default-image

"Δεν κρύφτηκε τυχαία τη λίστα Λαγκάρντ"

Ελλάδα
"Δεν κρύφτηκε τυχαία τη λίστα Λαγκάρντ"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την εκτίμηση ότι η λίστα Λαγκάρντ «δεν κρύφτηκε τυχαία από το διεφθαρμένο ελληνικό πολιτικό προσωπικό», αλλά και «η ευρωπαϊκή ηγεσία δεν άφησε τυχαία ανεξέλεγκτη την ελληνική πολιτική ηγεσία να προστατεύει τους εκλεκτούς της», με αποτέλεσμα «η ελληνική πλευρά να μην διαπραγματευτεί στα σοβαρά τους όρους και τους στόχους του μνημονίου» εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, σε ομιλία του στο Βερολίνο.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι Γερμανοί πολίτες πρέπει να μάθουν την αλήθεια τώρα, κι όχι μετεκλογικά, ότι τα χρήματά τους πήγαν στις τσέπες τραπεζιτών της Γερμανίας και της Ελλάδας.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε, δε: «Θέλουμε να αλλάξουμε την Ελλάδα και είμαστε οι μόνοι που το μπορούμε. Γιατί εμείς δεν διαμορφώσαμε το παρελθόν. Και γιατί δεν δεσμευόμαστε από την οικονομική ολιγαρχία που επιδιώκει τη διατήρηση των προνομίων της».

Αναλυτικότερα, μιλώντας σε εκδήλωση της γερμανικής Αριστεράς στο Βερολίνο, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να διασώσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο «στην υπόθεση του σκανδάλου ασυλίας της φοροδιαφυγής» ενώ υποστήριξε ότι «Σαμαράς και Βενιζέλος προσπαθούν να στρέψουν το φως των προβολέων από την χρεοκοπία της λιτότητας και της φοροεπιδρομής στους αδύναμους, στη στρατηγική της έντασης και του διχασμού, που στρώνει το δρόμο στην ενδυνάμωση της άκρας δεξιάς στην Ελλάδα, των νεοναζί της Χρυσής Αυγής».

Για τη λίστα Λαγκάρντ τόνισε: «Δεν κρύφτηκε τυχαία από το διεφθαρμένο ελληνικό πολιτικό προσωπικό», αλλά και ότι «ούτε η ευρωπαϊκή ηγεσία άφησε τυχαία ανεξέλεγκτη την ελληνική πολιτική ηγεσία να προστατεύει τους εκλεκτούς της».

Υποστήριξε ότι «αυτή η αβλεψία ήταν το αντίδωρο αλλά και το εργαλείο χειραγώγησης ταυτόχρονα» και πρόσθεσε: «Η λίστα των Ελλήνων καταθετών στις γερμανικές τράπεζες παραμένει στη Γερμανία. Κρυφή. Η λίστα των Ελλήνων καταθετών στην τράπεζα HSBC της Γενεύης παρέμενε επί δύο χρόνια στα συρτάρια δύο διαδοχικών υπουργών Οικονομικών. Των κυρίων Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου. Να λοιπόν γιατί ποτέ η ελληνική πλευρά δεν διαπραγματεύτηκε στα σοβαρά τους όρους και τους στόχους του μνημονίου».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε ακόμη στην υπόθεση της Siemens, λέγοντας: «Το σκάνδαλο με τις μίζες της Siemens έκλεισε πριν καλά - καλά ανοίξει. Η κατάθεση Χριστοφοράκου παραμένει στα συρτάρια ασφαλείας της γερμανικής δικαιοσύνης».

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την καγκελάριο Μέρκελ ότι «έχει επιβάλει στην Ελλάδα και στον ευρωπαϊκό Νότο συνολικά την αποτυχημένη και καταστροφική πολιτική της λιτότητας, η οποία, με την ύφεση που προκαλεί, έχει καταστήσει το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, ως ποσοστό του ΑΕΠ, μη βιώσιμο και εκτός ελέγχου, ενώ είναι μια επιλογή η οποία θα καταστρέψει την Ευρώπη, αν εφαρμοστεί σε χώρες όπως η Γαλλία ή ακόμα και η Γερμανία» και τόνισε την ανάγκη «οι Γερμανοί πολίτες να ακούσουν όλη την αλήθεια, τώρα, όχι μετεκλογικά, ότι τα χρήματά τους πήγαν στις τσέπες τραπεζιτών της Γερμανίας και της Ελλάδας».

Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε την κατάσταση στην Ελλάδα, ως «μετεωρισμό μεταξύ της φτώχειας και της διαφθοράς» και αναφέρθηκε στο ζήτημα της τιμής του πετρελαίου και της αιθαλομίχλης, λέγοντας ότι «η πολιτική των κυβερνήσεων και της τρόικας ήταν να σώσουν στο συρτάρι τη λίστα με τους φοροφυγάδες και να υπερφορολογήσουν τα φτωχά και μεσαία στρώματα».

Ο κ. Τσίπρας επανέφερε, μιλώντας στην εκδήλωση της γερμανικής Αριστεράς, την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύγκληση Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για το Χρέος, κατά το προηγούμενο της Διάσκεψης του Λονδίνου για το χρέος της Γερμανίας το 1953, προκειμένου, όπως είπε, «να ρυθμιστεί οριστικά και συλλογικά η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη».

Ακριβώς επειδή η ύφεση θα έχει συμπληρώσει μια ολόκληρη επταετία το 2014, πρόσθεσε, «η διαγραφή σημαντικού μέρους της ονομαστικής αξίας του είναι όχι μόνον αναπόφευκτη, αλλά και αναντικατάστατη προϋπόθεση για να βγει η χώρα από την ύφεση και να πυροδοτηθεί η οικονομική ανάκαμψη».

Η ομιλία του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους παρευρισκόμενους στην κατάμεστη αίθουσα της "Λαϊκής Σκηνής" του Βερολίνου, οι οποίοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, επαναλαμβάνοντας το σύνθημα «Ζήτω η διεθνής αλληλεγγύη!».

Ο αρχηγός του κόμματος Die Linke  Μπερντ Ρίξινγκερ, ο οποίος δήλωσε συγκλονισμένος από την επίσκεψή του σε ελληνικά νοσοκομεία, παρέδωσε στον κ. Τσίπρα, μαζί με τη συμπρόεδρο του κόμματος Κάτια Κίπινγκ, επιταγή 40.000 ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Αλληλεγγύη για όλους».

Στην εκδήλωση μίλησαν ακόμη οι δύο αρχηγοί της γερμανικής Αριστεράς, αλλά και ο ιδρυτής του κόμματος και πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας (με το SPD,  του οποίου υπήρξε και πρόεδρος) Όσκαρ Λαφοντέν. Όλοι εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα, ενώ κατήγγειλαν την πολιτική της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Κόντρα Κεδίκογλου - ΣΥΡΙΖΑ για το ταξίδι στο Βερολίνο

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου σχολιάζοντας τη συνέντευξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Deutsche Welle. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «οβιδιακές μεταμορφώσεις του κ. Τσίπρα» και για «μετάλλαξη του κόμματός του, σε ΣΥΡΙΖΑ εωτερικού και συνιστώσα εξωτερικού».

Σημειώνοντας ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στη συγκεκριμένη συνέντευξη εκλιπαρεί για συνάντηση με την Άγκελα Μέρκελ, ο κ. Κεδίκογλου αναρωτήθηκε αν πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο που λίγους μήνες πριν διαδήλωνε στο πεζοδρόμιο κατά της επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελάριου στην Ελλάδα χαρακτηρίζοντάς την ανεπιθύμητη.

«Σήμερα δηλώνει ότι θέλει 'να διατηρηθεί η ευρωζώνη και βεβαίως η Ελλάδα εντός αυτής'. Πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο ή απλή συνωνυμία με τον κ. Τσίπρα που λίγους μήνες πριν δήλωνε ότι το ευρώ δεν είναι φετίχ;» συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος αναφέρθηκε και στο αίτημα του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ περί συμφωνίας με τη Γερμανία για να αναθεωρηθεί το πρόγραμμα της Ελλάδας.

Απαντώντας, σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Ο κ. Κεδίκογλου αδυνατεί να κατανοήσει ότι μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση στην Ελλάδα που θα διαπραγματευτεί στο εξωτερικό για τα συμφέροντα της χώρας, σε πλήρη αντιπαράθεση με την πολιτική της λιτότητας, που εξαθλιώνει τους ευρωπαϊκούς λαούς και αποδομεί την Ευρώπη.  

»Δεν είναι μονόδρομος ούτε η υποταγή στους δανειστές, ούτε τα μνημόνια της χρεοκοπίας. Αυτό που απαιτείται είναι η ανατροπή της ασκούμενης πολιτικής σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, η επαναθεμελίωση της Ευρώπης σε νέες βάσεις κοινωνικής συνοχής, ανάπτυξης και δημοκρατίας, στον αντίποδα της οικοδόμησης της δικτατορίας των αγορών πάνω στα κοινωνικά ερείπια».

πηγή: in.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News