Ειδήσεις

Συνάντηση Τσίπρα - Σόιμπλε στο Βερολίνο

Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα έχει σήμερα Δευτέρα στο Βερολίνο ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της τετραήμερης επίσκεψής του στη γερμανική πρωτεύουσα.

Παρά τις διαφωνίες τους οι δύο πλευρές επιθυμούν να διατηρούν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας. Εκτιμάται λοιπόν ότι πρόκειται για μια «αναγνωριστική» συνάντηση, κατά την οποία ο Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να θέσει ζήτημα αλλαγής της πολιτικής λιτότητας που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα, ενώ ο Β. Σόιμπλε πρόκειται να ζητήσει από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να στηρίξει τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις την Ελλάδα.

Όπως δήλωσε και ο Αλέξης Τσίπρας στην Deutsche Welle, «είναι επιβεβλημένο να υπάρξει μια ομαλοποίηση των σχέσεων» ανάμεσα «στην αξιωματική αντιπολίτευση της Ελλάδας με το θεσμικό της ρόλο» και της κυβέρνησης της Γερμανίας, μιας χώρας που διαδραματίζει «καθοριστικό ρόλο στις ευρωπαϊκές και ελληνικές εξελίξεις. Δε συνηθίζω να συναντώ μόνο ανθρώπους με τους οποίους συμφωνώ. Και δεύτερον, έχω πάντοτε την ελπίδα όταν συνομιλώ με ανθρώπους ότι μπορώ να τους πείσω να αλλάξουν γνώμη».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, υπάρχει ένας σημαντικός λόγος που επιβάλλει αυτή την ομαλοποίηση των σχέσεων: «Μπορεί αύριο να είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα. Αυτό το γνωρίζει η γερμανική πλευρά. Δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε από το μηδέν. Πρέπει να δούμε αν υπάρχει ένα πεδίο διαπραγμάτευσης καταρχάς».

Τα γερμανικά ΜΜΕ αναμένουν επίσης με ενδιαφέρον τη συνάντηση, ενώ εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας έχει επισημάνει ότι «ο κ. Σόιμπλε είναι της άποψης ότι για την επιτυχία της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας στη χώρα είναι σημαντικό αυτή να στηρίζεται από όλες τις πολιτικές δυνάμεις».

Στο πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα για τη Δευτέρα υπάρχει επιπλέον συνάντηση με τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελεύθερων, ενώ θα μιλήσει σε προεκλογική εκδήλωση της Αριστεράς (Die Linke) στο Ανόβερο.

Σχόλια