρώ και στο άλλο 300. Έτσι απλά, πήρε 1.000 ευρώ. Επίσης, όταν στη γιαγιά μου αφαίρεσαν ένα οζίδιο από τον πνεύμονά της, πήραν άλλα 400 ευρώ. Αυτά από την όμορφη Ελλάδα μας. Ευχαριστώ!».

Η άλλη όψη

Στην αντίπερα όχθη, υπάρχουν πολίτες που αναφέρουν ότι εξυπηρετήθηκαν με τον καλύτερο τρόπο χωρίς να δώσουν "φακελάκι". Χαρακτηριστική είναι η εμπειρία του συγκεκριμένου πολίτη: «Η μητέρα μου μπήκε στο Βενιζέλειο με σοβαρό πρόβλημα στα νεφρά. Έπρεπε να κάνει αιμοκάθαρση. Ο νεφρολόγος που εφημέρευε τη φρόντισε άψογα. Έμεινε όλο το βράδυ δίπλα της, μας εξήγησε τα πάντα, ήταν γρήγορος και αποτελεσματικός. Όταν ξημέρωσε, προσπάθησα να του δώσω "φακελάκι" και σχεδόν με πρόσβαλλε! Μπράβο του! Τέτοιοι γιατροί τιμούν το λειτούργημά τους!».

Έρευνα: 4 στους 10 έδωσαν το "δωράκι"

Και ενώ θα πίστευε κανείς πως σε καιρό κρίσης, με τις περικοπές μισθών και το τσεκούρωμα σε επιδόματα και δώρα, τα φαινόμενο θα είχε μειωθεί, οι καταγγελίες για "φακελάκια" οργιάζουν. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη έρευνα, το "φακελάκι" αντέχει στην κρίση αφού 4 στους 10 πολίτες που νοσηλεύτηκαν το τελευταία διάστημα δήλωσαν πως έδωσαν το... δώρο τους στους γιατρούς που τους θεράπευσαν.

Αναλυτικότερα, πρόκειται για έρευνα που παρουσιάστηκε στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, τέσσερις στους δέκα πολίτες που νοσηλεύτηκαν σε κρατικό νοσοκομείο δηλώνουν ότι έδωσαν - εν μέσω κρίσης - ένα... δωράκι στο γιατρό τους, ενώ ένας στους τέσσερις επισκέφτηκε ιδιώτη γιατρό χωρίς να πάρει απόδειξη! Η έρευνα με τον τίτλο "Παραοικονομία ιδιωτικής και δημόσιας υγείας - Μία στατιστική μελέτη" διενεργήθηκε από τους Γιώργο και Δημήτρη Αντώνογλου από τα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Πειραιά.

Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι το 39% των πολιτών που έχουν νοσηλευτεί σε δημόσια νοσοκομεία αναφέρει τουλάχιστον μία άτυπη πληρωμή προς τους γιατρούς. Οι ασθενείς δίνουν το "φακελάκι" έπειτα από αίτημα των γιατρών, ενώ υπάρχουν και ασθενείς οι οποίοι δίνουν από μόνοι τους χρήματα στους γιατρούς είτε πριν από μία επέμβαση για να μειώσουν το χρόνο αναμονής και να εξασφαλίσουν καλύτερη εξυπηρέτηση είτε έπειτα από ένα χειρουργείο για να τους ευχαριστήσουν και να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους.

Οι αιτίες

Αναφορικά με τις αιτίες για τις οποίες οι πολίτες δίνουν "φακελάκι", στη συντριπτική πλειοψηφία υποκρύπτεται η αναζήτηση περισσότερης φροντίδας (το 38% δήλωσε ότι έδωσε λεφτά στο γιατρό «για να με προσέξει περισσότερο»), καθώς επίσης και η ανάγκη λήψης απαραίτητων υγειονομικών υπηρεσιών που θεωρητικά παρέχονται δωρεάν από το δημόσιο σύστημα. Το 31% των πολιτών ανέφερε ότι «ο γιατρός μού ζήτησε φακελάκι για να με χειρουργήσει», ενώ ένα μικρό σχετικά ποσοστό  δήλωσε ότι έδωσε χρήματα γιατί «έτσι κάνουν όλοι» και γιατί το "φακελάκι" αποτελεί μέρος της κουλτούρας μας.

Η επάρατη νόσος της διαφθοράς

Μπορεί να φαίνεται σχεδόν απίθανο, αλλά ό,τι δεν μπόρεσε να καταφέρει καμία ηγεσία του υπουργείου Υγείας μέχρι σήμερα και κανένας ελεγκτικός ή άλλος μηχανισμός μέσα στα νοσοκομεία το καταφέρνει, όπως όλα δείχνουν, η οικονομική στενότητα. Ή μήπως δεν είναι έτσι; Ο λόγος για τα "φακελάκια" στους γιατρούς που "μεσουρανούσαν" σαν άποψη και πρακτική πριν από κάποια χρόνια και σήμερα έχουν ελαχιστοποιηθεί, όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Γρηγόρης Πασπάτης, χρησιμοποιώντας ως κριτήριο γι' αυτό το συμπέρασμα, όχι μόνο τις καταγγελίες που φτάνουν στον Ιατρικό Σύλλογο Ηρακλείου, αλλά και τα όσα ακούγονται μέσα στα νοσοκομεία, που αποτελεί και "σφυγμόμετρο" της κατάστασης.

Όπως τονίζει ο κ. Πασπάτης, «από αυτά που ακούγονται καθημερινά μεταξύ των ασθενών σε θαλάμους ή και στους διαδρόμους των νοσοκομείων για τους χρηματισμούς, ένα ποσοστό που δεν ξεπερνά το 1 τοις χιλίοις φτάνει να γίνει καταγγελία. Να αποδεχτώ ότι ένας άνθρωπος που έδωσε χρήματα για μια ιατρική πράξη "φοβάται" μήπως η καταγγελία επηρεάσει άλλες πράξεις που ίσως χρειαστεί αργότερα, όμως μεγάλο ποσοστό επίσης από αυτές τις συζητήσεις δεν έχει ούτε ελάχιστη δόση αλήθειας. Μην ξεχνάμε και τα "φακελάκια" που δίδονται δίχως να έχουν ζητηθεί άμεσα ή έμμεσα από το γιατρό. Είναι τα "φακελάκια" για να "μας προσέξουν καλύτερα", για να "έχουμε καλύτερη μεταχείριση" κ.λπ. Απαράδεκτη λογική και αυτή που αποδεικνύει ότι τη μεγαλύτερη ευθύνη την έχει η ιατρική κοινότητα (που ούτε παθητικά θα έπρεπε να παίρνει χρήματα), αλλά υπάρχει μεγάλη ευθύνη και της ίδιας της κοινωνίας που έχει γαλουχηθεί επί γενιές ολόκληρες στην Ελλάδα με τον τρόπο αυτό».

