default-image

Γ. Στουρνάρας: Δεκαετές σχέδιο ανάπτυξης

Οικονομία
Γ. Στουρνάρας: Δεκαετές σχέδιο ανάπτυξης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οκτώ πυλώνες ενός δεκαετούς σχεδίου ανάπτυξης της Οικονομίας παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στην εκδήλωση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για τη βράβευση του πρώην πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι «αυτά που μας ενώνουν σήμερα είναι περισσότερα από όσα μας χωρίζουν» και πρόσθεσε πως «είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε γιατί εμείς οι Έλληνες δείχνουμε τον καλύτερό μας εαυτό πάντα στις πλέον δύσκολες καταστάσεις».

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει συμφωνία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, για την εφαρμογή ενός «ελληνικού προγράμματος ανάπτυξης», όπως το ονόμασε, με ορίζοντα δεκαετίας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους οκτώ τομείς που πρέπει να στηριχτεί η ανάκαμψη της Οικονομίας:

?      Ενέργεια. «Η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει δεσπόζουσα θέση στον ενεργειακό χάρτη όχι μόνο στη διακίνηση αλλά και στην εξόρυξη ορυκτών καυσίμων».

?      Ναυτιλιακές επενδύσεις.

?      Μετατροπή της Ελλάδας σε εμπορική πύλη της Ευρώπης.

?      Ισχυροποίηση της τουριστικής βιομηχανίας.

?      Ενδυνάμωση του τραπεζικού συστήματος.

?      Εξωστρέφεια του αγροτικού τομέα και της βιομηχανίας τροφίμων.

?      Εξάπλωση των νέων τεχνολογιών.

?      Συνδρομή της οικονομικής διπλωματίας στην προσέλκυση επενδύσεων.

Ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι «όλα όσα ενδεικτικά ανέφερα έως τώρα προϋποθέτουν ένα σταθερό και αποτελεσματικό κράτος δικαίου».

Από την πλευρά του ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, μιλώντας σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ, όπου του απονεμήθηκε το βραβείο αριστείας του Ιδρύματος, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την ολοκλήρωση της προσπάθειας που καταβάλλει η Ελλάδα για έξοδο από την κρίση.

«Έχουν να γίνουν ακόμη πολλά ώστε να διαμορφωθούν συνθήκες μιας βιώσιμης ανάπτυξης αλλά και των προϋποθέσεων μείωσης της ανεργίας. Μόνο με ευχές, ιδεολογήματα και αστήριχτες ελπίδες δουλειά δε γίνεται. Μπορεί να δημιουργήσουν ψευδαισθήσεις ότι υπάρχουν λύσεις για προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα για καιρό», τόνισε ο κ. Παπαδήμος.

Ο πρώην πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της αυστηρής εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, επισημαίνοντας όμως ότι θα πρέπει να εμπλουτιστεί με μέτρα κατά της ανεργίας, τόνωσης της ζήτησης και της αύξησης της παραγωγής.

Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη συναίνεσης σε επίπεδο κοινωνίας και πολιτικής για την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Ολόκληρη η ομιλία του κ. Στουρνάρα στην εκδήλωση έχει ως εξής:

«Αισθάνομαι μεγάλη χαρά και συγκίνηση που βρίσκομαι στην αποψινή εκδήλωση, για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ότι σήμερα τιμάμε ένα σημαντικό πρόσωπο που έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις σύγχρονες οικονομικές εξελίξεις της χώρας και με τον οποίο έχω συνεργαστεί στενά κατά το παρελθόν και θεωρώ στενό μου φίλο. Έναν άνθρωπο, που επιτέλεσε σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, πολύτιμο έργο, για το οποίο του είμαστε ευγνώμονες.

Ο κ. Παπαδήμος διέπρεψε ως ακαδημαϊκός (είμαστε συνάδελφοι στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών), ως υποδιοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ως διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, όπου διαδραμάτισε σημαντικότατο ρόλο στην ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Ανέλαβε πρωθυπουργός της χώρας, σε μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους της μεταπολιτευτικής ελληνικής ιστορίας. Στο πρόσωπό του εξασφαλίστηκε η απαραίτητη συναίνεση για τη δεδομένη χρονική και πολιτική συγκυρία. Ως πρωθυπουργός, εργάστηκε σκληρά για να αποφευχθεί η χρεωκοπία της χώρας.

