Ειδήσεις

Νέο υγιεινό ρόφημα: Τσάι από... καφέ

Στο… υπαρξιακό δίλημμα «καφές ή τσάι», η απάντηση μπορεί πλέον να είναι «και τα δύο σε ένα». Πώς γίνεται αυτό; Ειδικοί από τη Βρετανία και τη Γαλλία υποστηρίζουν ότι έδωσαν λύση στο δίλημμα, δημιουργώντας ένα τσάι που παρασκευάζεται από φύλλα καφεόδεντρου και είναι πιο υγιεινό τόσο από τον κανονικό καφέ, όσο και από το τσάι.

Το "καφε-τσάι", που παρασκευάζεται από το βράσιμο των φύλλων του καφέ και όχι από τους κόκκους του, είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε ουσίες ωφέλιμες για την υγεία, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Στη δημιουργία του νέου ροφήματος συμμετείχαν ειδικοί των Βασιλικών Βοτανικών Κήπων Kew στο Λονδίνο, σε συνεργασία με Γάλλους ερευνητές από την Κοινή Ερευνητική Μονάδα για την Ανάπτυξη, την Ποικιλία και την Προσαρμογή Γεωργικών Καλλιεργειών του Μονπελιέ. Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βοτανολογικό περιοδικό "Annals of Botany", πιστεύουν ότι το τσάι από καφέ αποτελεί ένα άκρως υγιεινό ρόφημα, που είναι σε θέση να ανταγωνιστεί τόσο τον κανονικό καφέ, όσο και το μαύρο ή το πράσινο τσάι.

Το συγκεκριμένο ρόφημα περιέχει λιγότερη καφεΐνη και η γεύση του είναι ήπια, όχι τόσο πικρή όσο του τσαγιού  ούτε τόσο δυνατή όσο του καφέ. Στόχος της ομάδας των ειδικών δεν ήταν η δημιουργία ενός ροφήματος με διαφορετική γεύση από τον καφέ και το τσάι αλλά ενός ροφήματος ωφέλιμου για την υγεία του ανθρώπου.

Η ομάδα των ειδικών διαπίστωσε ότι τα φύλλα του καφεόδεντρου (Coffea) περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών ουσιών οι οποίες έχει φανεί σε διάφορες έρευνες ότι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών και διαβήτη. Διαθέτουν επίσης υψηλές συγκεντρώσεις μιας χημικής ουσίας που υπάρχει επίσης στα μάνγκο και η οποία έχει διαπιστωθεί ότι καταπολεμά τις φλεγμονές στον οργανισμό, ρίχνει τη χοληστερίνη και προστατεύει τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου.

Κάποιες φυλές στην Αιθιοπία και στο Νότιο Σουδάν έφτιαχναν ένα ρόφημα από τα φύλλα του καφεόδεντρου και μάλιστα κάποιοι έμποροι προσπάθησαν να το εξαγάγουν στη Βρετανία το 19ο αιώνα, αλλά κάτι τέτοιο ποτέ δεν ευδοκίμησε, παρόλο που από τότε διαφημίζονταν οι υγιεινές ιδιότητές του.

Προς το παρόν, το τσάι από φύλλα καφέ πουλιέται μόνο σε λίγα καταστήματα υγιεινών τροφών διεθνώς, αλλά στο μέλλον η κυκλοφορία του μπορεί να επεκταθεί.

Οι κόκκοι καφέ αποτελούν το δεύτερο σε τζίρο εμπόρευμα παγκοσμίως, μετά το πετρέλαιο, με συνολική παραγωγή σχεδόν οκτώ εκατομμυρίων τόνων ετησίως, αξίας άνω των 50 δισ. ευρώ. Πέρα όμως από την αδιαμφισβήτητη απόλαυση που ο καφές προσφέρει σε όσους τον πίνουν, οι υγιεινές ιδιότητές του είναι πιο επίμαχες, καθώς οι έως τώρα επιστημονικές έρευνες έχουν δώσει μάλλον αντικρουόμενα αποτελέσματα. Σε κάποιες περιπτώσεις, πάντως, έχει αναφερθεί ότι συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο για Πάρκινσον, άνοια και καρδιοπάθεια. Από την άλλη, οι ευεργετικές ιδιότητες του τσαγιού, ιδίως του πράσινου, είναι πλέον δεδομένες.

Σχόλια