Ο αντίλογος

Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος, γιατί από την άλλη ως αντίλογος στα όσα υποστηρίζει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου είναι η άποψη ότι, αντί για μείωση, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση στο φαινόμενο με τα "φακελάκια" που ζητούν γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία, ως ακόμη και "αντίδοτο" στις δραστικές περικοπές που έχουν υποστεί στους μισθούς τους εξαιτίας του μνημονίου. Μπορεί η κυβέρνηση να κόβει μισθούς, γενικότερες αποδοχές και εφημερίες των γιατρών με στόχο να εξοικονομήσει χρήματα, τη νύφη όμως πληρώνουν και πάλι οι ασθενείς.

Και αυτό διότι διάφοροι επιτήδειοι, "εκπρόσωποι του Ιπποκράτη", που επί σειρά ετών έπαιρναν "φακελάκια" από τους ασθενείς, συνεχίζουν να το πράττουν με την ίδια ή και μεγαλύτερη πίεση, ακόμη και αν τα ποσά είναι μικρότερα.

Ανησυχία

Μεγαλύτερος δε εχθρός αυτής της μορφής διαφθοράς ο φόβος των συγγενών των ασθενών που, όχι απλά ανησυχούν, αλλά εκφράζουν πολλές φορές τη βεβαιότητα ότι ο άνθρωπός τους, αν δε δώσουν "φακελάκι", δεν πρόκειται να εξυπηρετηθεί ποτέ.

Κι όσο υπάρχει αυτός ο φόβος, οργιάζουν οι "φακελάκηδες" γιατροί, όπως τους αποκαλεί και το ίδιο το σύστημα. «Δεν έχω την εικόνα ότι ο χρηματισμός έχει αυξηθεί. Ίσα-ίσα, ο κόσμος πια δεν έχει για να πληρώσει, οπότε δεν πληρώνει και έτσι πρέπει να γίνεται. Αυτό πρέπει να το καταλάβει η κοινωνία.

Για να λέμε όμως την αλήθεια, ένα λάθος δε δημιουργείται από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά χτίζεται. Αν υπολογίσουμε λοιπόν ότι ο χρηματισμός είναι λάθος, τότε εκτός από τους γιατρούς και την κοινωνία και η Πολιτεία έχει τεράστια ευθύνη. Οι γιατροί, ειδικά του ΕΣΥ, έχουν υποστεί τεράστιες μειώσεις στους μισθούς τους. Αν δεν έχει λοιπόν ο γιατρός να πληρώσει του παιδιού του το φροντιστήριο, ακόμη και να μην το θέλει, όταν του δώσουν τα χρήματα, νομίζετε ότι θα έχει την "αντίσταση" που θα έπρεπε να έχει για να αρνηθεί όταν του δώσουν τα χρήματα στο χέρι, ακόμη και δίχως να τα έχει αυτός ζητήσει;», εξήγησε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου.

ΠΕΡΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΜΟΥ

Η άποψη του διοικητή Βενιζελείου-ΠΑΓΝΗ

Την ίδια άποψη, ότι δηλαδή τα "φακελάκια" πλέον είναι πολύ περιορισμένα σε σχέση με το παρελθόν, διατυπώνει και ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ και του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου κ. Νίκος Κοκκίνης, ο οποίος μιλάει ανοιχτά για περιστατικά ασθενών ή συγγενών τους, που, όταν "προκληθούν" να μιλήσουν με στοιχεία και ονόματα γιατρών, απλά εξαφανίζονται.

«Πρόσφατα έξω από το γραφείο μου στο ΠΑΓΝΗ ακούγονταν φωνές μιας κυρίας. Βγήκα έξω και την κάλεσα να έρθει στο γραφείο μου για να μου πει τι είχε συμβεί. Εννοείται ότι είχα ακούσει τα περί χρηματισμού που έλεγε, οπότε ήμουν έτοιμος να ακούσω συγκεκριμένα τι είχε να πει. Όχι δεν είπε, αλλά ακόμη και όταν εσκεμμένα την απείλησα ότι θα φτάσω μέχρι τον εισαγγελέα, εκείνη όχι έφυγε αλλά στην κυριολεξία εξαφανίστηκε. Είναι πολλές οι περιπτώσεις που το "φακελάκι" λέγεται αλλά δεν υπάρχει, αλλά και φορές που δίδεται και δε ζητείται. Αυτό που πρέπει να ξέρει ο κόσμος είναι ότι η δημόσια υγεία προσφέρεται δωρεάν στον πολίτη και αυτό είναι αξιοπρέπεια. Έχει να κάνει με τις θεμελιώδεις αρχές ενός κοινωνικού κράτους».

«ΑΥΘΕΝΤΙΕΣ»

Ολιγαρχία στη γνώση

Θα ήταν πάντως να λάθος, όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, να επικεντρωθεί ο χρηματισμός ως φαινόμενο στα "στενά" οικονομικά των γιατρών ή μόνο στην ανασφάλεια των ασθενών.

Ο κ. Πασπάτης δίνει μια άλλη διάσταση του χρηματισμού, που σχετίζεται με τις "αυθεντίες" γιατρούς. «Πιστεύω ότι υπάρχει μια υποεκπαίδευση των Ελλήνων γιατρών στη μεταπτυχιακή ιατρική, με αποτέλεσμα σημαντικές ιατρικές πράξεις να γίνονται από πολύ λίγους γιατρούς, οι όποιοι δε μεταδίδουν εύκολα τη γνώση αυτή. Και αυτή η ολιγαρχία στη γνώση προάγει επίσης το χρηματισμό. Όταν σου πουν για παράδειγμα ότι μια πράξη στην Κρήτη γίνεται μόνο από ένα γιατρό, άντε να πεις δεν πληρώνω για να την κάνω, αν σου το ζητήσει. Ακόμη και αν δε ζητήσει, μόνος σου θα δηλώσεις πρόθυμος να το κάνεις αν ξέρεις ότι αυτή την πράξη, από αυτό το γιατρό, την αναμένουν δεκάδες ή εκατοντάδες πριν από σένα, οπότε το "γρηγορόσημο" θα βοηθήσει.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Τι συμβαίνει με τις καταγγελίες

Όσες από τις καταγγελίες για χρηματισμό γίνονται πάντως, αν και τα προηγούμενα χρόνια σε μεγαλύτερο βαθμό έφταναν στον Ιατρικό Σύλλογο, πλέον η Δικαιοσύνη είναι αυτή που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος τους. Οι πολίτες απευθύνονται κυρίως στη Δικαιοσύνη, αν και κάθε διαδικασία πλην αυτής που έχει να κάνει με το σχεδιασμό από την Αστυνομία είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποδειχθεί. Όπως τονίζει ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ και του Βενιζέλειου Νοσοκομείου κ. Κοκκίνης, σε μια από τις περιπτώσεις που ο ασθενής κινήθηκε με αυτό τον τρόπο υπήρξε αποτέλεσμα.

