default-image

Αλληλογραφία σε… καρότσια

Κρήτη
Αλληλογραφία σε… καρότσια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν δεν πάει η αλληλογραφία στους δημότες, πάνε οι δημότες στην... αλληλογραφία. Ή μάλλον για την ακρίβεια, πάνε στο υποκατάστημα των ΕΛ.ΤΑ., όπου αναγκάζονται να ψάχνουν την αλληλογραφία τους μέσα από δεκάδες σωρούς γραμμάτων.

Ο λόγος για τους κατοίκους των Αρχανών, που από τότε που συνταξιοδοτήθηκε ο ταχυδρόμος τους έχουν μαρτυρήσει. Υποχρεώνονται να πηγαίνουν στα ΕΛ.ΤΑ. και να ψάχνουν μόνοι για την αλληλογραφία τους, που είναι... ταξινομημένη μέσα σε καρότσια σούπερ-μάρκετ.

Περιμένοντας μάταια μέρες τώρα τα γράμματα και τα δέματα να φτάσουν στα σπίτια τους, άρχισαν να πιστεύουν ότι τελικά το Ταχυδρομείο έπασχε από έλλειψη διανομέων. Όμως τελικά το πρόβλημα φαίνεται να έχει βαθύτερες ρίζες, που ξεκινούν από το ότι τα σπίτια της περιοχής δεν φέρουν ούτε αριθμό ούτε διεύθυνση, με την αλληλογραφία να διανέμεται όλα αυτά τα χρόνια με βάση μόνο το ονοματεπώνυμο του παραλήπτη και αν ήξερε ο ταχυδρόμος πού μένει.

Και αν μέχρι πρότινος το μοίρασμα των γραμμάτων κυλούσε ρολόι, οφειλόταν στο ότι ο παλιός ταχυδρόμος γνώριζε όλους τους κατοίκους, όπως και το πού έμενε ο καθένας, απ' έξω και ανακατωτά. Από τότε όμως που συνταξιοδοτήθηκε το έργο της διανομής ανέλαβαν δυο νέοι υπάλληλοι, οι οποίοι δε γνωρίζουν ακόμα πρόσωπα και πράγματα, εξού και τα γράμματα δε φτάνουν ποτέ στον προορισμό τους...

Η αναζήτηση

Η εικόνα που επικρατεί αυτήν τη στιγμή στο υποκατάστημα των ΕΛ.ΤΑ. στις Αρχάνες, όπως μας είπαν οι κάτοικοι που επικοινώνησαν με τη "Ν.Κ." για να δημοσιοποιήσουν το πρόβλημα, είναι κωμικοτραγική.

Εντός του χώρου φιγουράρουν καροτσάκια σούπερ-μάρκετ γεμάτα από  γράμματα, με καρφιτσωμένα επάνω τους χαρτάκια του τύπου: «Κ-Λ, Μ-Ν, Ξ-Ο», στα οποία είναι τοποθετημένη κατ' όνομα η αλληλογραφία, με τους κατοίκους σκυμμένοι να αναζητήσουν μόνοι τους μέσα στο σωρό τα γράμματά τους. Πολίτης μάλιστα, που, όπως μας κατήγγειλε, περίμενε δέμα εδώ και δύο βδομάδες, περιγράφοντας το τι είδε όταν πήγε να ψάξει τη χαμένη του αλληλογραφία, είπε: «Είδα στα καρότσια να βρίσκονται ανοιχτά γράμματα από την εφορία, ανοιχτοί λογαριασμοί, τη στιγμή που υποτίθεται ότι η αλληλογραφία είναι απόρρητη.

Ο καθένας άνοιγε τα γράμματα και έπαιρνε ό,τι ήθελε χωρίς κανείς να τον ελέγξει. Γινόταν χαμός. Μια ανεξέλεγκτη κατάσταση, με τους ηλικιωμένους και όσους δεν ήξεραν να διαβάζουν να μην ξέρουν τι να κάνουν».

Ψάχνει λύση ο δήμαρχος

Το όλο ζήτημα έχει προκαλέσει την αντίδραση των δημοτών, για το λόγο αυτό και επικοινωνήσαμε με το δήμαρχο Αρχανών-Αστερουσίων Ρούσσο Κυπριωτάκη. Όπως ο ίδιος μας τόνισε, είναι ενήμερος για το θέμα και έχει ήδη προβεί στις ανάλογες κινήσεις για την αντιμετώπισή του. Όμως, όπως τόνισε, για την οριστική επίλυσή του απαιτείται η συνδρομή των δημοτών, κάτι που εξηγεί παρακάτω. «Είχαμε έναν εξαιρετικό εργαζόμενο, ο οποίος ήξερε πρόσωπα και πράγματα και διένεμε τις επιστολές πάρα πολύ γρήγορα. Τώρα την περιοχή εξυπηρετούν 2 υπάλληλοι με 8μηνη σύμβαση, που δεν είναι από τις Αρχάνες, γι' αυτό και παρουσιάζεται αυτό το θέμα. Το πρόβλημα όμως είναι αλλού.

Όταν αναλάβαμε τη διοίκηση, βρήκαμε τις Αρχάνες μόνο με την ονοματοδοσία. Οι οικίες δεν ήταν αριθμημένες και οι δρόμοι δεν είχαν οδούς. Αυτήν τη στιγμή έχουν μπει αριθμοί σε πολλά σπίτια των Πάνω Αρχανών και βρισκόμαστε στο στάδιο να μας εγκρίνει η Περιφέρεια την τοποθέτηση οδών-αριθμών και στις Κάτω Αρχάνες. Ωστόσο, στις Πάνω Αρχάνες, όπου μένουν περίπου 4.500 άνθρωποι, αν και βάλαμε τους αριθμούς στις οικίες τους, ζητήσαμε από τους δημότες να συμπληρώσουν ένα έντυπο αναφέροντας με ακριβή στοιχεία πού μένουν και μόνο 600 έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμά μας. Στόχος μας είναι τα στοιχεία αυτά να τα κάνουμε ένα αρχείο, να τα δώσουμε στο Ταχυδρομείο, να βάλουμε τις διευθύνσεις πάνω σε ένα χάρτη και να διευκολύνουμε το έργο της διανομής.

Αν οι ίδιοι όμως δε μας δώσουν αυτήν τη δυνατότητα, ο Δήμος δεν μπορεί να κάνει κάτι επιπλέον», είπε ο κ. Κυπριωτάκης, επισημαίνοντας έτσι ότι οριστική λύση στο πρόβλημα θα δοθεί μόνο αν οι δημότες ενημερώσουν το Δήμο σχετικά με το πού βρίσκεται ακριβώς το σπίτι τους, συμπληρώνοντας το έντυπο που τους έχει σταλεί.

Της Μαρίας Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News