default-image

Χάμστερ, μικρό και αεικίνητο

Χάμστερ, μικρό και αεικίνητο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το χάμστερ είναι το πιο συνηθισμένο κατοικίδιο τρωκτικό, είναι ένα μοναχικό από τη φύση του ζωάκι και ο μόνος λόγος προσωρινής συνύπαρξης με άλλο είναι το ζευγάρωμα. Όταν ζούσε σε ελεύθερη κατάσταση, αμέσως μετά την ερωτική επαφή, ξαναγύριζε στη μοναχική ζωή του.

Πατρίδα του ήταν μέχρι πρότινος οι στέπες της ερήμου. Σήμερα δε ζει σε φυσικό περιβάλλον διότι έχει εκλείψει περίπου από τα τέλη του 1980. Ζει μόνο σαν οικόσιτο και είναι από τη φύση του νυκτόβιο ζώο. Αυτό σημαίνει ότι όλη τη νύχτα είναι σε συνεχή κίνηση και την ημέρα αναπαύεται. Συνήθως δραστηριοποιείται νωρίς τα ξημερώματα και αργά το απόγευμα.

Εύκολα προσαρμόζεται μέσα σε ένα σπίτι και μάλιστα αποτελεί ιδανικό κατοικίδιο ζώο κυρίως για ανθρώπους που δεν έχουν πολύ ελεύθερο χρόνο και χώρο στη διάθεσή τους. Όμως πρέπει να τηρούνται κάποιες συνθήκες και κάποιοι κανόνες υγιεινής ώστε η ζωή τους μέσα στο κλουβί να είναι καλή.

Τα βασικά αξεσουάρ που πρέπει να υπάρχουν σε κάθε κλουβί είναι το σπιτάκι για να μπαίνει μέσα το ζωάκι σας, η ταΐστρα και η ποτίστρα, ο τροχός εξάσκησης και ένα μικρό δοχείο για την άμμο. Το πάτωμα του κλουβιού πρέπει να είναι μαλακό και για το λόγο αυτό προτιμάται το ροκανίδι.

Τα χάμστερ χρειάζονται για σπίτι ένα ήσυχο μέρος, έτσι ώστε να μπορούν να κοιμούνται όσες ώρες θέλουν ανενόχλητα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Να αποφεύγονται σημεία με ρεύματα αέρα, την απευθείας έκθεση στον ήλιο και το υπερβολικό φως.

Τα χάμστερ πλένονται σχεδόν συνέχεια και δίνουν μεγάλη σημασία στην υγιεινή του δέρματός τους, διότι έχει μεταρρυθμιστική λειτουργία. Ποτέ δεν πρέπει να τους κάνετε μπάνιο. Υπάρχει κίνδυνος για κρυολόγημα με συνέπειες, μέχρι και το θάνατό τους. Το χάμστερ είναι από τα λίγα ζώα, που αρρωσταίνει σπάνια και πολλά προβλήματα ασθενειών οφείλονται ή επιτείνονται από κακή ή λανθασμένη διατροφή και από στρες.

Φροντίζουν πολύ καλά τον εαυτό τους, γι' αυτό δε χρειάζονται καθόλου τη δική σας φροντίδα. Για να μη γίνουν πολύ μεγάλα τα δόντια τους, χρειάζονται κάτι σκληρό για να το δαγκώνουν.

Το χάμστερ χρειάζεται χάδια και αγκαλιές μόνο με τις άκρες των δακτύλων. Αν κάποιος το αρπάξει με δύναμη ξαφνικά θα το κάνει να πονέσει και θα το τρομάξει, με αποτέλεσμα να γλιστρήσει και να πέσει από τα χέρια σας ή να σας δαγκώσει. Τα μικροσκοπικά αυτά ζωάκια δε βλέπουν καλά, γι' αυτό να τους μιλάτε πριν τα πιάσετε, ώστε να τους δώσετε να καταλάβουν ότι το χέρι που θα τα πιάσει ή θα τα χαϊδέψει είναι φιλικό.

Τα χάμστερ, αν σας εμπιστευτούν, θα αφεθούν στη φροντίδα σας με μεγάλη προθυμία. Αυτή η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ σας αποκτάται ευκολότερα όταν γνωρίσουν και συνηθίσουν τη μυρωδιά σας. Σεβαστείτε τις ανάγκες τους και μην προσπαθείτε να τα ξυπνήσετε μόνο και μόνο για να παίξετε εσείς.

Δεν είναι από τα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη. Συμβαίνει όμως το εξής παράδοξο. Όταν κάνει πολύ κρύο, τότε παθαίνουν ένα είδος σοκ. Το αποτέλεσμα είναι να πέφτουν σε επιφανειακό κώμα, από το οποίο πρέπει να συνέλθουν σύντομα αλλιώς κινδυνεύουν να πεθάνουν από έλλειψη νερού.

Έχουν μεγάλη φαντασία, είναι παιχνιδιάρικα, έξυπνα και τους αρέσει πολύ να σκαρφαλώνουν σε σκάλες ή σε οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι τους προσφέρει αυτή τη δυνατότητα. Από τη φύση τους κάνουν αρκετά χιλιόμετρα καθημερινά, είναι πολύ δυνατά, με μεγάλες αντοχές, για το λόγο αυτό η ύπαρξη μίας ρόδας για τρέξιμο μέσα στο κλουβί τους είναι απαραίτητη. Δεν είναι υπερβολή το γεγονός ότι κάθε βράδυ διανύουν μία απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων!

Γονιδιακά, λόγω της ερήμου και των πολλών εχθρών που αντιμετώπιζαν, αλλά και τους πολλούς φυσικούς κινδύνους, για να είναι ασφαλές και σίγουρο, μαζεύει πρώτα την τροφή του και στη συνέχεια την τρώει με ησυχία του στη φωλιά.

Τα χάμστερ είναι ζώα χορτοφάγα, τρέφονται με όλων των ειδών τους σπόρους. Υπάρχουν στο εμπόριο πληθώρα από τέτοιες ειδικές τροφές. Η διατροφή τους πρέπει να είναι σωστή και ισορροπημένη. Θα πρέπει να τους παρέχονται όλες οι θρεπτικές ουσίες πλούσιες σε φυσικά συστατικά. Πρέπει να είναι πλούσια σε βιταμίνες και πάνω απ' όλα σε πρωτεΐνες. Χρειάζονται φρέσκια τροφή σε καθημερινή βάση. Τους αρέσει να τρώνε συνέχεια και γι' αυτό, όταν κοιμούνται, ξυπνάνε το λιγότερο κάθε 2 ώρες για να τσιμπολογήσουν κάτι.

Όταν τα χάμστερ έχουν σωστή διατροφή είναι πάντα υγιή.

Γράφει

η Γωγώ Αποστολάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News