«Το 2002-2003, στο Βενιζέλειο, θυμάμαι ότι ήρθε ασθενής και κατήγγειλε ότι γιατρός τού ζήτησε χρήματα. Έκανα αθόρυβα όσες διαδικασίες έπρεπε να γίνουν, προσημειώθηκαν χαρτονομίσματα με την παρέμβαση της Αστυνομίας και ο γιατρός αυτός έπαψε από την ίδια μέρα να εργάζεται στο νοσοκομείο. Μόνο όταν κινηθούμε με αντίστοιχο άξονα, τα αποτελέσματα είναι άμεσα. Γιατί θα σας πω ότι, για να προκύψει καταδικαστική απόφαση για "φακελάκι", δεν αρκούν μόνο οι καταγγελίες. Θέλει και αποδείξεις».

ΔΥΟ ΓΙΑΤΡΟΙ

Το πιο πρόσφατο περιστατικό

Η πιο πρόσφατη υπόθεση αφορά σε δύο γιατρούς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου σε βάρος των οποίων ασκήθηκε ποινική  δίωξη. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ενημερώθηκε και ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου που θα τους παραπέμψει στο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Στη μία από τις δύο περιπτώσεις ο γιατρός παραπέμπεται για παθητική δωροδοκία κατά συρροή.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Στην κορυφή διαδικτυακής λίστας το ΠΑΓΝΗ για χρηματισμούς

Αν και ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ και του Βενιζέλειου Νοσοκομείου δεν έχει περάσει καιρός που "κρέμασε" σε όλες τις κλινικές ανακοινώσεις με το... σύνθημα «"Απαγορεύονται τα φακελάκια"» και όπως ο ίδιος λέει γίνεται προσπάθεια το φαινόμενο να εξαφανιστεί, δίχως να κουκουλώνεται το παραμικρό, εντούτοις στις διαδικτυακές λίστες διαφθοράς το ΠΑΓΝΗ "διαπρέπει".

Σύμφωνα με τα στοιχεία του teleiakaipavla.gr, είναι το μοναδικό περιφερειακό νοσοκομείο το όποιο καταλαμβάνει την πέμπτη θέση ανάμεσα σε μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής.  

Πιο αναλυτικά, η λίστα έχει ως εξής:

- Γενικό Νοσοκομείο Αττικής ΚΑΤ: 12 περιστατικά.

- Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών "Ο Ευαγγελισμός": 9 περιστατικά.

- Γενικό Νοσοκομείο/Μαιευτήριο Αθηνών "Έλενα Βενιζέλου": 9 περιστατικά.

- Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών "Αλεξάνδρα": 9 περιστατικά.

- Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου: 8 περιστατικά.

- Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών "Λαϊκό": 7 περιστατικά.

- Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο "Αττικόν": 5 περιστατικά.

- Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών "Γ. Γεννηματάς": 5 περιστατικά.

- Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών "Η Σωτηρία": 5 περιστατικά.

- Αρεταίειο Νοσοκομείο: 4 περιστατικά.

ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Ο λόγος στη Δικαιοσύνη

Αντί επιλόγου, σήμερα που δημοσιεύεται αυτό το μέρος της έρευνας για τη διαφθορά στο χώρο της υγείας , δύο γιατροί έχουν πάρει την άγουσα για το "σκαμνί" του κατηγορουμένου στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων, όπου εκδικάζονται οι υποθέσεις τους σε δεύτερο βαθμό. Υποθέσεις που στο πρόσφατο παρελθόν είχε αναδείξει η δημοσιογραφική έρευνα της εφημερίδας μας, αλλά και η "ΚΡΗΤΗ ΤV" με τις πολύχρονες αναφορές τους σε υποθέσεις διαφθοράς στη δημόσια υγεία. Οι υποθέσεις είναι διαφορετικού χαρακτήρα, αλλά με κοινό σημείο τη διαφθορά.

Στην πρώτη περίπτωση κατηγορούμενος για παράβαση καθήκοντος είναι καρδιοχειρουργός σε δημόσιο νοσοκομείο, ο οποίος διαπιστώθηκε πως παράλληλα χειρουργούσε και σε ιδιωτική κλινική. Στη δεύτερη περίπτωση κατηγορείται γιατρός-πανεπιστημιακός που οδηγήθηκε και σε καταδικαστική ΕΔΕ του Πανεπιστημίου και σε παύση καθηκόντων του, πρώην διευθυντής κλινικής για αποσιώπηση λόγω εξαίρεσης. Η σύζυγος του εν λόγω γιατρού είναι ιδιοκτήτρια εταιρείας που συμμετείχε σε διαγωνισμούς για προμήθεια ιατρικών υλικών στο νοσοκομείο στο οποίο εργαζόταν ο σύζυγός της. Πρωτόδικα ο γιατρός καταδικάστηκε επειδή δεν υπέβαλε αίτημα εξαίρεσης από τις επιτροπές διαπραγμάτευσης και διαγωνισμού στις οποίες συμμετείχε.

Επίσης, τρίτος γιατρός και πάλι πανεπιστημιακός, με βαρύ κατηγορητήριο για ξέπλυμα χρήματος και με πόρισμα καταπέλτη του ΣΔΟΕ, ακόμα δεν έχει παραπεμφθεί καν στο Πειθαρχικό του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, την ώρα που είναι ίσως ο πρώτος υποψήφιος για διαθεσιμότητα με βάση το νέο νόμο για τις "αργίες" επίορκων. Κερασάκι στην τούρτα, η χθεσινοβραδινή απόφαση του Δ.Σ. του Βενιζελείου, όπου υπάγονται και τα Κέντρα Υγείας, να παραπέμψει στο Πειθαρχικό Συμβούλιο με το ερώτημα της απόλυσης τη διευθύντρια και γιατρό του Κέντρου Υγείας Καστελίου, για παρατεταμένη, συστηματική και αδικαιολόγητη απουσία από τα καθήκοντά της ως διευθύντρια.

Η "σφαγή" για τον επιφανή Ηρακλειώτη

Πολλοί θυμούνται ακόμα τα όσα κωμικοτραγικά εκτυλίχθηκαν στους διαδρόμους του ΠΑΓΝΗ με τη θεία επιφανούς Ηρακλειώτη που νοσηλεύτηκε για αρκετές ημέρες στο ΠΑΓΝΗ.

