default-image

Ο φόβος οπλίζει τους πολίτες

Κρήτη
Ο φόβος οπλίζει τους πολίτες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Βροχή" έπεσαν τη χρονιά που μας πέρασε και στην Κρήτη οι αιτήσεις για άδεια οπλοφορίας. Ο φόβος και η ανασφάλεια, απόρροια της έκρηξης της εγκληματικότητας, φαίνεται πως "οπλίζει" τους πολίτες, αφού μόνο το 2012 το ποσοστό εκείνων που ζήτησαν να κατέχουν νόμιμα όπλο - σε επίπεδο χώρας - αυξήθηκε κατά 48% σε σχέση με το 2008... χρονιά που μας χτύπησε την πόρτα η κρίση. Και κάνουμε αναφορά στην κρίση, καθώς φαίνεται πως και σε αυτήν την περίπτωση έχει απλώσει τα πλοκάμια της...

Οι πολίτες τα τελευταία χρόνια βρίσκονται στο έλεος ληστών, διαρρηκτών και αδίστακτων κακοποιών που "χτυπούν" αδιακρίτως, σπίτια, επιχειρήσεις, νέους και ηλικιωμένους. Το φαινόμενο είναι καθημερινό. Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει ένα αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες, που, σε συνδυασμό και με την έλλειψη επαρκούς αστυνόμευσης, αναζητούν στα όπλα ένα μέσο για να προστατέψουν τη ζωή και τις περιουσίες τους.

Τα στοιχεία ήρθαν στο φως έπειτα από έγγραφο που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας ως απάντηση σε σχετική ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλύπτοντας ότι, ενώ τα αιτήματα ιδιωτών για άδεια οπλοφορίας ανήλθαν το 2008 σε 1.700, για το εντεκάμηνο του 2012 τα αιτήματα έφτασαν τα 2.624, σημειώνοντας ουσιαστικά αύξηση 48%.

Στην Κρήτη

Και στην Κρήτη, που ούτως ή άλλως χαρακτηρίζεται ως "αρκούντως οπλισμένη", οι άδειες οπλοφορίας για ατομική ασφάλεια αυξήθηκαν το 2012 κατά 18,3%. Συγκεκριμένα στο νομό Ηρακλείου χορηγήθηκαν 31 νέες άδειες (+16,5%), στα Χανιά 39 (+13%) και στο Ρέθυμνο 33 (+16,5%), ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και στο νομό Λασιθίου, όπου το ενδιαφέρον ήταν παραδοσιακά ισχνό, με μονοψήφιο αριθμό αδειών, χορηγήθηκαν ήδη 5 νέες άδειες.

Σε ολόκληρη το νησί πάντως, από τα 219 αιτήματα που υποβλήθηκαν, εγκρίθηκαν λιγότερα από τα μισά, καθώς οι νέες άδειες ανέρχονται συνολικά στις 108.

Οι αριθμοί και η πραγματικότητα

Όπως επισημαίνουν όμως όσοι γνωρίζουν την καθημερινή πραγματικότητα στην Κρήτη, μεγάλος αριθμός πολιτών στρέφεται στις καραμπίνες ως μέσο ύστατης προστασίας των σπιτιών τους, παρακάμπτοντας ουσιαστικά το σκόπελο των αυστηρών προϋποθέσεων που απαιτεί ο νόμος για την κατοχή ατομικού όπλου.

Ουσιαστικά, το κράτος δίνει το δικαίωμα σε όποιον θέλει να αποκτήσει το δικαίωμα οπλοκατοχής να πάρει μια καραμπίνα.

Πώς; Πηγαίνοντας στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του, συμπληρώνει μια απλή υπεύθυνη δήλωση, παίρνει μια γνωμάτευση από γιατρό ότι δεν έχει ψυχολογικά προβλήματα, παράλληλα η Αστυνομία ελέγχει και το ποινικό μητρώο του κατόχου και στη συνέχεια μπορεί να προμηθευτεί από τα ειδικά καταστήματα το όπλο του. Όπως εξηγεί στην "Ν.Κ." ο ιδιοκτήτης καταστήματος με κυνηγετικά είδη Θεόδωρος Ασούτης, «πολλοί είναι οι Ηρακλειώτες που προτιμούν τις καραμπίνες ως μέσο ασφαλείας. Επιχειρηματίες αλλά και πολίτες που έχουν πέσει θύμα ληστείας στα σπίτια και τα καταστήματά τους, θεωρούν πως το συγκεκριμένο όπλο μπορεί να τους παρέχει ασφάλεια».

Οι κίνδυνοι

Με αυτή την απλή διαδικασία χιλιάδες μπορούν να αποκτήσουν όπλο, έχοντας όμως στα χέρια τους ένα επικίνδυνο εργαλείο χωρίς να ξέρουν φυσικά να το χειριστούν. Όπως υποστηρίζει ο κ. Ασούτης, «προτού κάποιος πάρει στα χέρια του ένα όπλο, χρειάζεται πρώτα να έχει περάσει από σχετική εκπαίδευση. Δεν πρέπει έτσι ανεξέλεγκτα, χωρίς παιδεία, εμπειρία και εξοικείωση να δίνονται όπλα».

Της Όλγας Μανιουδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News