Τα γεγονότα είναι πρόσφατα και ίσως κρίνεται πρόωρο να προδικάζουμε τι θα μπορούσε να  γράψει ο ιστορικός του μέλλοντος. Ωστόσο, η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι ο Λουκάς Παπαδήμος θα είναι από τις προσωπικότητες που η Ιστορία θα ανταμείψει για τη συνεισφορά του στη πατρίδα και όχι μόνο.

Ο δεύτερος λόγος που είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος σήμερα είναι ότι συμμετέχω σε μια εκδήλωση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, με το οποίο είμαι πολύ στενά συνδεδεμένος από τη θητεία μου ως γενικός διευθυντής. Η θητεία μου στον ΙΟΒΕ ήταν μια από τις πιο δημιουργικές και ενδιαφέρουσες περιόδους της ζωής μου.

Την περίοδο αυτή, συνεργάστηκα με το εξαιρετικό στελεχιακό δυναμικό του και γνώρισα και έχτισα φιλίες με αξιόλογους και εκλεκτούς ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους διαπιστώνω με πολλή ευχαρίστηση ότι βρίσκονται απόψε ανάμεσά μας.

Από πολύ νωρίς το ΙΟΒΕ, μεταξύ άλλων, με τις μελέτες και τις δημοσιεύσεις του είχε προειδοποιήσει τόσο για τη συνεχή διολίσθηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας, όσο και για τη διόγκωση του δημόσιου χρέους, ενώ εγκαίρως πρότεινε την αλλαγή του αναπτυξιακού προτύπου της χώρας και προσδιόρισε με σαφήνεια το ρόλο του σύγχρονου κράτους.

Δυστυχώς, οι φωνές όσων προέκριναν την έγκαιρη αλλαγή πλεύσης δεν εισακούστηκαν,  με αποτέλεσμα το ωστικό κύμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, της μεγαλύτερης από το Κραχ του 1929, να βρει τη χώρα μας ανοχύρωτη.

Οι συνέπειες προφανείς. Τα αποτελέσματα γνωστά. Δε θα σταθώ όμως στις αιτίες που μας οδήγησαν εδώ και δε θα επαναλάβω γνωστές και χιλιοειπωμένες πλέον διαπιστώσεις. Αυτό στο οποίο θα ήθελα να επικεντρωθώ σήμερα είναι το τι πρέπει να κάνουμε από εδώ και πέρα.

Είμαι ένθερμος υποστηρικτής της άποψης ότι παράλληλα με τις προσπάθειες άμεσης δημοσιονομικής σταθερότητας της χώρας και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων παραγομένων αγαθών και υπηρεσιών πρέπει να ληφθούν στρατηγικές αποφάσεις για το πού θέλουμε να οδηγήσουμε τη χώρα μακροπροθέσμως.

Πρέπει στην ουσία να συμφωνήσουν ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας στις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν σε επίπεδο τομέων και κλάδων της οικονομίας, δηλαδή να υπάρξει συμφωνία για την εφαρμογή ενός ελληνικού προγράμματος ανάπτυξης, θέση την οποία είχα πρωτοδιατυπώσει ως γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ πριν από τρία περίπου χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό πρέπει επίσης να σχεδιαστεί το νέο ΕΣΠΑ (2014-2020) με βάση τις προτεραιότητες και της κατευθυντήριες γραμμές του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης.

Ο μηδενισμός του δημοσιονομικού ελλείμματος, η βιωσιμότητα του χρέους, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η επάνοδος μας στις αγορές είναι απαραίτητοι ενδιάμεσοι στόχοι μιας πορείας προς ένα διαφορετικό μέλλον.

Η κυβέρνηση έλαβε ήδη σημαντικά μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος. Ήταν μια πράξη ευθύνης, η οποία είχε αρχίσει ήδη και παράγει σημαντικά, θετικά αποτελέσματα, με πρώτο και σημαντικότερο την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας.

Ωστόσο, αυτό που έχει τεράστια σημασία σήμερα είναι να συναποφασίσουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση το ποια θα είναι η θέση της χώρας μας στον παγκόσμιο γεωπολιτικό και οικονομικό χάρτη μετά από δέκα ή και περισσότερα χρόνια. Πρέπει να οραματιστούμε το πού θέλουμε να οδηγήσουμε την πατρίδα μας και να καταστρώσουμε ένα αξιόπιστο στρατηγικό σχέδιο για το πώς θα πετύχουμε το όραμά μας.