Αυτή τη φορά το ίδιο το προσωπικό του νοσοκομείου "σφαζόταν" για το ποιος θα αναλάβει την 90χρονη γυναίκα, καθώς όσοι δούλευαν το πρωί ως φυσιοθεραπευτές και νοσηλευτές, το απόγευμα... πληρώνονταν έξτρα για να φροντίσουν τη γιαγιά και να καλύψουν φυσικοθεραπείες και νοσηλευτική φροντίδα στον ίδιο πάντα θάλαμο...

Για πολλά χρόνια η κατάσταση στο ΠΑΓΝΗ ήταν κοινό μυστικό. Τα θύματα των τροχαίων ατυχημάτων και τα νευρολογικά περιστατικά αποτελούσαν την καλύτερη "λεία", αφού παρέμεναν για εβδομάδες και μήνες στο νοσοκομείο και χρειάζονταν τη φροντίδα του φυσιοθεραπευτή.

Οι απογευματινές "θεραπείες"

Στο ΠΑΓΝΗ, σύμφωνα με το Μ... Α, φυσιοθεραπευτές του νοσοκομείου που το πρωί έκαναν κανονικά τη βάρδια τους, το απόγευμα «έπιαναν δουλειά» πάλι μέσα στο ΠΑΓΝΗ, αλλά πληρώνονταν αδρά από τους ασθενείς για να παρέχουν φυσικοθεραπείες!

Οι ίδιοι υποστήριζαν ότι χρειάζονται απόλυτα τα χρήματα λόγω του χαμηλού εισοδήματός τους και οι συγγενείς των ασθενών ότι δεν μπορούσαν παρά να βρουν με κάθε τρόπο τα χρήματα, αφού η μετέπειτα πορεία του ασθενούς και η ποιότητα ζωής του εξαρτιόταν απόλυτα από αυτή την «ακριβά αμειβόμενη φροντίδα». Όσο για το τι γινόταν όταν κάποιος ρωτούσε ή επενέβαινε με ενοχλητικό τρόπο στην παράτυπη απογευματινή δραστηριότητα των φυσιοθεραπευτών; Η απάντηση ήταν πάντα ότι ο φυσιοθεραπευτής που βρίσκεται στο θάλαμο είναι φίλος ή συγγενής και ήρθε (χωρίς αμοιβή φυσικά) για να βοηθήσει τον ασθενή και να προσφέρει ως καλός Σαμαρείτης βοήθεια.

Και επειδή πολλοί θα έχουν αναρωτηθεί πώς θα μπορούσε να καλυφθεί η ανάγκη για φυσικοθεραπείες, αναρροφήσεις ή κάθε άλλου είδους απαιτητικής φροντίδας τα απογεύματα στα νοσοκομεία με τις τόσο μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, το ερώτημα δύσκολα μπορεί να απαντηθεί με την τόσο δραματική κατάσταση που επικρατεί σε πολλά τμήματα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν μπορεί να πληρώνει η μάνα, η σύζυγος ή ο αδερφός του ασθενούς με τα λίγα χρήματά τους. Να πληρώνουν μια υπηρεσία που παρέχεται σε δημόσιο νοσοκομείο, και για την οποία έχει ήδη «χρυσοπληρώσει» την ασφάλεια (που κανείς δεν έχει καταλάβει γιατί συνεχίζουμε να πληρώνουμε)...

Η ταρίφα των αποκλειστικών

Οι ώρες κυλούν βασανιστικά αργά έξω από την Εντατική για τους συνοδούς των ασθενών, οι οποίοι ώρες, μέρες και ολόκληρες εβδομάδες περιμένουν καρτερικά για ένα και μόνο σημάδι βελτίωσης των ασθενών... Ποιος θα τους το 'λεγε ότι, όταν θα ερχόταν επιτέλους το χαρμόσυνο νέο, θα έπαιρναν εξιτήριο από την Εντατική και θα μεταφέρονταν σε μια από τις κλινικές του νοσοκομείου, θα ξεκινούσε ένας άλλος Γολγοθάς: πάση θυσία πρέπει να βρουν περίπου 200 ευρώ ημερησίως για τις φυσικοθεραπείες και τις αποκλειστικές του... "δημόσιου" νοσοκομείου! Κι όμως αυτή είναι η ταρίφα ακόμα και εν μέσω κρίσης. Επιβεβαιώνεται απόλυτα από την ιστορία του Ν.Π.

Για περίπου ένα μήνα παρέμενε υπομονετικά και με πόνο ψυχής μαζί με τα παιδιά του έξω από την Εντατική του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, όπου νοσηλευόταν η σύζυγός του μετά από τροχαίο ατύχημα. Έπειτα από τη μεγάλη περιπέτεια που βίωσαν, επιτέλους διέφυγε από τον κίνδυνο και μεταφέρθηκε σε κλινική του νοσοκομείου.

200 ευρώ τη μέρα

Η γη υποχώρησε όμως κάτω από τα πόδια του όταν άκουσε εμβρόντητος από την πρώτη στιγμή και από τον ίδιο το γιατρό να απαιτεί να προσλάβει για τα απογεύματα και τη φροντίδα της συζύγου του έναν φυσικοθεραπευτή και μια αποκλειστική νοσοκόμα! Στο απόλυτα φυσικό ερώτημα του Ν.Π. που ακολούθησε, γιατί δεν καλύπτει το δημόσιο νοσοκομείο αυτήν την ανάγκη, ο γιατρός απάντησε αφοπλιστικά ότι οι φυσικοθεραπευτές καλύπτουν μόνο τις πρωινές βάρδιες και ότι οι νοσηλεύτριες δεν κάνουν αναρροφήσεις (που είχε ανάγκη η σύζυγός του μετά από τραχειοτομή και με τον κίνδυνο πάντα μιας λοίμωξης), άρα θα χρειαζόταν εξωτερική βοήθεια εντός του νοσηλευτικού ιδρύματος, το οποίο μάλιστα ακριβοπληρώνει μέσω της ασφάλειάς του.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι χρειάστηκε μια μικρή περιουσία, αφού φυσικοθεραπευτής και αποκλειστική, που έπιαναν δουλειά από το απόγευμα, του... απομυζούσαν περίπου 200 ευρώ ημερησίως. Όλα αυτά υπό την ανοχή όσων έβλεπαν-άκουγαν-γνώριζαν, αφού είναι κοινό μυστικό πως ό,τι δεν μπορεί να καλυφθεί από το νοσοκομείο καλύπτεται από την τσέπη του συνοδού κάθε ασθενούς. Και σε αυτή την περίπτωση οι φτωχοί απλά "πεθαίνουν", αφού είναι απόλυτα εξαρτημένοι από ένα σύστημα που διαμορφώθηκε από τα κενά των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και γιγαντώθηκε από τη δίψα για πλουτισμό βασισμένο στην ανάγκη και τον πόνο των άλλων...

