Ειδήσεις

Η πρώτη δημόσια e-βιβλιοθήκη στο Τέξας

Όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται, η νέα δημόσια βιβλιοθήκη που θα ανοίξει φέτος τις πύλες της στις ΗΠΑ δε θα έχει βιβλία, τουλάχιστον έτσι όπως τα γνωρίζουμε... Τα ράφια της θα είναι γεμάτα μόνο με σκληρούς δίσκους που θα περιέχουν αποθηκευμένα ηλεκτρονικά βιβλία (e-books), καθώς και τις απαραίτητες ηλεκτρονικές συσκευές για το διάβασμά τους.

Η πρωτότυπη αυτή βιβλιοθήκη - η BiblioTech, όπως ονομάστηκε - θα λειτουργήσει φέτος στην κομητεία Μπέξαρ του Σαν Αντόνιο στο Τέξας. Λόγω δε της έλλειψης φυσικών βιβλίων, δε χρειάζεται μεγάλους χώρους, γι' αυτό και θα καταλαμβάνει μια έκταση μόλις 460 τετραγωνικών μέτρων.

Από κάποια άποψη θα μοιάζει με μια παραδοσιακή βιβλιοθήκη, μόνο που, αντί για ατέλειωτους διαδρόμους με βιβλία, θα περιλαμβάνει διαδρόμους με επιτραπέζιους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές ηλεκτρονικές ανάγνωσης (φορητούς Η/Υ, ταμπλέτες, e-readers).

Οι αναγνώστες θα μπορούν να δανείζονται τις ίδιες τις συσκευές ανάγνωσης, μαζί με όποια ηλεκτρονικά βιβλία θέλουν, ενώ αν έχουν δική τους συσκευή θα τη φέρνουν στη βιβλιοθήκη, όπου θα "φορτώνουν" τα e-books της επιλογής τους. Επίσης ηλεκτρονικά θα γίνεται και η επιστροφή των ηλεκτρονικών βιβλίων μέσω του διαδικτύου.

Ακόμη, για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τη νέα τεχνολογία (π.χ. ηλικιωμένοι), η βιβλιοθήκη θα παρέχει διάφορες πληροφορίες και γνώσεις σχετικά με τις νέες τεχνολογίες, ενώ θα υπάρχει και ένας ειδικός χώρος όπου τα μικρά παιδιά θα εξοικειώνονται διαδραστικά με τις συσκευές ηλεκτρονικής ανάγνωσης.

Τελικά, βέβαια, η βιβλιοθήκη δε θα αποφύγει τελείως το χαρτί, αφού θα δίνει τη δυνατότητα σε όποιον επιθυμεί να εκτυπώσει ένα ηλεκτρονικό βιβλίο ή μέρος του έναντι κάποιου τιμήματος.

Σχόλια