Αν ερωτηθεί ο καθένας μας ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας μας, η αυθόρμητη απάντηση που θα δώσει είναι η ανεργία. Αλλά, όσο περίεργο και αν ακούγεται,  η ανεργία είναι απλώς η χειρότερη επίπτωση του πραγματικού προβλήματος. Το πραγματικό πρόβλημα είναι το αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας.

Για αυτό, όπως και στην ιατρική, όπου η επιστήμη δεν επεμβαίνει για να θεραπεύσει μόνο τα συμπτώματα της ασθένειας αλλά την πηγή της, έτσι και στην οικονομία πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα δομικά προβλήματά της.

Θα επιχειρήσω να σκιαγραφήσω την Ελλάδα του αύριο. Την οικονομικά βιώσιμη Ελλάδα που θα είναι ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Οικογένειας. Την Ελλάδα που εγώ προσωπικά επιθυμώ να ζήσω στο μέλλον και νομίζω και οι περισσότεροι από τους συμπολίτες μας, και για την οποία πιστεύω ότι μπορεί η παρούσα κυβέρνηση να θεμελιώσει:

* Καταρχάς, η χώρα μας πρέπει και μπορεί να αποκτήσει δεσπόζουσα θέση στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη συμμετέχοντας όχι μόνο στη διακίνηση αλλά και στην εξόρυξη ορυκτών καυσίμων. Αλλά παράλληλα πρέπει να έχει εκτελέσει ένα σοβαρό σχέδιο αξιοποίησης των πηγών ενέργειας που θα την καταστήσει από τα πλέον αυτόνομα ενεργειακά κράτη. Και δεν είναι μόνο οι υδρογονάνθρακες που θα δυνητικά θα διαδραματίσουν πρωτεύοντα ρόλο, αλλά ένα σημαντικό φάσμα ορυκτών καυσίμων.

* Επιπλέον, η ελληνόκτητη ναυτιλία, όπως κατέδειξε και η σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες μέρες, μπορεί να συνδράμει τα μέγιστα στην έξοδο της χώρας από την ύφεση. Η πρωτιά μας σε χωρητικότητα στην παγκόσμια ναυτική αγορά δεν αρκεί. Η προσέλκυση αλλά και επιστροφή ναυτιλιακών επενδύσεων μπορεί να έχει σημαντικότατες ωφέλειες για τη χώρα και πολύ θετική επίδραση στην απασχόληση. Σήμερα, και κυριολεκτώ στο σήμερα, διεξάγουμε εποικοδομητικές συζητήσεις με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών προκειμένου να συμμετάσχουν και αυτοί στην εθνική προσπάθεια διάσωσης της χώρας, αφενός με αύξηση της συμμετοχής τους στα δημοσιονομικά βάρη και αφετέρου με αυξημένες ναυτιλιακές επενδύσεις στη χώρα.

* Επίσης, η χώρα μας, πρέπει και μπορεί να αναβαθμίσει το ρόλο της στην παγκόσμια διακίνηση και εμπορία αγαθών. Το παράδειγμα της συμφωνίας της Cosco με τη Hewlett-Packard, αλλά και της συμβολής που μπορεί να έχει η ΤΡΑΙΝ-ΟΣΕ, είναι χαρακτηριστικό των δυνατοτήτων που έχουν τα λιμάνια και ο σιδηρόδρομος της χώρας μας. Μπορούμε να γίνουμε μια μεγάλη εμπορική πύλη της Ευρώπης και όχι μόνο. Σε αυτό τον τομέα πρέπει να εξετάσουμε τη δυνατότητα και ο διεθνής αερολιμένας μας να προσελκύσει περισσότερες εμπορικές πτήσεις.

* Επιπρόσθετα, η χώρα μπορεί να κάνει άλματα στην επισκεψιμότητά της αν επιτρέψει στην τουριστική βιομηχανία να επεκταθεί. Η συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ έχει πολύ μεγάλα περιθώρια βελτίωσης. Το παράδειγμα της μεγάλης τουριστικής επένδυσης στη Μεσσηνία μπορεί να επαναληφθεί με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας όπως, π.χ., της περιοχής Αφάντου στη Ρόδο αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές, αυξάνοντας την προσέλευση στη χώρα μας τουριστικής πελατείας υψηλής αγοραστικής δύναμης. Σε αυτό θα συμβάλει η αξιοποίηση των μικρών λιμανιών και μαρίνων μας που θα ευνοήσει την ανάπτυξη του ιστιοπλοϊκού αλλά και ναυταθλητικού- τουρισμού.