Η οικογένεια του Ν.Π. θυμάται ακόμη με πίκρα και τη νέα γυναίκα που γνώρισε σε διπλανούς θαλάμους, όπου νοσηλευόταν ο γιος της μετά από ατύχημα με τη μηχανή. Θα ακουστεί μακάβριο, αλλά αισθάνθηκαν ότι το νεαρό παλικάρι αποτέλεσε τον "καλύτερο πελάτη", για τον οποίο δινόταν μάχη για το ποιος θα τον αναλάβει και ποιος θα προλάβει να καλύψει την απογευματινή του φροντίδα εντός του δημόσιου νοσοκομείου. Πολλοί θυμούνται ακόμα το σπαρακτικό κλάμα της μητέρας στους διαδρόμους, καθώς έλεγε ότι δεν έχει τα λεφτά να καλύψει αυτά τα έξοδα, για να εισπράξει την ψυχρή απάντηση ότι «πρέπει να τα βρει, αν θέλει ο γιος της να έχει μια σωστή πορεία».

Επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες

Στην ανατροφοδότηση των στοιχείων που δημοσιεύσαμε στα πλαίσια της έρευνας για τη διαφθορά και το λαθρεμπόριο καυσίμων στην Κρήτη, αλλά και στην επιβεβαίωση αυτών, προχώρησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), όπως και ο Σύνδεσμος Πωλητών Πετρελαιοειδών Νομού Ηρακλείου. Με ανακοίνωσή τους επαληθεύουν τις καταγγελίες περί δράσης οργανωμένου κυκλώματος παράνομης διακίνησης καυσίμων και λαθρεμπορίας, που λυμαίνεται την αγορά στο νησί μας, ζητώντας την άμεση παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα για την οριστική πλέον πάταξη του φαινομένου που ζημιώνει τόσο το κράτος όσο και την αγορά.

Ονόματα στο φως

Ιδιαίτερο όμως ενδιαφέρον προκαλεί το αίτημα της ΠΟΠΕΚ, που ζητά να μπει το μαχαίρι στο κόκκαλο και να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα και τα στοιχεία των πρατηρίων καυσίμων, όπως και όλων όσων εμπλέκονται στα παράνομα αυτά κυκλώματα, προκειμένου να λάμψει η αλήθεια και μπει τέλος στο όλο ζήτημα που χρόνια τώρα ταλανίζει τον κλάδο.

Ο εισαγγελέας

«Τα δημοσιεύματα περί έξαρσης λαθρεμπορίας και παράνομης διακίνησης καυσίμων επαληθεύουν τις καταγγελίες μας περί δράσης οργανωμένου κυκλώματος παράνομης διακίνησης καυσίμων και λαθρεμπορίας, που λυμαίνεται την αγορά. Οι οδυνηρές συνέπειες του λαθρεμπορίου πλήττουν όχι μόνο την οικονομία της χώρας μας και τους καταναλωτές αλλά και τους νόμιμους επαγγελματίες του κλάδου μας που λειτουργούν και προσπαθούν να επιβιώσουν υπό συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Για το λόγο αυτό εξάλλου η ΠΟΠΕΚ έχει ζητήσει την παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα για την πάταξη της λαθρεμπορίας, παράνομης διακίνησης και των φαινομένων νοθείας και πειραγμένων αντλιών. Η ΠΟΠΕΚ, παράλληλα, ζητά την άμεση δημοσιοποίηση των ονομάτων και των στοιχείων των πρατηρίων καυσίμων και όλων των εμπλεκομένων στο λαθρεμπόριο καυσίμων. Δεν επιτρέπουμε να προστατεύονται πίσω από την ανωνυμία τους όλοι εκείνοι που ληστεύουν κράτος, πολίτες και επαγγελματίες. Δεν επιτρέπουμε να διασύρεται ένας ολόκληρος κλάδος και να οχυρώνεται η ταυτότητα της παρανομίας. Δεν επιτρέπουμε την κρατική ανοχή σε οικονομικά εγκλήματα δισεκατομμυρίων, την ώρα που η κοινωνία μας αιμορραγεί οικονομικά και ο ελληνικός λαός εξαθλιώνεται. Απαιτείται δραστική παρέμβαση της Πολιτείας, ενίσχυση ελεγκτικών μηχανισμών, επιτάχυνση διαδικασιών, εποπτεία και επιβολή αυστηρότατων ποινών. Απαιτείται η Πολιτεία να δείξει έμπρακτα ότι στηρίζει και προστατεύει τους νομοταγείς πολίτες και επαγγελματίες, ενώ καταδικάζει κάθε μορφή παρανομίας.

Το ερώτημα που βασανίζει είναι: «αδυναμία Πολιτείας ή έλλειψη πολιτικής βούλησης;», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους ο πρόεδρος Χαράλαμπος Μαυράκης και ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων Σπύρος Μελίδης.  

Δημοσιοποίηση

Την ίδια στιγμή σε δική τους ανακοίνωση ο πρόεδρος Λυκούργος Σαμόλης και ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Πωλητών Πετρελαιοειδών Νομού Ηρακλείου Εμμανουήλ Δανδάλης αναφέρουν τα εξής: «Διαβάσαμε με ενδιαφέρον, αλλά χωρίς έκπληξη, δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας περί έξαρσης διαφθοράς, λαθρεμπορίας, παράνομης διακίνησης καυσίμων αλλά και στοιχεία χαρακτηριστικών υποθέσεων πρατηρίων και επιχειρήσεων στην Κρήτη, όπου έχουν βεβαιωθεί πρόστιμα για περιπτώσεις "πειραγμένης" αντλίας, νοθείας και παράνομης διακίνησης καυσίμων.

Δε μας εκπλήσσει το γεγονός, καθώς ο Σύνδεσμος Πωλητών Πετρελαιοειδών Ν. Ηρακλείου σε τοπικό επίπεδο, αλλά και η Ομοσπονδία μας (ΠΟΠΕΚ) σε πανελλαδικό έχουν καταγγείλει επανειλημμένως τα φαινόμενα αυτά και έχουν ζητήσει την αποτελεσματική παρέμβαση της Πολιτείας μας και τη διασφάλιση όχι μόνο του Δημοσίου και των πολιτών αλλά και των νομοταγών επαγγελματιών του κλάδου μας που θίγονται υπέρμετρα από τις συνέπειες του αθέμιτου ανταγωνισμού».

