default-image

"Τα σχέδια λιτότητας έχουν αποτύχει για Ευρώπη και Ελλάδα"

Ελλάδα
"Τα σχέδια λιτότητας έχουν αποτύχει για Ευρώπη και Ελλάδα"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα σχέδια της λιτότητας έχουν αποτύχει τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση που είχε με το γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη χάραξης μιας εναλλακτικής οικονομικής πολιτικής.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «χρήσιμη και εποικοδομητική» τη συνάντησή του με τον κ. Σόιμπλε, με τον οποίο όπως είπε οι διαφορές που τους χωρίζουν είναι πολιτικές και όχι προσωπικές και διευκρίνισε ότι ανέλυσε στο γερμανό υπουργό τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από την κρίση.

«Τα μνημόνια της λιτότητας τα  απέρριψε η ίδια η ζωή. Και τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις. Να αντιμετωπίσουμε την εξαθλίωση την ανεργία, την άνοδο του φασισμού. Αυτός ο εφιάλτης δεν μπορεί να ξαναγυρίσει ούτε να επεκταθεί στην Ευρώπη», υπογράμμισε.

Τόνισε επίσης ότι όραμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι «μια κοινωνική Ευρώπη» και στόχος του, όπως είπε, είναι να βγει η Ελλάδα από την κρίση με την κοινωνία όρθια και τους έλληνες και τις ελληνίδες να ζουν με αξιοπρέπεια

Υπό αυτή την έννοια, πρόσθεσε, «για μας είναι σημαντικό τόσο να χαραχθεί μια εναλλακτική οικονομική πολιτική, όσο και να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη για να μπορούν να σταθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την ανοικοδόμηση του κράτους  και την παραγωγική ανασυγκρότηση».

Από την πλευρά του, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για την Ελλάδα. «Ο κ. Σόιμπλε είπε κατηγορηματικά στον κ. Τσίπρα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή από την ... εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής», δήλωσε πηγή του υπουργείου στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, προσθέτοντας ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κάλεσε τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ «να υποστηρίξει το δρόμο που έχει υιοθετηθεί».

Ο κ. Σόιμπλε φέρεται να είπε επίσης στον κ. Τσίπρα ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη μόνο εάν το πρόγραμμα λιτότητας που αποτελεί όρο για τον δανεισμό της από την τρόικα εφαρμοστεί επιτυχώς. «Όλοι όσοι συμμετέχουν σε αυτό πρέπει να τιμήσουν τις αμοιβαίες υποχρεώσεις τους», φέρεται πως τόνισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Βερολίνο, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί την Τρίτη με αντιπροσωπεία βουλευτών των Πρασίνων και με τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης για την Ελλάδα Χανς Γιόακιμ Φούχτελ. Στις 11.00 ο κ. Τσίπρας θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Die Linke, ενώ στις 14.00 θα μιλήσει στην Κ.Ο. του κόμματος.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News