* Το νέο, υγιές και επαρκώς κεφαλαιοποιημένο ελληνικό τραπεζικό σύστημα που θεμελιώνεται τη στιγμή αυτή θα μπορεί να συνδράμει σημαντικά στην αναπτυξιακή πορεία τα επόμενα χρόνια.

* Ο αγροτικός τομέας και η βιομηχανία τροφίμων και ποτών της χώρας μας χαρακτηρίζεται αργά αλλά και σταθερά όλο και περισσότερο από εξωστρέφεια. Οι πλέον κερδισμένοι παραγωγοί και έμποροι θα είναι αυτοί που θα διαθέτουν ποιοτικά προϊόντα με ταυτότητα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Οι ταχείες αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες παγκοσμίως σε συνδυασμό με τις δημογραφικές μεταβολές δημιουργούν ένα νέο τοπίο στην αγορά τροφίμων και ποτών. Αν αφουγκραστούμε τις αλλαγές και προσαρμοστούμε στη διεθνή ζήτηση θα ωφεληθούμε πολύ.

* Οι ελληνικές εταιρείες που εξειδικεύονται στην πληροφορική, τις τηλεπικοινωνίες και τις νέες τεχνολογίες είναι ένα κομμάτι τις ελληνικής αγοράς με πολύ σοβαρές δυνατότητες για διεθνή επέκταση. Η Ελλάδα στο μέλλον μέσα από συγκέντρωση δυνάμεων μπορεί να δημιουργήσει διεθνείς πρωταθλητές και σε αυτόν τον κλάδο. Στο σημείο αυτό θέλω να επισημάνω ότι, παρά την πρωτοφανή κρίση, η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία στη χώρα μας παραμένουν ζωντανές, και δημιουργούν υποδομές και νέες θέσεις εργασίας. Πράγματι, μέσα στην κρίση, 100 μεγάλες επιχειρήσεις υλοποίησαν επενδύσεις της τάξης των 12 δισ. ευρώ. Πάνω από 200 καινοτόμες ιδέες και τεχνολογίες υποβλήθηκαν σε σχετικούς διαγωνισμούς καινοτομίας που διοργάνωσαν ο ΣΕΒ με τη Eurobank, ενώ πάνω από διακόσιες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σήμερα σε τεχνολογίες αιχμής σε διάφορους τομείς της οικονομίας.

* Γενικά η εικόνα της χώρας μας έχει μεγάλα περιθώρια αναβάθμισης. Η οικονομική μας διπλωματία και γενικότερα οι διεθνείς μας σχέσεις μπορούν να συνδράμουν στην προσέλκυση επενδυτών και επιχειρηματιών που θα ενδιαφερθούν για την εγχώρια παραγωγή.

Αλλά όλα όσα ενδεικτικά ανέφερα ως τώρα προϋποθέτουν ένα σταθερό και αποτελεσματικό κράτος δικαίου.

Για αυτό η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει να θεμελιώνει ένα νέο και σύγχρονο κράτος, με ορθολογικά οργανογράμματα και δομές, με κωδικοποιημένη και ξεκάθαρη νομοθεσία και  ταχείες διαδικασίες. Ένα κράτος που καταγράφει και γνωρίζει την περιουσία ώστε να μπορέσει να την αξιοποιήσει. Ένα κράτος που αναλαμβάνει ένα σοβαρό επιτελικό ρόλο.

Σε αυτό το σημείο, επιτρέψτε μου να διευκρινίσω ορισμένα πράγματα γύρω από το ρόλο ενός σύγχρονου κράτους. Δεν υπάρχει παράδειγμα στις χώρες του ανεπτυγμένου οικονομικά και κοινωνικά κόσμου, όπου το κράτος δε διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στον επιτελικό σχεδιασμό, στη ρύθμιση και τη λειτουργία των αγορών, στην εποπτεία τους αλλά και στην προώθηση της ανάπτυξης και των επενδύσεων.