Ερωτήματα

«Τα ερωτήματα που πραγματικά πάντα μένουν αναπάντητα είναι:

- Ποια είναι τα στοιχεία αυτών των πρατηρίων και ποια των εμπλεκομένων σε αυτό το κύκλωμα; Θέλουμε εδώ και τώρα τη δημοσιοποίησή τους γιατί, όσο δεν αποκαλύπτονται, σημαίνει ότι επιμελώς και ηθελημένα αποκρύπτονται.

- Συνεχίζουν να λειτουργούν πρατήρια που έχουν προβεί σε τέτοιου είδους οικονομικά εγκλήματα, και θεωρείται ανασταλτικός παράγοντας ένα βεβαιωμένο μικρό πρόστιμο σε σχέση με τα τεράστια οικονομικά οφέλη που αποκομίζονται από την παρανομία;

Η Πολιτεία έκρινε έμπρακτα ότι η εκπρόθεσμη καταχώριση στοιχείων πετρελαίου θέρμανσης στο πληροφοριακό σύστημα "Ήφαιστος" ενός νόμιμου επαγγελματία πρατηριούχου είναι άξια επιβολής εξοντωτικού προστίμου (!!) που θα οδηγήσει σε κλείσιμο της επιχείρησής του, ενώ η διάπραξη λαθρεμπορίας-παράνομης διακίνησης καυσίμων, που αποφέρει τεράστιες απολαβές εις βάρος του Δημοσίου και του κοινωνικού συνόλου, δεν αποτελεί ουσιαστική αιτία για αυστηρότατες κυρώσεις!!

Αυτά τα ερωτήματα καλούμε λοιπόν την Πολιτεία ως καθ' ύλην αρμόδια να μας απαντήσει αλλά και να μας αποδείξει επιτέλους έμπρακτα ότι προστατεύει τους πολίτες και τους νόμιμους επαγγελματίες και καταδικάζει οικονομικά εγκλήματα εις βάρος του Δημοσίου.

Δε θα αφήσουμε σε καμία περίπτωση την αδυναμία ή έλλειψη διάθεσης της Πολιτείας για πάταξη του λαθρεμπορίου, τη διαφθορά ή τη συγκάλυψη να διασύρει τον κλάδο μας, ο οποίος αγωνίζεται να επιβιώσει επιχειρηματικά και στενάζει και ο ίδιος υπό το βάρος των συνεπειών της δράσης όλων αυτών των παράνομων κυκλωμάτων. Καλούμε τις τοπικές υπηρεσίες να βάλουν φρένο στην παρανομία και να παρέμβουν ουσιαστικά για την εξυγίανση της αγοράς καυσίμων στην Κρήτη», καταλήγουν.

Από το Λασίθι:

Απάντηση για Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων

Σε σχέση με τις χθεσινές αποκαλύψεις για λειτουργία μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων χωρίς τις απαιτούμενες άδειες, η επιστολή του ιερέας της ενορίας Αγίας Τριάδας Αγίου Νικολάου Λασιθίου καταδεικνύει πώς θα έπρεπε να είναι και οι 6 μονάδες, 4 ιδιωτικές και 2 της Εκκλησίας, στο Ηράκλειο.

Όπως αναφέρει ο πρωτοπρεσβύτερος Ευάγγελος Παχυγιαννάκης, σε αντίθεση με άλλες ανάλογες μονάδες, «η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων ενορίας Αγίας Τριάδος χτίστηκε σε ιδιόκτητο οικόπεδο της ενορίας και λειτουργεί κανονικά από τον Απρίλιο του 2009. Τελεί υπό την εποπτεία και τον έλεγχο του υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και διοικείται από το Φιλανθρωπικό Σωματείο με την επωνυμία "Φίλοι Ατόμων Τρίτης Ηλικίας Ενορίας Αγίας Τριάδος", που είναι σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ειδικά αναγνωρισμένο ως φιλανθρωπικό (ΦΕΚ, Β' 1492/20.11.02).

Είναι δυνάμεως 25 κλινών και διοικείται από 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο. Σκοπός της Μονάδας είναι η παροχή φιλοξενίας, στοργής και συντροφικότητας σε άτομα που έχουν ανάγκη και τους δίνεται η δυνατότητα να χαρούν μέσα σε ένα κοινωνικά οργανωμένο χώρο με πνεύμα αγάπης και αλληλοκατανόησης και σ' ένα φιλικό περιβάλλον άνετο και με γούστο διαμορφωμένο. Παρέχει διαμονή, σίτιση, ιατροφαρμακευτική φροντίδα, φυσικοθεραπεία, ευκαιρίες αναψυχής. Φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα οικογενειακό σπίτι, μια ζεστή αγκαλιά, για άτομα που βιώνουν τη μοναξιά κι αναζητούν ένα συντροφικό χώρο κι ένα τρόπο καλύτερης συμβίωσης, για ψυχική υγεία και πνευματική ευεξία. Κύριο μέλημα εκείνων που συνέλαβαν και υλοποιούν την ιδέα λειτουργίας μιας τέτοιας Μονάδας είναι η δημιουργία οικογενειακού περιβάλλοντος, παράλληλα με τη διασφάλιση μόνιμης, άνετης διαμονής και γηριατρικής φροντίδας.

Η Μονάδα άρχισε και λειτουργεί με άτομα που μπορούν να αυτοεξυπηρετούνται, με σκοπό να τους δοθεί η δυνατότητα να ζήσουν μερικά χρόνια με τη συναίσθηση ότι μπορούν ακόμη να χαρούν τις ευκαιρίες που τους παρέχει η ζωή, μέσα σε ένα χαρούμενο και ευεργετικό περιβάλλον. Με την πάροδο του χρόνου αναπόφευκτο είναι οι τρόφιμοι αυτοί, αν όχι όλοι, να περιέλθουν σε τέτοια κατάσταση ώστε να μην μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν. Υπάρχει η πρόβλεψη ώστε να αποκτηθούν συν τω χρόνω οι προϋποθέσεις και για κατάκοιτους. Επομένως, επί του παρόντος, η Μονάδα δέχεται άτομα που μπορούν να αυτοεξυπηρετούνται ή τουλάχιστον με κάποια δυσκολία και να μην είναι κατάκοιτα. Το προσωπικό αποτελείται από επτά άτομα επί μισθώ, εκ των οποίων 4 νοσηλεύτριες. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες και οι συνθήκες διαβίωσης των τροφίμων είναι υποδειγματικές. Παράλληλα η Μονάδα στέλνει φαγητό καθημερινά στην πόλη του Αγίου Νικολάου και στη γύρω περιοχή (Κριτσά κ.λπ.), συνολικά 55 περίπου μερίδες».  

