default-image

"Το ημερολόγιο ενός τρελού" στο Σπίτι του Πολιτισμού

Πολιτισμός
"Το ημερολόγιο ενός τρελού" στο Σπίτι του Πολιτισμού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η θεατρική παράσταση "Το ημερολόγιο ενός τρελού" του Βασίλη Μαυρομάτη θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου στις 9 το βράδυ στο Σπίτι του Πολιτισμού, στο Ρέθυμνο, για άλλη μια φορά.

Στην εποχή των εφηβικών μας προβληματισμών, τότε που επηρέαζαν τις απόψεις μας για το κοινωνικό γίγνεσθαι οι Ρώσοι κυρίως συγγραφείς, μας γύρισε μια παράσταση που ανέβηκε  για δυο βραδιές στο Σπίτι του Πολιτισμού.

Ένας από τους γνήσιους εκπροσώπους της γενιάς των ηθοποιών που υπηρετούν με απόλυτη  αφοσίωση την ποιότητα,  ο Βασίλης Μαυρομάτης, μας παρουσίασε το "Ημερολόγιο ενός τρελού" του Νικολάι Γκογκόλ. Μια ανθρώπινη ιστορία που σήμερα θεωρείται πια διαχρονική.

Δύσκολο το έργο, εξαιτίας του μονόλογου, που αξιώνει υπερβολικές απαιτήσεις από τον ερμηνευτή, αποτελεί πάντα μια πρόκληση για κάθε ταλαντούχο ηθοποιό.

Ο Βασίλης Μαυρομάτης, επηρεασμένος εμφανώς από την ερμηνεία του δασκάλου του Δημήτρη Χορν, προσέγγισε το θέμα με απόλυτο σεβασμό στο πνεύμα του συγγραφέα. Και πέτυχε με την εξαιρετική ερμηνεία του να σκιαγραφήσει τις διακυμάνσεις του ψυχισμού ενός ανθρώπου που τα προδομένα του όνειρα τον οδηγούν στην τρέλα.

Πόσο κράτησε η παράσταση; Οι θεατές που παρακολουθούσαν με θρησκευτική προσήλωση, συμμετέχοντας σε μια θεατρική μυσταγωγία, θαρρείς πως κρατούσαν και την ανάσα τους όσο ο Βασίλης Μαυρομάτης ενσάρκωνε επί σκηνής τον Αυξέντιο  Ποπρίστσιν, το δημόσιο υπάλληλο που η μια απογοήτευση στη ζωή του ακολουθούσε την άλλη.

Η ρουτίνα στο γραφείο και η ατμόσφαιρά του τού αφαιρούσε κάθε δημιουργική πρωτοβουλία, ενώ για κάποιο διάστημα διασκέδασε ο ανεκπλήρωτος έρωτας για μια αιθέρια ύπαρξη,  που είχε όμως άλλες απαιτήσεις από τη ζωή της.

Ο Βασίλης Μαυρομάτης με μια εκπληκτική δεξιοτεχνία ξεδίπλωσε κάθε πτυχή του έργου και μόνο, ζωντανεύοντας το λόγο και δημιουργώντας πλοκή από το μηδέν. Η κίνηση, η ερμηνεία, η άριστη σκηνοθεσία, η μουσική, το τραγούδι, όλα έβαλαν το δικό τους λιθαράκι για την παράσταση που κατάφερε να διασκεδάσει το θεατή με το σκωπτικό ύφος του συγγραφέα, αλλά και να τον συγκινήσει στην κορύφωση του δράματος όπου ο άμοιρος Ποπρίστσιν προσπαθεί να αντλήσει κουράγιο από τη θύμηση της μητέρας του.

Αναμφισβήτητα ο εκλεκτός ηθοποιός πρόσθεσε μια ακόμα επιτυχία στο ενεργητικό του με την ερμηνεία του, που έδωσε στο διψασμένο για ποιότητα κοινό μοναδικές συγκινήσεις.

Μετά την επιτυχία που σημείωσε το έργο, θα παρουσιαστεί και την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου στο Σπίτι του Πολιτισμού στις 9 το βράδυ.

Για τους θεατές που θα προμηθευτούν εγκαίρως τα εισιτήριά τους από το Κιόσκι του Δήμου στην πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων θα ισχύσουν ακόμα χαμηλότερες τιμές.

Αξίζει να παρακολουθήσουν περισσότεροι θεατές αυτή την παράσταση, που θεωρείται καλλιτεχνικό γεγονός του θεατρικού χειμώνα στο νησί μας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News