Και αυτά μαζί με τον πρωτεύοντα ρόλο που διαδραματίζει στην εξασφάλιση της πρόσβασης σε υψηλής ποιότητας δημόσια παιδεία και υγεία και στην εξασφάλιση δικτύου κοινωνικής προστασίας για τους αδύναμους.

Αλλά αυτό γίνεται όχι με την άσκηση από το ίδιο το κράτος της παραγωγικής διαδικασίας. Το κράτος-βιομήχανος, το κράτος-τραπεζίτης, το κράτος-επιχειρηματίας απέτυχε παταγωδώς και για αυτό πρέπει να συγκεντρώσει τις δυνάμεις του σε αυτά που οφείλει πρωτίστως να επιτελεί αποτελεσματικά.

Καταρχάς, ένα σύγχρονο κράτος θέτει καλούς κανόνες δικαίου και διασφαλίζει με όλα τα μέσα την τήρησή τους. Παράλληλα, ευνοεί και προσελκύει επενδύσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Αλλά αυτός φυσικά δεν είναι ο μόνος ρόλος του. Οι πιο πλούσιες χώρες δεν είναι εξ ορισμού και οι πιο ανεπτυγμένες με την ευρεία έννοια του όρου. Ο κοινωνικός και ο αναδιανεμητικός ρόλος του κράτους είναι ουσιώδους σημασίας όχι μόνο για την κοινωνική συνοχή αλλά και για το ίδιο το πολιτισμικό επίπεδο ενός λαού.

Για αυτό το κράτος του μέλλοντος οφείλει να ασκεί κοινωνική πολική για αυτούς που πραγματικά την έχουν ανάγκη και να τη χρηματοδοτεί όχι με δανεικά αλλά μέσω της φορολογίας ώστε να επιτελεί ορθά τον αναδιανεμητικό του ρόλο.

Είναι αλήθεια ότι μέχρι σήμερα η κοινωνική διάσταση του ελληνικού κράτους έχει πληγεί από τη δημοσιονομική στενότητα. Ωστόσο οι βασικοί του άξονες παραμένουν ανέπαφοι ενώ και η επαναφορά πολλών κοινωνικών κεκτημένων μπορεί μεσομακροπροθέσμως να επιτευχθεί. Αλλά αυτό δε θα ξαναγίνει με δανεικά αλλά με σκληρή δουλειά και υπομονή και θα στηρίζεται στην αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας.

Το ξέρω ότι η λέξη "υπομονή" δεν είναι καθόλου εύηχη, δεδομένων των θυσιών στις οποίες έχει υποβληθεί η ελληνική κοινωνία. Ωστόσο είναι μια αρετή που δεν μπορεί να λείψει τώρα.

Ξέρετε, και εγώ θα ήθελα να είμαι ένας από αυτούς που θα αποκαταστήσουν, έστω και μερικώς, κάποιες από τις απώλειες των συμπολιτών μου όταν η κατάσταση αρχίζει να αλλάζει. Ωστόσο αυτό θα το κάνω μόνο εάν δε διακινδυνεύσω την εθνική προσπάθεια για έξοδο από την κρίση. Και γι' αυτό υπάρχει σχετική πρόβλεψη στη διαπραγμάτευση που κάναμε: αν ξεπεράσουμε το στόχο του πρωτογενούς αποτελέσματος το 2013, το 70% της υπέρβασης μπορεί να διανεμηθεί σε κοινωνικές ομάδες που πραγματικά έχουν ανάγκη.

Οφείλω να πράξω σήμερα το καθήκον μου ώστε κάποιος διάδοχός μου στο εγγύτερο δυνατόν μέλλον να έχει μεγαλύτερη  δυνατότητα να αυξήσει τις συντάξεις, τα προνοιακά επιδόματα, το κοινωνικό μέρισμα προς τους πολίτες.

Αποπειράθηκα μέχρι στιγμής να περιγράψω τον προσανατολισμό που πρέπει να δώσουμε στην οικονομία και στο κράτος μας σε ορίζοντα μακροπρόθεσμο. Θα ήθελα να προσθέσω ότι στο σχεδιασμό αυτό πρέπει να λαμβάνουμε πάντα υπόψη το εξαιρετικά δυναμικό διεθνές οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον.