Δάσκαλε που δίδασκες…

Κακές νοοτροπίες και συντεχνιακές λογικές είναι η ρίζα του κακού της διαφθοράς στην εκπαίδευση. Η ατιμωρησία και η έλλειψη ελέγχου έχουν ως αποτέλεσμα κάποιοι εκπαιδευτικοί να δίνουν πολύ κακό παράδειγμα απέναντι στους μαθητές τους. Έχουν επίσης ως αποτέλεσμα ο κλάδος που κάποτε έχαιρε της εκτίμησης και του σεβασμού όλων, σήμερα να παλεύει να διατηρήσει τα "κεκτημένα" του και να αδυνατεί να ανακτήσει το χαμένο του κύρος...

"ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΗ" ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Ποινές-"χάδι" για βαριά παραπτώματα

Μια καθηγήτρια που χαϊδολογούσε τα οπίσθια μαθητή της τιμωρήθηκε με τρεις μήνες προσωρινή αργία. Ένας καθηγητής Πληροφορικής που αναρτούσε γυμνές φωτογραφίες της έφηβης κόρης του στο ίντερνετ τιμωρήθηκε με έξι μήνες προσωρινή αργία... Κάτι τέτοια έκαναν την τότε υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου να δηλώσει πως «ως μητέρα, ως άνθρωπος και ως υπουργός, έχω επανειλημμένα εξοργιστεί και πραγματικά απογοητευτεί από τις αποφάσεις πειθαρχικών οργάνων». Όμως, η δήλωση αυτή δεν έκανε την κακώς εννοούμενη συναδελφική αλληλεγγύη να εξαλειφθεί...

Λίγους μήνες αργότερα αποκαλυπτόταν η περίπτωση εκπαιδευτικού που κατάφερε επί τέσσερα χρόνια να εργαστεί ελάχιστους μήνες. Έκανε συνεχείς αιτήσεις αδειών και ως διά μαγείας ικανοποιούνταν όλες. Τσέπωσε μισθούς 4 χρόνων τσάμπα. Ταυτόχρονα, για την κάλυψη του κενού που άφηνε πίσω του, ο φορολογούμενος πλήρωνε άλλο εκπαιδευτικό και ο παραλογισμός συνεχίζεται. Το αποκορύφωμα της νεοελληνικής κουτοπονηριάς τιμωρήθηκε με την εξοντωτική ποινή της... επίπληξης.

ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΜΕΝΕΣ ΑΔΕΙΕΣ

Χάσιμο μαθημάτων χωρίς λόγο κι αφορμή

Κι επειδή σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει καν επίπληξη, ορισμένοι εκπαιδευτικοί εκμεταλλεύονται εις το έπακρον τις δυνατότητες που τους δίνει η ελαστική νομοθεσία και η ελαστική τους συνείδηση. Υπάρχουν καταγγελίες για εκπαιδευτικούς που πήραν τριήμερη άδεια "αιμοδοσίας". Την άδεια αυτή την κόλλησαν σε ένα σαββατοκύριακο και έφυγαν για διακοπές μέσα σε κανονική σχολική περίοδο.

Πολλές καταγγελίες υπάρχουν και για τις συνδικαλιστικές άδειες που λαμβάνουν εκπαιδευτικοί για να κάνουν γενικές συνελεύσεις και εκλογές. Οι άδειες αυτές είναι νόμιμες, υπό την προϋπόθεση ότι ο εκπαιδευτικός θα συμμετάσχει στη διαδικασία εξαιτίας της οποίας υποτίθεται ότι απαλλάχτηκε των διδακτικών του καθηκόντων. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό δε συμβαίνει. Ελάχιστοι είναι οι καθηγητές που πάνε στις συνελεύσεις, όλοι όμως λαμβάνουν την άδεια. Όλα τα παιδιά χάνουν το μάθημά τους και οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί πληρώνονται για να κάτσουν σπίτι τους και να χαλαρώσουν.

Γι' αυτή την πρόκληση απέναντι στον εργαζόμενο γονέα... Γι' αυτή την πρόκληση απέναντι στο φορολογούμενο πολίτη... Παρά τα παράπονα... Παρά τις διαμαρτυρίας... Ποτέ δεν τιμωρήθηκε κανείς. Ποτέ δε βρέθηκε ένας προϊστάμενος Εκπαίδευσης να κόψει το μεροκάματο σε όσους δεν πάνε ούτε στη συνέλευση, ούτε στο μάθημά τους. Και αυτό γίνεται φυσικά κατά παράβαση του νόμου, με την ανοχή όλων.

Ένας άλλος τύπος αδειών που ευδοκιμεί στην εκπαίδευση είναι αυτός της επαπειλούμενης αποβολής. Ίσως να μην υπάρχει ούτε μια μόνιμα διορισμένη γυναίκα εκπαιδευτικός, η οποία έμεινε έγκυος χωρίς να κινδυνεύσει να χάσει το μωρό της. Έτσι λαμβάνει σειρά αναρρωτικών αδειών, εξαιτίας επαπειλούμενης αποβολής, οι οποίες, αν συνδυαστούν σωστά με τις άδειες λοχείας, άδειες ανατροφής και τη δεύτερη εγκυμοσύνη, μπορούν να εξασφαλίσουν χρόνια απουσία από το σχολείο...

Μέσα σ' όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν και οι άδειες που παίρνουν από τη σημαία κάποιοι εκπαιδευτικοί, άλλες φορές με και άλλες φορές άνευ της κάλυψης των ανωτέρων τους. Κλασικό παράδειγμα τέτοιων αδειών είναι οι πρώτες ημέρες του σχολείου, που τα παιδιά «για λόγους προσαρμογής» σχολούν παρανόμως νωρίτερα από το προβλεπόμενο.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Διευθυντής-κλέφτης πετρελαίου

Πριν από λίγα χρόνια βοούσε το Ηράκλειο για έναν απατεώνα διευθυντή δημοτικού σχολείου. Ο εν λόγω κύριος είχε βρει ανέξοδο και εύκολο τρόπο ώστε να ζεσταίνει το... κοκκαλάκι του ολόκληρο το χειμώνα. Προχωρούσε ο διευθυντής σε παραγγελία πετρελαίου για το σχολείο του (υποτίθεται), κόβονταν τα σχετικά παραστατικά, όμως δεν κατέληγε όλο το πετρέλαιο στη δεξαμενή της σχολικής μονάδας. Μεγάλη ποσότητα του πετρελαίου, που χρεωνόταν στο σχολείο, κατέληγε στη δεξαμενή του σπιτιού του εντιμότατου κυρίου διευθυντή! Μέχρι να τον πάρουν χαμπάρι εκείνοι που έπρεπε είχε προλάβει και είχε ζεστάνει τσάμπα την οικογένειά του για τουλάχιστον ένα ολόκληρο χειμώνα.

