default-image

Πιο νόστιμη η ζεστή σοκολάτα σε πορτοκαλί φλιτζάνι

Υγεία
Πιο νόστιμη η ζεστή σοκολάτα σε πορτοκαλί φλιτζάνι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όσοι λατρεύουν να πίνουν ζεστή σοκολάτα μπορεί να πιστεύουν ότι η γεύση της αλλάζει αναλόγως με τη μάρκα του ροφήματος. Μία νέα μελέτη, όμως, αποκαλύπτει ότι το φλιτζάνι στο οποίο σερβίρεται είναι εξίσου σημαντικό.

Όπως έδειξε, ο πιο γευστικός τρόπος για να απολαύσουμε τη ζεστή σοκολάτα είναι σε πορτοκαλί φλιτζάνι.

Το εύρημα πιθανώς ισχύει και για άλλα ροφήματα και εξηγεί γιατί οι περισσότεροι από εμάς έχουμε κάποια αγαπημένη κούπα στην οποία προτιμάμε να πίνουμε τον καφέ, το τσάι ή οποιοδήποτε άλλο ρόφημα.

Όπως γράφουν στην «Επιθεώρηση Αισθητηρίων Μελετών» (JSS) επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο της Βαλένθια, είναι καλά γνωστό ότι αντιλαμβανόμαστε την τροφή με διαφορετικό τρόπο, αναλόγως με το φλιτζάνι ή το πιάτο στο οποίο σερβίρεται.

Οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν εάν το χρώμα των φλιτζανιών μπορεί να επηρεάσει και τη γεύση.

Έτσι, ζήτησαν από 57 εθελοντές να βαθμολογήσουν ένα ρόφημα σοκολάτας που τους σερβιρίστηκε σε τέσσερα πλαστικά φλιτζάνια διαφορετικού χρώματος (κόκκινο, λευκό, σκούρο μπεζ και πορτοκαλί).

Οι εθελοντές έδωσαν σε κάθε ρόφημα μία βαθμολογία από το 1 έως το 10, αξιολογώντας την απόλαυση που αποκόμιζαν από την κατανάλωσή του, τη γεύση,τη μυρωδιά και τη γλυκύτητά του.

Από τις απαντήσεις τους προέκυψε ότι βρήκαν πιο γευστική τη σοκολάτα που τους σερβιρίστηκε σε πορτοκαλί φλιτζάνι, ενώ αυτή που τους σερβιρίστηκε σε σκούρο μπεζ φλιτζάνι τούς φάνηκε πιο γλυκιά.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τσαρλς Σπενς, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, επί χρόνια οι έρευνες των τροφίμων εστιάζονταν στην γεύση, στο χρώμα και στον ήχο των ίδιων των τροφίμων.

«Όλ' αυτά είναι πολύ σημαντικά, αλλά αφήνουν εκτός αξιολόγησης όλα εκείνα που συνοδεύουν το φαγητό και δη τα σερβίτσια», είπε. «Ποτέ δεν τρώμε σκέτο το φαγητό, πάντοτε συνοδεύεται από ένα σερβίτσιο - και αυτό που βλέπουμε είναι ότι το σερβίτσιο έχει σημασία».

Οι ερευνητές παραθέτουν στο άρθρο τους και τα ευρήματα προγενέστερων μελετών, οι οποίες έχουν επιβεβαιώσει ότι τα σερβίτσια και γενικότερα τα δοχεία των φαγητών επηρεάζουν την αντίληψη για τη γεύση και την ικανοποίηση που αποκομίζουμε όταν τα τρώμε.

Έχει λ.χ. βρεθεί ότι τα κίτρινα δοχεία βελτιώνουν τη γεύση των λεμονιών, ενώ τα αναψυκτικά σε δοχεία με ψυχρά χρώματα (όπως το μπλε) «σβήνουν» περισσότερο τη δίψα απ' ό,τι εκείνα σε δοχεία με ζεστά χρώματα (όπως το κόκκινο).

Αντίστοιχα, τα αναψυκτικά σε ροζ δοχεία θεωρούνται πως είναι πιο γλυκά.

Έχει επίσης διαπιστωθεί πως ένα μους φράουλας γίνεται αντιληπτό ως πιο γλυκό και με πιο έντονη γεύση όταν σερβίρεται σε λευκό πιάτο απ' ό,τι όταν σερβίρεται σε σκουρόχρωμο πιάτο.

Όσον αφορά τον καφέ, οι περισσότεροι από εμάς συσχετίζουν τα καφέ φλιτζάνια με πιο δυνατή γεύση και άρωμα - αισθήσεις τις οποίες εντείνουν ακόμα περισσότερο τα κόκκινα φλιτζάνια αλλά αμβλύνουν τα μπλε και τα κίτρινα.

«Στην περίπτωση των ροφημάτων σοκολάτας, ως φαίνεται ένα φλιτζάνι/κούπα με σκούρο μπεζ χρώμα εντείνει την αντίληψη της γλυκύτητας, ενώ ένα πορτοκαλί εντείνει τη γεύση», ήταν το συμπέρασμα της νέας μελέτης.

πηγή: real.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News