Είναι αλήθεια ότι το  έργο που πρέπει να επιτευχθεί από την ελληνική πλευρά είναι εξαιρετικά σύνθετο και δύσκολο και ότι οι διεθνείς οικονομικές συνθήκες δεν είναι οι ευνοϊκότερες.

Ωστόσο σήμερα, με το εξορκισμό του φαντάσματος της δραχμής, έχουμε περισσότερα εχέγγυα για να πετύχουμε, όλα όσα οραματιζόμαστε για το μέλλον.

Κυρίες και κύριοι,

Είναι μια ιστορική αλήθεια ότι ως έθνος ομονοούμε μόνο όταν οι κίνδυνοι απειλούν την ίδια μας την ύπαρξη. Και υπάρχουν ιστορικά παραδείγματα που ακόμη και με τον εχθρό προ των πυλών παραμείναμε διχασμένοι, με ολέθριες όμως συνέπειες.

Αυτό όμως δεν μπορεί να επαναληφθεί. Αυτή τη στιγμή πρέπει να πετύχουμε τις μεγαλύτερες δυνατές συναινέσεις για το πού θέλουμε να οδηγήσουμε την πατρίδα μας. Σίγουρα δεν μπορούμε να συμφωνούμε όλοι σε όλα, αλλά από την άλλη δεν μπορούμε και να διαφωνούμε όλοι σε όλα.

Η διαφθορά, η φοροδιαφυγή, η γραφειοκρατία, η πολυνομία, η σπατάλη, η κακοδιαχείριση είναι αντίπαλοι που πρέπει να μας συσπειρώνουν.

Η ευρωπαϊκή προοπτική, η ανάπτυξη, η απασχόληση, η καινοτομία, η ανταγωνιστικότητα και η εξωστρέφεια είναι στόχοι που πρέπει να μας ενώνουν.

Αυτά που μας ενώνουν σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι περισσότερα από όσα μας χωρίζουν.

Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε».  

Πολιτικοί και επιχειρηματίες έδωσαν το "παρών"

Το "παρών" στην εκδήλωση του ΙΟΒΕ για τη βράβευση του Λουκά Παπαδήμου έδωσαν εκπρόσωποι του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου.

Από την κυβέρνηση, εκτός του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, παραβρέθηκαν οι γενικοί γραμματείς Οικονομικών Γιώργος Μέργος και Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός. Στην εκδήλωση επίσης ήταν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, οι πρόεδροι του ΤΑΙΠΕΔ Τάκης Αθανασόπουλος και της Επιτροπής Ανταγωνισμού Δημήτρης Κυριτσάκης.

Από το χώρο των τραπεζών ήταν οι πρόεδροι της Εθνικής Τράπεζας Γιώργος Ζανιάς, της Alpha Bank Γιάννης Κωστόπουλος και της Eurobank Τίμος Χριστοδούλου και ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς Σταύρος Λεκάκος. Παρόντες ήταν επίσης οι πρώην υπουργοί Άννα Διαμαντοπούλου, Τάσος Γιαννίτσης, Γιάννος Παπαντωνίου, Νίκος Χριστοδουλάκης, Γιάννης Παπαθανασίου και Γιώργος Αλογοσκούφης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Παπαδήμου, Παντελής Καψής, και ο πρώην διευθυντής του γραφείου Τύπου Δημήτρης Τσιόδρας.

Το "παρών" έδωσαν ακόμη ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Νίκος Γκαργκάνας, πρώην στελέχη ΔΕΚΟ, όπως ο Παναγής Βουρλούμης και ο Δημήτρης Παπούλιας, ο πρώην γενικός γραμματέας της Στατιστικής Υπηρεσίας Νίκος Καραβίτης, και οι πρώην διευθύνοντες σύμβουλοι της Εθνικής Τράπεζας καθηγητής Βασίλης Ράπανος (ο οποίος και μίλησε για τη ζωή και τη σταδιοδρομία του Λουκά Παπαδήμου) και Απόστολος Ταμβακάκης και της Atebank Θοδωρής Πανταλάκης.

Από τον επιχειρηματικό κόσμο μεταξύ άλλων ήταν ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, η Μαριάννα Λάτση (η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση), ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, η πρόεδρος του ΠΣΕ Χριστίνα Σακελλαρίδη, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, και οι Παντελής και Αριστοτέλης Παντελιάδης, Χάρης Κυριαζής και Θεόδωρος Φέσσας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News