Το θέμα δεν έφτασε ποτέ στη Δικαιοσύνη, καθώς ο προϊστάμενός του επέλεξε να τον καλύψει...

Το ίδιο έχουν αποφασίσει να κάνουν και άλλοι προϊστάμενοι για άλλες αντίστοιχα ανήθικες περιπτώσεις: Διευθυντής σχολείου της Κρήτης χρέωνε μέχρι και τα βιβλία Αγγλικών των παιδιών του στα έξοδα της σχολικής επιτροπής. Παρά τις συστάσεις του συνδικαλιστικού τους οργάνου, νηπιαγωγοί του Ηρακλείου ζητούν από τους γονείς να καταβάλουν στις ίδιες τα έξοδα των αναλώσιμων που χρειάζονται τα παιδιά τους...

Η διαφθορά σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση γενικά υπάρχει διαφθορά. Ο συνδυασμός ελαστικών συνειδήσεων και ελαστικής νομοθεσίας είχε ως αποτέλεσμα την ετερόκλητη συμμαχία κάποιων οικογενειοκρατών, λογοκλόπων, κονδυλιοσιτιζόμενων και επαγγελματιών συγκλητικών. Επί υφυπουργίας Γιάννη Πανάρετου είχε γίνει μια προσπάθεια για να ελεγχθούν όλα αυτά, αλλά ο άνθρωπος έφυγε... νύχτα. Ακολούθησε η ψήφιση του νόμου Διαμαντοπούλου για τη λειτουργία των ΑΕΙ. Φιλοδοξία του νόμου ήταν ο έλεγχος των παραπάνω. Τα αποτέλεσμα της εφαρμογής του, ωστόσο, αναμένεται να αποδειχθούν...

Καταλογισμοί

Εδώ και χρόνια το Πανεπιστήμιο Κρήτης ταλανίζει το ζήτημα των καταλογισμών. Σε μέλη ΔΕΠ του Ιδρύματος καταλογίστηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά, που έχουν διατεθεί - σύμφωνα με αποφάσεις συλλογικών οργάνων - σε σκοπούς του Πανεπιστημίου Κρήτης, οι οποίοι όμως δεν είναι μέσα στο αυστηρό πλαίσιο των επιλέξιμων δαπανών.  

Μεταξύ αυτών ήταν και η πρόσθετη ασφαλιστική κάλυψη του προσωπικού του Πανεπιστημίου, απόφαση την οποία, παρά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει, δε λέει να... καταπιεί με τίποτα το Ελεγκτικό Συνέδριο. Πρόσφατα οι "ωφελούμενοι" της πρόσθετης ασφαλιστικής κάλυψης κλήθηκαν να συνεισφέρουν οικονομικά, προκειμένου να μην "εξοντωθούν οικονομικά" οι άνθρωποι στους οποίους καταλογίστηκαν τα ποσά της ασφάλισης.

Εκ μέρους των καθηγητών του Πανεπιστημίου, οι καταλογισμοί της δημόσιας διοίκησης αποτέλεσαν «αυθαίρετη πράξη δίωξης», η οποία κινδύνευσε να μετατρέψει το Πανεπιστήμιο Κρήτης σε «αναποτελεσματική δημόσια υπηρεσία, που θα διανέμει χαρτιά χωρίς αντίκρισμα»...

Υπόθεση Αλεξανδρόπουλου

Το δρόμο της δικαιοσύνης έχει πάρει η γνωστή υπόθεση Αλεξανδρόπουλου, με την καταγγελλόμενη ως διάτρητη διαδικασία επιλογής των φοιτητών μεταπτυχιακού του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης. Κατηγορούμενοι είναι ο πρώην πρύτανης κ. Γιάννης Παλλήκαρης, καθώς επίσης και οι καθηγητές του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης κ. Κωνσταντίνος Λάβδας, κ. Δημήτρης Κοτρόγιαννος και κ. Μαρία Μενδρινού. Ο Στέλιος Αλεξανδρόπουλος παραπέμφθηκε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο με την κατηγορία της δημόσιας αβάσιμης κριτικής, όμως η κριτική δεν ήταν αβάσιμη, αφού υπήρχαν ενδείξεις για μη αντικειμενική αξιολόγηση. Αυτό τουλάχιστον αναφερόταν στα πορίσματα που συνέταξαν για την υπόθεση ο πρώην πρύτανης κ. Γιώργος Γραμματικάκης και η πρώην κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών Σουζάνα Παπαδοπούλου.

Αξίζει να σημειωθεί πως εναντίον της κ. Παπαδοπούλου εκκρεμεί αγωγή ύψους 600 χιλιάδων ευρώ, που έχουν κάνει εναντίον της οι κ.κ. Λάβδας, Κοτρόγιαννος και Μενδινού για λόγους που συνδέονται με το πόρισμα (σ.σ. αντίστοιχη αγωγή, ωστόσο, δεν έχει κατατεθεί σε βάρος Γραμματικάκη, παρά το γεγονός πως το πόρισμά του ήταν σαφώς πιο επικριτικό απέναντι στους κατηγορούμενους). Η αγωγή των τριών κατά της κ. Παπαδοπούλου είχε προσδιοριστεί για τις 23 Μαρτίου του 2012, αναβλήθηκε όμως για το Φεβρουάριο του 2014.

Στο Πανεπιστήμιο έχει επικρατήσει ως «η αγωγή της ντροπής»...

Πτυχές της διαφθοράς

Η φοιτητική στέγη και σίτιση στο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ έγινε πολλές φορές πόλος συγκρούσεων και καταγγελιών για διαφθορά. Στο Πολυτεχνείο Κρήτης με αφορμή τα ΠΣΕ στο παρελθόν έγιναν καταγγελίες για νεποτισμό και διαφθορά καθηγητών, ενώ είχαμε σε κλίμα όξυνσης μέχρι και διαδικασίες ακύρωσης πρυτανικών εκλογών και νέες εκλογές.

Φαινόμενα υπήρξαν και σε μεταπτυχιακά ή ερευνητικά προγράμματα με πλήθος καταγγελιών για «ημέτερους», διοργανώσεις συνεδρίων ακόμη και με χορηγούς εταιρείες ή και μετατροπής, μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας από κάποιους καθηγητές, προγραμμάτων για ίδιον όφελος με τραπεζικούς λογαριασμούς, ακόμη και μετατροπής τμημάτων με όρους ταξιδιωτικού γραφείου και μπίζνες.

Ρεπορτάζ:

Γιώργος Σαχίνης, Ράνια Μωραΐτη, Όλγα Μανιουδάκη, Μαρία Αντωνογιαννάκη, Φιλία Σαριδάκη, Ελένη Σταυρουλάκη

Σχόλια